Системи менаџмента безбедношћу хране

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
SISTEMI PODRŠKE.
Advertisements

БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
Од права на партиципацију до праве партиципације
Izrada i sprovođenje planova integriteta u institucijama Crne Gore
TREND, februar 2019 Sofija Pekić Quarrie
РАДОЈКА ПОПОВИЋ, дипл.инж.техн.
Menadžment kvaliteta – vježbe broj 2: Obrasci za prikupljanje podataka
PRODAJA Prof. dr Igor Todorović.
MARKETING ISTRAŽIVANJE I MIS
Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА
Упутство о друштвеној одговорности
Razvoj filozofije kvaliteta
Plan upravljanja otpadom EPCG AD
MENADŽMENT KVALITETA Sistem kvaliteta Prof. dr Igor Todorović.
Upravljanje kvalitetom
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
I. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ О ПРЕДУЗЕЋУ, УПРАВЉАЊУ И ИНФОРМАЦИОНИМ ПОТРЕБАМА
БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
OSI referentni model Miljan G. Jeremić.
UNUTARNJA REVIZIJA U JAVNOM SEKTORU SJEVERNE MAKEDONIJE – PRVI KORACI, POSTIGNUĆA I DALJNJI IZAZOVI – Mite Mitevski, voditelj Središnje harmonizacijske.
INTERNA REVIZIJA U BUGARSKOJ –
Излагач: Марко Маслаћ Април, 2014.
Procena rizika u Estoniji
RAVNATELJ I SIGURNOST ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE Suzana Hitrec, prof.
МЕНАЏМЕНТ У БАНКАРСТВУ
FINANSIJSKO POSLOVANJE -MENADŽMENT U BANKARSTVU-
Општина пријепоље Генерални пројекат повећања енергетске ефикасности санацијом јавне рАсвете у Општини пријепоље.
СТАНДАРД ISO 9001:2015 – Захтеви за систем менаџмента квалитетом
STANDARDI SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM ISO 9000
РАЧУНОВОДСТВО, УПРАВЉАЧКО РАЧУНОВОДСТВО И ЊЕГОВА ИНФОРМАЦИОНА УЛОГА
Ivana Jakir-Bajo, Ministarstvo financija
Prof. dr Nevena Petrušić Gorica Čolić, MA za prava deteta
Удружење «Интерни ревизор» Ужице,
UPRAVLJANJE OSNOVNIM SREDSTVIMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA DALEKOVODE
Zakoni i standardi o zaštiti informacija
Aутор: Драган Јовановић
KREATIVNA EKOLOGIJA KREATIVNA EKOLOGIJA.
Predmet: UPRAVLJANJE RIZIKOM Tema: Polazne osnove procene rizika
Пројекат реформе локалних финансија
PEMPAL IA COP Radna skupina za reviziju u praksi Uvod u rad na terenu
PROCENA POGREŠNIH ISKAZA IDENTIFIKOVANIH TOKOM REVIZIJE
Upravljanje rizicima: Standardi OHSAS I ISO 14001
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
LEADER приступ у Републици Србији Тренутно стање
ИНТЕРНА ЗАШТИТНА МРЕЖА.
ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
Анализа структуре.
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА, МЕСТО И УЛОГА ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ
PREDVIĐANJE POTREBA ZA LJUDSKIM RESURSIMA Prof. Nikola Jančev.
2.РАЧУНОВОДСТВО, УПРАВЉАЧКО РАЧУНОВОДСТВО И ЊЕГОВА ИНФОРМАЦИОНА УЛОГА
ПЛАНИРАЊЕ У ИНТЕРНОЈ РЕВИЗИЈИ
РЕВИЗИЈА СИСТЕМА УПРАВЉАЊА РИЗИЦИМА
РЕВИЗИЈА СИСТЕМА УПРАВЉАЊА РИЗИЦИМА
КЉУЧНА ОБЛАСТ 1: ШКОЛСКИ ПРОГРАМ И ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ШКОЛЕ
Унапређење локалних финансија
Класификација и рангирање ризика
Управљање ризицима и улога интерне ревизије
Kontrolne karte – 1. dio.
Izrada plana kapitalnih investicija
Ministarstvo zaštite životne sredine
Проширена делатност и верификација установа
Миломир Пантовић, овлашћени интерни ревизор,
CIGRE KO CG, V Savjetovanje Ana Šljukić Bečići 2017.
POJAM UPRAVNOG PRAVA Prof. dr iur
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.
MENADŽMENT I STRATEGIJA
Тема 10: Евалуација Филип Марић, Данијела Шћепановић 1.
Транскрипт презентације:

Системи менаџмента безбедношћу хране SRPS EN ISO 22000 Системи менаџмента безбедношћу хране

Садржај Предмет и подручје примене Нормативне референце Термини и дефиниције Системи менаџмента безбедношћу хране Одговорност руководства Менаџмент ресурсима Планирање и реализација безбедних производа Валидација, верификација и побољшавање система менаџмента безбедношћу хране Прилози

Предмет и подручје примене Овим стандардом се обухватају организације директно или индиректно укључене у један или више корака ланца хране Сви захтеви овог међународног стандарда су општи и предвиђени за примену у свим организацијама у ланцу хране

Термини и дефиниције Опасност по безбедност хране – биолошки, хемијски или физички агенс у храни, или стање хране, са могућим штетним деловањем на здравље Политика безбедности хране – укупне намере и оријентација неке организације у вези са безбедношћу хране

Термини и дефиниције Претходно потребан програм PRP – основни услови и активности који су током целог ланца хране неопходни за одржавање хигијене средине која је погодна за производњу, руковање и снабдевање безбедним финалним производима и безбедном храном за људску потрошњу

Термини и дефиниције Оперативни PRP – PRP идентификован анализом опасности као битан за управљање вероватноће увођења опасности по безбедност хране у производу или у средини прераде Критична контролна тачка CCP – корак у којем се може применити управљање и који је битан за спречавање или отклањање опасности по безбедност хране или смањивање те опасности на прихватљив ниво

Систем менаџмента безбедношћу хране Организација мора да: опасности буду идентификоване, вредноване и да се њима управља на такав начин да производи организације немају штетно дејство на здравље потрошача, саопшти информације кроз цео ланац хране у вези са питањима безбедности, периодично вреднује и ажурира систем менаџмента безбедношћу хране

Захтеви за документацију Документоване изјаве о политици и циљевима безбедности хране Документоване процедуре и записи Документи потребни организацији да би осигурала ефективан развој, примену и ажурирање система менаџмента безбедношћу хране

Одговорност руководства Информише организацију о важности испуњавања захтева овог стандарда Успоставља политику безбедности хране Спроводи преиспитивања Осигурава расположивост ресурса

Политика безбедности хране Да одговара улози организације у ланцу х. Да буде усаглашена са захтевима прописа и нормативних докумената Да буде саопштена, примењена и одржавана на свим нивоима организације Да буде преиспитивана да би стално била адекватна Да буде подржана циљевима који се могу мерити

Преиспитивање од стране руководства – улазни елементи Мере које су уследиле после претходних преиспитивања Анализа резултата верификационих активности Измењене околности које могу утицати на безбедност хране Опасне ситуације, незгоде и повлачења Резултати преиспитивања активности у вези са ажурирањем система

Преиспитивање од стране руководства – улазни елементи Преиспитивање активности комуницирања укључујући реаговања корисника Екстерне провере или контролисања

Преиспитивање од стране руководства – излазни елементи Обезбеђење безбедности хране Побољшавање ефективности система менаџмента безбедношћу хране Потребни ресурси Ревизије политике безбедности хране и циљева организације

Менаџмент ресурсима Обезбеђивање ресурса Људски ресурси (оспособљеност, свест и обука) Инфраструктура Радна средина

Планирање и реализација безбедних производа Организација мора да планира и развија процесе потребне за реализацију безбедних производа Претходно потребни програми Прелиминарни кораци који омогућавају анализу опасности Анализа опасности Успостављање HACCP плана

Планирање и реализација безбедних производа Ажурирање прелиминарних информација и докумената у којима се утврђују PRP-ови и HACCP план Планирање верификације Систем следљивости Управљање неусаглашеношћу

Претходно потребни програми Организација мора да успостави, примени и одржава PRP-ове да би помогла у управљању: вероватноћом уношења опасности по безбедност хране у производ преко радне средине; биолошком, физичком и хемијском контаминацијом производа; нивоом опасности по безбедност хране у производу и средини прераде

Прелиминарн кораци за анализу опасности Тим за безбедност хране Карактеристике сировина и материјала Карактеристике финалних производа Предвиђена употреба Дијаграми тока Опис корака процеса и контролних мера

Анализа опасности Идентификација опасности и одређивање прихватљивих нивоа Оцењивање опасности Избор и оцењивање контролних мера

Оцењивање опасности Свака опасност по безбедност хране мора се вредновати у складу са могућим интензитетом штетних деловања на здравље и вероватноћом њихове појаве. Мора се описати коришћена методологија, а резултати оцењивања опасности по безбедност хране се морају записати.

Успостављање оперативних PRP-ова Морају се документовати и садрже следеће информације: опасност којом треба управљати у критичној контролној тачки, контролну меру, критичну границу, процедуру праћења, исправке и корективну меру, одговорности и овлашћења, записе праћења

HACCP план Мора се документовати и мора обухватати следеће информације за сваку критичну контролну тачку: опасност којом треба управљати, контролну меру, критичну границу,процедуру праћења, исправке и корективне мере, одговорности и овлашћења, записе праћења

Управљање неусаглашеношћу Када се пређу критичне границе за CCP или када дође до губитка упрвљања у оперативним PRP,организација мора да обезбеди да се производи на које је то утицало идентификују и да се њима управља у погледу употребе и прихватања

Корективне мере Преиспитивање неусаглашености Утврђивање узрока неусаглашености Утврђивање и примењивање неопходним мера Записивање резултата предузетих корективних мера Преиспитивање предузетих корек. мера

Одбацивање неусаглашених производа Након вредновања, ако партија производа није прихватљива, врши се: даља прерада унутар или ван организације; уништавање или одбацивање производа као отпад.

Повлачење Организација мора да успостави и одржава документовану процедуру за: обавештавање релевантних заинтересованих страна, поступање са повученим финалним неусаглашеним производима, редослед мера које треба предузети

Валидација, верификација и побољшавање система менаџмента безбедношћу хране Валидација комбинација контролних мера Управљање праћењем и мерењем Верификација система менаџмента безбедношћу хране побољшавање

Прилози Међусобне везе између стандарда ISO 22000 и ISO 9001 Међусобне везе између HACCP система и стандарда ISO 22000 Везе са документима Codexа који обезбеђује примере контролних мера, укључујући претходно потребне програме и упутства за њихов избор и употребу