Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић."— Транскрипт презентације:

1 ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић

2 УВОД У оквиру активности међународног пројекта Европске Уније, TEMPUS-JPHES под називом „Occupational safety and health - „Безбедност и здравље на раду – развој курикулума и доживотно учење“, извршено је анкетирање /истраживање за студенате Високе техничке школе струковних студија из Ниша, Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду из области БЗР. Истраживања која су презентована у овом раду обухватају: Анкету студената из БЗР- спроведе Ниш Анкета о ергономији рачунара Нови Сад Анкета за дипломиране студенте Нови Сад

3 Захтеви за радна места и обуке
Захтеви за радна места у орагнизацији потребно је да се дефинишу и утврђује у Систематизацији радних места и представљају основу за избор новозапослених и планирање обука. Полазишта за формирање предлога Систематизације су: - организација организације, - планови развоја организације, годишњи сл., - Закон о радним односима, - Закон о безбедности и здрављу на раду, -Закони из области ЗЖС Закон о заштити од пожара, - захтеви међународних стандарда и прописа из области технологије рада, - захтеви стандарда из области управљања квалитeтом..

4 Методе истраживања Методе које су коришћене за потребе истраживања су:
- Тестирање студента Високе техничке школе струковних студија из Ниша из БЗР и Високе техничке школе струковних студија Нови Сад из области ергономије рачунара Анализа добијених резултата - Препоруке и план за одржавање циљних предавања из БЗР/ергономије рачунара у школској 2012/2013 години. Технике и алати истраживања Алат за истраживање је тест студената из области БЗР/ергономије рачунара. Анкете/тестови садрже следеће групе питања : - питања која проверавају знање из области БЗР/ергономије рачунара - питања која се односе на здравствене проблеме код студената који се повезују са дуготрајним радом за рачунарима.

5 Циљ истраживања/Мотивација
Истаживање везано за БЗР Циљ спроведеног истраживања је да се анализирају знања студената из БЗР у Високој техничкој школи струковних студија у Нишу школске 2010/2011 и 2011/2012 (учествовао је 101 студент ). Истаживање везано за ергономију рачунара На тестирању је учествовало укупно 305 студената са 16 различитих студијских програма

6 Резултати тестирања из ергономије рачунара
Анкета коју су студенти попуњавали се састоји из два дела: I део који представља тест знања који садржи питања из области ергономије рачунара, и II део који представља анкету о присуству здравствених тегоба које се повезују са дуготрајним радом на рачунару код студената.

7 Odgovori na pitanje: Navedite optimalni položaj monitora u odnosu na korisnika

8 Нека од питања са теста:
Да ли повремено осећате болове у кичми? Да ли имате болове у врату? Да ли повремено имате појаву трњења шаке? Да ли повремено повремено имате болове у ручном зглобу након дуготрајног коришћења рачунара? Да ли осећате замор очију? Да ли су вам очи понекад суве? Да ли вам се понекад замути вид? Да ли имате главобоље? Да ли имате проблеме са сном? Да ли сматрате да сте зависни од рачунара?

9 ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ БЗР ЗА ДИПЛОМИРАНЕ СТУДЕНТЕ
ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ БЗР ЗА ДИПЛОМИРАНЕ СТУДЕНТЕ Циљ спроведеног истраживања је да се прикупе подаци и мишљења свршених студената и приправника у вези са условима рада и БЗР. Постављених питања су следећа: Да ли је послодавац приликом вашег пријема у радни однос показао интересовање за ваше познавање проблема и компетентност у оквиру поља БЗР-а? Да ли вам је послодавац током приправничког стажа организовао обуку и обезбедио материјал за учење из области БЗР-а? Да ли се неке од мера превенције са којим сте упознати током предавања на тему БЗНР-а, се примењују у вашем предузећу или радном окружењу? Остала питања везана су за процену стања БЗР у предузећима у којима су дипломирани студенти тренутно запослени.

10 РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА

11 ЗАКЉУЧАК Обука студената/запослених мора да се спроводи у циљу повећања свести и учешћа студената/запослених у реализацији политике безбедности и здравља на раду, подстичући стално креативност и иновативност свих запослених за унапређење система БЗР. Циљ рада је допринос у формирању бољег система БЗР, у нашој земљи и квалитетном образовном систему уз поштовање његових вредности.

12 ХВАЛА НА ПАЖЊИ


Скинути ppt "ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић."

Сличне презентације


Реклама од Google