Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Удружење «Интерни ревизор» Ужице,

Сличне презентације


Презентација на тему: "Удружење «Интерни ревизор» Ужице,"— Транскрипт презентације:

1 Удружење «Интерни ревизор» Ужице,
Николе Пашића 38 б , тел: 064/ , е-маил: wix.com/-org ПИБ: М.Б

2 Утврђивање листе и мапирање пословних процеса

3 Приказ система ФУК – COSO оквир

4 Oдговорност руководилаца
У складу са принципима управљачке одговорности, руководиоци организација су непосредно одговорни и за: управљање и развој организације - ЦИЉЕВИ планирање активности организације увођење процеса управљања ризицима обезбеђење одговарајућег система контроле који ће ризике свести на прихватљив ниво стално праћење адекватности успостављеног система контроле који пружа разумно уверавање да ће организација остварити своје циљеве.

5 Организационо успостављање система ФУК
Успостављање, спровођење и развој система ФУК састоји се од организационог успостављања, спровођења, одржавања и развоја. План спровођења и развоја система ФУК доноси кoрисник jaвних срeдстaвa.

6 Организационо успостављање система ФУК (1)
Организационо успостављање обухвата активности: именовање руководиоца задуженог за ФУК; оснивање Радне групе, која ће се бавити увођењем, одржавањем и развојем система за ФУК. План спровођења и развоја система ФУК обухвата активности: одредити мисију, визију и кључне циљеве кoрисникa jaвних срeдстaвa; пописати главне процесе (подпроцесе) и описати активности у њима; сачинити мапу пословних процеса код корисника јавних средстава; документовати пословне процесе и израдити дијаграм тока;

7 Организационо успостављање система ФУК (2)
План спровођења и развоја система ФУК обухвата активности: утврдити стратешке ризике и ризике на нивоу пословних процеса, проценити ризике и рангирати их, одлучити о одговору на ризике, односно успостављању контрола (управљање ризицима); проценити елементе интерне контроле, саставити преглед успостављених контрола, узимајући у обзир најзначајније ризике; пописати најзначајније процесе који нису прописани у писаном облику, анализирати постојеће и потребне контроле, па одлучити о потребним претходним и накнадним контролама; донети план успостављања потребних и уклањања непотребних контрола; пратити остварење плана; саставити Годишњи извештај о успостављању система за ФУК.

8 МИСИЈА, ВИЗИЈА, ЦИЉЕВИ Мисија идентификује сврху постојања организације. Описује „ко смо ми“, „шта радимо“, „зашто смо ту“ и „коме пружамо услуге“. Она даље разрађује визију у сврху. Нема временске рокове, те према томе постоји онолико дуго колико и организација.

9 МИСИЈА, ВИЗИЈА, ЦИЉЕВИ Визија утврђује дугорочни правац кроз који се описује где организација жели да буде. Она утврђује „тон“ за све запослене. Треба да буде у писаној форми и одобрена од руководиоца КЈС.

10 МИСИЈА, ВИЗИЈА, ЦИЉЕВИ Пословни циљеви представљају жељене резултате организације. Они су производ процеса планирања и неопходни су за координацију свих напора у организацији. Руководство изводи организационе (стратешке) циљеве из мисије организације и често их разрађује током процеса стратешког планирања. Ови циљеви су дугорочни, генералнији, дефинишу жељене резултате организације као целине. Руководство оперативне циљеве изводи из организационих (стратешких) циљева. Треба да буду у хијерархијској структури тако да остваривање оперативних циљева сваке под-јединице помаже наредном нивоу у остваривању својих оперативних циљева, што све руководству помаже у испуњавању организационих циљева.

11 ПРОЦЕДУРЕ КОРИСНИКА ЈАВНИХ СРЕДСТАВА
Циљ припреме писаних процедура је: Документовање свих трансакција и послова и обезбеђење ревизорског трага; Обезбеђење одговорног управљања – управљачка одговорност (законитост, економичност, ефикасност, ефективност и јавност); Поштовање међународних стандарда интерне контроле; Оквир за обављање пословних процеса.

12 Ресурси-Процес-Резултат
fghfhjdfjkfkkdlbgfd Ресурси-Процес-Резултат Директивне контроле Превентивне контроле Детективне контроле Корективне контроле УЛАЗ ИСХОД ПРОЦЕС Превентивне контроле су осмишљене тако да спречавају грешке, неправилности (везане за поделу дужности и овлашћења). Детективне контроле су осмишљене тако да детектују и исправљају грешке, неправилности (потврђивање након плаћања, верификација залиха, банковна усклађивања). Корективне контроле су осмишљене тако да исправљају грешке или неправилности које су детектоване (планови за случај непредвиђених ситуација). Директивне контроле су осмишљене да подстакну радње и догађаје неопходне за остварење циљева.

13 Опис процеса Процес: Група логички повезаних активности, кроз које се инпут (улазни елементи) трансформише у оутпут (излазне резултате). Писане процедуре из делокруга рада корисника јавних средстава, ради уједначеног поступања свих организационих јединица и усаглашавања опште форме и садржаја писаних процедура, припремају се применом образаца.

14 ФОРМА И САДРЖАЈ ПИСАНИХ ПРОЦЕДУРА
Листа пословних процеса Мапа пословног процеса – документација о процесу Документација о систему (вертикални преглед)

15 ЛИСТА ПОСЛОВНИХ ПРОЦЕСА (обр 1)
ЛИСТА ПОСЛОВНИХ ПРОЦЕСА (обр 1) Корисник јавних средстава _______________ Образац 1 ЛИСТА ПОСЛОВНИХ ПРОЦЕСА Организационе јединицe: Назив унутрашње јединице корисника јавних средстава  Шифре организационих јединица Руководилац организационе јединице: Назив руководећег радног места  Шифра процеса ПОСЛОВНИ ПРОЦЕС АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ПРОЦЕСА  Бројчана ознака процеса у организацији  Низ активности повезаних ради остварења пословних циљева  Активности које се обављају по хронолошком реду у појединим организационим јединицима Припрема Контролише Одобрава Име и презиме Потпис Датум

16 МАПА ПОСЛОВНОГ ПРОЦЕСА – ДОКУМЕНТАЦИЈА О ПРОЦЕСУ (обр. 2)
МАПА ПОСЛОВНОГ ПРОЦЕСА – ДОКУМЕНТАЦИЈА О ПРОЦЕСУ (обр. 2) Назив корисника јавних средстава МАПА ПОСЛОВНОГ ПРОЦЕСА Организациона јединица: Назив уже унутрашње јединице Шифра процеса: Редни бр. послоног процеса Шифра организационе јединице: Бројчана или словна ознака шифра уже унутр. орг. јединице Верзија: бројчана ознака верзије процедуре Руководилац организационе јединице: Име и назив радног места руководиоца уже унутрашње јњдинице Носилац пословног процеса (одговорно лице) Име и назив радног места одговорног лице за реализацију пословног процеса Назив пословног процеса назив пословног процеса, нпр. Јавне набавке, и назив мора да оговара називу из листе пословних процеса Циљ пословног процеса Уноси се резултат пословног процеса који треба постићи Основни ризици Наводе се основни ризици који могу утицати на онемогућавање остварења циља пословног процеса

17 Подручје примене Дефинишу се места примене процедуре и евентуална ограничења, нпр. рачуноводство, финансије, набавке... Кратак опис пословног процеса УЛАЗ: идентификовати елементе који улазе у пословни процес. АКТИВНОСТИ: кратко описати све активности који чине пословни процес ИЗЛАЗ: кратко описати шта представља резултат процеса Везе са другим пословним процесима/процедурама Врши се идентификовање – осталих пословних процеса који су укључени или имају неку повезаност са овим пословним процесом Остала документација Документа која чине саставни део процедуре, односно она документа која у којима је дат детаљнији опис одређених активности пословних процеса (упутства, инструкције...) Ресурси за остваривање пословног процеса Идентификовање ресурса потребних да би се пословни процес спровео на начин да се оствари циљ процеса Одговорност и овлашћење Идентификују се запослени који су одговорни за поједине активности у оквиру пословног процеса

18 Шифре и називи процедура (поступак обављања пословног процеса)
уноси се шифра , број и назив процедуре у којој су описани ток и начин на који се спроводе ативности, одговорности и овлашћења у реализацији овог пословног процеса. Закони и прописи Наводе се називи закона и прописа којима је уређена област у оквиру које се одвија пословни процес Термини и скраћенице коришћени у дијаграмима тока Наводе се термини и скраћенице коришћени у дијаграмима тока уз опис и значење наведених појмова у дијаграмима тока Припрема Контролише Одобрава Име и презиме Потпис Датум

19 Име, датум, функција и потпис лица које је припремило документ;
На дну сваког званичног, коначно усвојеног примерка обрасца и процедуре, обавезно се наводе: Име, датум, функција и потпис лица које је припремило документ; Име, датум, функција и потпис лица које контролише документ Име, датум, функција и потпис лица које одобрава документ Припрема Контролише Одобрава Име и презиме Потпис Датум

20


Скинути ppt "Удружење «Интерни ревизор» Ужице,"

Сличне презентације


Реклама од Google