Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Predmet: UPRAVLJANJE RIZIKOM Tema: Polazne osnove procene rizika

Сличне презентације


Презентација на тему: "Predmet: UPRAVLJANJE RIZIKOM Tema: Polazne osnove procene rizika"— Транскрипт презентације:

1 Predmet: UPRAVLJANJE RIZIKOM Tema: Polazne osnove procene rizika
Profesor: dr Biljana Gemović

2 UVOD Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik definiše kao kombinaciju verovatnoće i posledice(a) specifičnog opasnog događaja koji se dešava. Austrijsko –novozelandski standard (AS/NZS 4360:2004), rizik definiše kao: mogućnost da se nešto desi što će imati negativan uticaj na ciljeve. Rizik je određen posledicom i verovatnoćom nastupanja rizika. (AS/NZS 4360:2004), daje primer podele rizika po sledećim grupama: rizici bolesti, ekonomski, ekološki, finansijski, ljudski, prirodni hazardi, profesionalno zdravlje i bezbednost, rizici podobnosti proizvoda, rizici profesionalne podobnosti, rizici štete na imovini, rizici javne podobnosti, bezbednosni rizici i tehnološki rizici

3 Upravljanje rizicima – polazne osnove –
Osnova integrisanog sistema upravljanja rizicima: ISO 9000 ISO 14000 OHSAS 18000 BSI 7799… Najpoznatiji standardi iz oblasti upravljanja rizikom: AS/NZS 4360:2004 CAN/CSA Q850-97 BS 6079:2000 BS 25999:2006

4 Standard ISO predstavljaju put ka upravljanju rizikom i čine podlogu za uvođenje koncepta integrisanog sistema upravljanja rizicima Posredno zahtevi standarda ISO 14001:2004 su definisani na način da kompanija smanji ili eliminiše negativne uticaje na životnu sredinu. U seriji standarda po zahtevima OHSAS definisani su pojmovi kao što su opasnost, incident, rizik, prihvatljivi rizik, a u samim zahtevima standarda pominje se upravljanje rizicima, ocena rizika, merenje i analiza istog. Standard BSI 7799 – Upravljanje sigurnošću informacija- navodi zahteve za uspostavljanje, sprovođenje i održavanje dokumentovanog organizacionog sigurnosnog sistema upravljanja informacijama (ISMS) u kontekstu opštih poslovnih rizika kompanije. U standardu ISO/IEC Informacione tehnologije - Pravila prakse za upravljanje sigurnošću informacija date su preporuke za upravljanje zaštitom informacija. AS/NZS 4360:2004 – Ovaj standard se može primeniti na veoma širok spektar aktivnosti, odluka ili operacija bilo kojeg preduzeća javnog ili privatnog sektora, javnu upravu pa čak i na pojedince. Standard specificira elemente procesa upravljanja rizicima, ali nema za cilj da unificira sistem upravljanja rizicima.

5 OHSAS Serija standarda za ocenjivanje zdravlja i bezbednosti na radu i prateći OHSAS 18002, Uputstvo za primenu OHSAS 18001, nastali su kao odgovor na zahtev korisnika za prepoznatljivim standardom za sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu na osnovu kog bi njihov sistem upravljanja mogao da se ocenjuje i sertifikuje. OHSAS je razvijen na način da je potpuno kompaktibilan sa standardima za sisteme upravljanje - sa ISO 9001:2000(kvalitet) i ISO 14001:2004 (životna sredina), da bi se olakšalo integrisanje sistema upravljanja kvalitetom, životnom sredinom, zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu od strane organizacija, ukoliko one to žele. OHSAS standardi za upravljanje zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu služe da organizacijama obezbede elemente efektivnog sistema zaštite zdravlja i bezbednosti na radu (OH&S) koji se mogu se mogu integrisati sa ostalim upravljačkim zahtevima kako bi se organizacijama pomoglo da postignu OH&S ciljeve i ekonomske ciljeve.

6 Proces upravljanja rizicima
Proces upravljanja rizicima, se sastoji iz nekoliko aktivnosti, slika br.1 : Identifikacije i ocene rizika Utvrđivanja mogućih akcija Kreiranja plana akcija u odnosu na rizike Implementacije sačinjenog plana Ponovnog razmatranja (monitoring) i evaluacije plana Po opštem modelu, identifikacija i ocena rizika predstavlja prvi korak u procesu upravljanja rizicima. Postiže se na više načina: - prikupljanjem prethodnih iskustava od ljudi koji su radili slične projekte - prikupljanjem literature vezane za specifičnu oblast projekta - prikipljanjem različitih podataka i njihovih analiza kojim se prate podaci iz oblasti medicine rada i sl. OHSAS standarda je zasnovan na metodologiji poznatoj kao „planiraj-uradi –proveri-deluj” Demingov PDCA krug poboljšanja), slika br.2. slika br.1: Proces upravljanja rizicima slika br.2:Demingov PDCA krug poboljšanja (Plan-Do- Check-Akt)

7 RADNO MESTO-OS.JEDINICA PROIZVODNOG PROCESA
Osnovna proizvodna jedinica svakog proizvodnog procesa je radno mesto na kom je predviđeno da se kod poslodavca za obavljanje ”radnih” zadataka angažuje jedan ili više radnika. Pojam radno mesto se, prema Zakonu, definiše kao prostor namenjem za obavljanje poslova kod poslodavca (u objektu ili na otvorenom kao i na privremenim ili pokretnim gradilištima, objektima, uređajima, saobraćajnim sredstvima, i sl.) u kojem zaposleni boravi ili ima pristup u toku rada i koji je pod neposrednom ili posrednom kontrolom poslodavca. Podela radnih mesta, na osnovu četiri osnovna kriterijuma, prikazana je u tabeli br 1. Tabela br.1.: Podela radnih mesta

8 Procena rizika na radnom mestu
Procena rizika se, prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, definiše kao sistemsko evidentiranje i procenjivanje svih faktora rizika (opasnosti i štetnosti) u procesu rada, koji mogu uzrokovati nastanak povrede na radu, oboljenja ili oštećenja zdravlja i utvrđivanje mogućnosti, odnosno načina sprečavanja, smanjenja ili otklanjanja rizika (BZR). Osnovna svrha identifikacije faktora rizika je prepoznavanje svih mogućih opasnosti i štetnosti, a da se pri tome nijedna ne izostavi. Ovo zahteva jedan sistematičan pristup identifikovanja svih mogućih potencijalnih izvora. Neophodno je znati da je indentifikacija faktora rizika najefikasnija i najkorisnija samo onda ako se sprovede na nivou preduzeća, radne okoline i radnog mesta. Procena rizika se obavezno vrši za svaku prepoznatu i utvrđenu opasnost ili štetnost na radnom mestu. Procena rizika predstavlja dinamičan i kontinuirani istraživačko-stručan proces multidisciplinarnog karaktera, koji ima za cilj uspostavljanje i povišenje nivoa bezbednosti i zdravlja na radu na svim nivoima u preduzeću. Da bi se procena rizika mogla uspešno sprovesti neophodan je timski rad, koji podrazumeva interaktivno učešće velikog broja stručnjaka iz različitih područja. Isti principi odnose se i na aspekte Zaš.životne sredine i ZOP-a.

9 UPRAVLJANJE RIZIKOM Za upravljanje i kontrolu ustanovljenih rizika, izuzev konzenzusa svih učesnika u postupku procene, neophodno je i definisanje politike preduzeća po pitanju sprovođenja donetih zaključaka, kao i donošenje procedura u postupku upravljanja i kontrole rizika. Adekvatne procedure u okviru sistema OHSAS doprinose kvalitetu i efikasnosti sprovođenja mera za smanjenje rizika i održavanje jednom postignutog zadovoljavajućeg nivoa bezbednosti i zaštite zdravlja svih učesnika u procesu rada i drugih lica koja se mogu zateći u zoni uticaja uz stalno poboljšanje.


Скинути ppt "Predmet: UPRAVLJANJE RIZIKOM Tema: Polazne osnove procene rizika"

Сличне презентације


Реклама од Google