Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Анализа структуре.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Анализа структуре."— Транскрипт презентације:

1 Анализа структуре

2 Анализа структуре Подразумева испитивање редоследа и узајамних односа свих активности. Иста за CPM I PERT У анализи структуре се срећу три термина: пројекат, активности и догађај. Пројекат је сваки подухват који има одредјени циљ, а за чију је реализацију потребно извршити одредјене радње, утрошити време и средства. Активност је тачно дефинисан елемент радног процеса у оквиру пројекта. Разлагање пројекта на саставне елементе - послове за чије извршење је потребно и времена и средстава - назива се активност. Догађај је временски тренутак којим се оглашава почетак или завршетак неке активности, односно пројекта. Догађај као и активност мора бити једнозначно обележен. Почетни догађај пројекта обележава се а "0" или са "1", а завршни са "n".

3 Графички се догађај представља кругом, правоугаоником, квадратом.

4 ANALIZA STRUKTURE II 1. Састављање листе активности
Анализа структуре обухвата следеће етапе: 1. Састављање листе активности 2. Израду шеме медјузависности активности 3. Цртање мрежног дијаграма пројекта 4. Нумерисање мрежног дијаграма 5. Контролу да ли мрежни дијаграм пројекта испуњава основна правила.

5 Анализа структуре Састављање листе активности пројекта се врши тако да се узму у обзир све карактеристике пројекта. Отпочиње приучавањем свих карактеристика пројекта чију реализацију желимо да представимо мрежним дијаграмом. Циљ: пронаћи што је могуће већег броја података о структури пројекта тј листе активности Састављање листе активности врши се на неколико начина и то: 1. прикупљањем података од стручних лица који познају технологију рада пројекта, 2. поређењем са сличним пројектима, 3. применом брејнстормин методе, 4. посматрањем пројекта и поделом на делове,

6 Одредити степен детаљизације активности
У зависности да ли је у питању глобални мрежни дијаграм или детаљни Активности се уносе у потребан образац који се користи за креирање списка активности према редоследу њиховог одвијања.

7 Шема међузависности Шема међузависности садржи међусобне односе активности и утврђује које се активности морају завршити, да би посматрана активност могла отпочети. Користи се уместо технике постављања питања Служи као помоћно средство за конструисање мрежног дијаграма Дефинише међусобне односе међу активностима као и време када се одвијају активности. Израда шеме међузависности се не ради код пројеката који су по својој природи сложени. У таквим ситуацијама ослањамо се на табеларни приказ зависности између активности.

8 Конструисање мрежног дијаграма
Конструисање мрежног дијаграма пројекта се врши после израде листе активности и шеме међузависности активности. Потребно је да се ова фаза у процесу анализе структуре обави пажљиво и детаљно како би се смањиле грешке у процесу планирања, јер конструисани дијаграм основ за процену потребног времена трајања пројекта. Другим речима, резултати анализе времена зависи од анализе структуре. Код пројеката који су по својој структури сложени конструисање мрежног дијаграма и састављање листе активности врши се истовремено. Потребно је вршити повремене контроле пре нумерације активности.

9 Трајање активности у данима
Слика 2: Гантограм Називи активности Трајање активности у данима 5 10 15 20 25 30 35 1. Изградња вертикалне потпоре 2. Изградња хоризонталне потпоре 3. Причвршћење попречне греде 4. Премазивање запушача 5. Изградњa и монтирање оградa 6. Сечeње платформе за отварaње

10 Нумерисање мрежног дијаграма
Нумерисање мрежног дијаграма или обележавање догађаја, односно обележавање свих догадјаја пројекта се може вршити на два начина и то су: произвољно и растуће. Произвољно нумерисање није адекватно за област управљања пројектима и конструисање мрежног дијаграма. Растуће нумерисање базира се на употреби целих позитивних бројева у растућем низу од почетног до завршног.

11 Фулкерсоново правило:
1 4 5 6 3

12 Пример Почетни се догађај означи се најмањим природним бројем (0 или 1), а све активности које почињу у том догађају се прецртају при крају. Следећим већим бројем означимо онај догађај чије су све улазне активности прецртане при свом крају. Уколико има више таквих догађаја, редослед означавања је одозго према доле или слева на десно. Прецртавају се све излазне активности из ново означених догађаја. Понављају се кораци 2 и 3 док се сви догађаји у мрежи не означе.

13 Контрола израђеног мрежног дијаграма треба да утврди да ли је мрежни дијаграм конструисан и нумерисан у складу са правилима технике мрежног планирања. Потребно је примени по потреби потпуно или делимично понављање конструкције мрежног дијаграма.

14

15


Скинути ppt "Анализа структуре."

Сличне презентације


Реклама од Google