Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

SISTEMI PODRŠKE.

Сличне презентације


Презентација на тему: "SISTEMI PODRŠKE."— Транскрипт презентације:

1 SISTEMI PODRŠKE

2 Sistemi podrške Čovek je od rođenja upućen na sisteme podrške
Nema svest o sebi I okolini Koristi podršku iz sredine Dete će kasnije podržati sebe onako kako je bio podržavano od strane drugih

3 SISTEMI PODRŠKE Sisteme podrške predstavljaju svi elementi u polju koje osoba koristi kako bi prevazišla neku neprijatnost ili krizu i na taj način povratila ili očuvala ravnotežu

4 Zašto podrška? Dve pozicije
1. Kako da podržite sebe u kriznim situacijama 2. Ako ste u ulozi osobe koja pruža podršku

5 Gilles Delisle sisteme podrške deli na:
Interpersonalni sistem podrške - U ovaj sistem podrške spadaju članovi porodice, prijatelji i poznanici. Kognitivni sistem podrške Ovde spadaju i naša znanja, uverenja i stavovi, sposobnosti. Biološki sistem podrške –TELO (neuromišični sistem, koštani sistem, nervni, respiratorni ....)

6 Unutrašnja podrška - perls
Dobro telesno zdravlje Podržavajući stav tela i disanje Efikasne strategije snalaženja i kreativnog prilagođavanja Odnos sa prirodom Snažan osećaj identiteta Realistična uverenja o sebi i svetu Duhovna praksa

7 Sredinska podrška - perls
Zdravo fizičko okruženje Adekvatni resursi, npr. hrana, smeštaj Bliski odnosi Podržavajuća porodica i prijatelji Vrednovanje od strane drugih Religijska ili socijalna mreža Zadovoljavajući posao Uživanje u slobodnim aktivnostima

8 Vežba Na listu papira nacrtajte mapu vaše mreže podrške. Postavite sebe u sredinu, I od onih elemenata koji su vam najpouzdanija podrška napravite unutrašnji krug, a u spoljašnje stavite one manje relevantne elemente. Zatim nacrtajte kružni dijagram u kome ćete prikazati koji deo vremena u toku nedelje provodite sami ili radeći, a koji deo sa prijateljima, porodicom ili u nekim aktivnostima. Kako vam se čine te proporcije? Šta možete da promenite da biste povećali korišćenje podrške iz sredine?

9 Ja, mama, obrazovanje, Geštalt, Sindikat
MAPA PODRŠKE drugi prijatelji porodica Ja, mama, obrazovanje, Geštalt, Sindikat

10 Prijatelji i druge aktivnosti
Koji deo vremena provodite sami ili radeći a koji sa prijateljima, porodicom ili nekim drgim aktivastima? Ja (60%) Porodica (20) Prijatelji i druge aktivnosti (20%)

11 Neke od tehnika samopodrške
Samopodrška - identifikacija sa sopstvenim iskustvom najbolja samo-podrška. Ovo podrazumeva prihvatanje onoga ko smo, sa iskustvom koje imamo u tom momentu. Podržavajući samo-dijalog identifikuje negativne poruke koje govori sebi i da umesto njih pronađe pozitivne i ohrabrujuće rečenice.

12 Neke od tehnika samopodrške
Prizvani drug podrazumeva zamišljanje podržavajuće osobe u stresnom periodu. Strategije prevazilaženja stresa   Kada se klijent suočava sa nekom situacijom za koju strepi da će biti stresna i da će srušiti njegovu samo-podršku, bilo bi vrlo korisno da se seti koje su to strategije prevazilaženja bile funkcionalne u sličnim okolnostima i da istraži kako može da ih prilagodi nastupajućoj krizi.

13 Razvijanje sredinske podrške
Na najjednostavnijem nivou vi možete ohrabriti sebe (druge) da se setite svih osoba koje vam predstavljaju oslonac u životu, kao što su partner, porodica ili prijatelji.

14 Zdrava podrška Zdrava podrška podrazumeva poziciju međuzavisnosti u kojoj je osoba samo-podržana, ali je takođe u stanju da prepozna kada joj je potrebna podrška iz sredine. Poenta nije u tome da li osoba sebe podržava ili joj je potrebna podrška iz sredine, već u tome kako ona po slobodnom izboru koristi obe ove pozicije; kako zapravo osoba sarađuje sa svojom sredinom ili zajednicom radi uzajamne podrške, kako balansira svoje sopstvene potrebe imajući u vidu potrebe drugih.


Скинути ppt "SISTEMI PODRŠKE."

Сличне презентације


Реклама од Google