Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

PRIJATELJSTVO.

Сличне презентације


Презентација на тему: "PRIJATELJSTVO."— Транскрипт презентације:

1 PRIJATELJSTVO

2 VRSTE PRIJATELJSTVA treba razlikovati stupnjeve prijateljskih odnosa, poput: KOLEGE - npr. svi učenici jednog razreda, svi oni koji rade zajedno (mogu i ne moraju biti povezani prijateljskim vezama) POZNANICI - poznanstva iz viđenja (također i mnoga Facebook i druga virtualna prijateljstva), međusobno druženje je na površnoj razini PRIJATELJI - vezuju ih čvršće ili čvrste veze i međusobno povjerenje (u tom se smilu može govoriti o dubokom i manje dubokom prijateljstvu)

3 IZBOR PRIJATELJA prijateljstva su stvar osobne odluke (nitko nikome ne može nametnuti prijatelje) ipak na odabir prijatelja mogu utjecati mnogi elementi, npr.: sredina u kojoj živimo i djelujemo (npr. mjesto stanovanja, škola pohađanja, odlazak u crkvu, sportski klub itd. - prijatelji se izabiru između onih s kojima se imamo mogućnost družiti) životne okolnosti (npr. bolest i boravljenje u bolnici, dobra ili loša materijalna situacija) životni stavovi (prijatelji se biraju između onih koji slično misle) upoznavanje i upućivanje u prijateljske odnose od strane nekoga drugoga (npr. roditelji koji se druže međusobno povezuju i djecu) itd...

4 UVJETI ZA OSTVARENJE PRIJATELJSTVA
za ostvarenje prijateljstva je potreban određeni napor, otvorenost i istinoljubivost (htjeti s nekim stupiti u kontakt, htjeti ga upoznati i pretpostaviti da je drugi dobar) prijateljstvo nužno mora biti uzajamno (ako nije riječ o obostranoj povezanosti, onda se ne može govoriti o prijateljstvu) prijateljstvo podrazumijeva često i spremnost na žrtvu (međusobno pomaganje u različitim situacijama, kao i spremnost na oprost, ako je prijatelj pogriješio i žali zbog toga, i sl.)

5 VRIJEDNOST PRIJATELJSTVA
prijateljstva izgrađuju mnoge vrijedne osobine, npr.: sigurnost (s pravim prijateljem se osjećaš sigurnim i ne moraš se ničega bojati) postojanost (iskreno prijateljstvo je trajno, ne boji se teških životnih situacija) prihvaćenost (drugi me prihvaća i drugoga prihvaćam bez postavljanja ikakvih uvjeta) povjerenje (imam povjerenja drugome otkriti svoje najdublje tajne) prijateljska ljubav (duhovna, nefizička ljubav koja je spremna podnijeti žrtvu za drugoga), itd.

6 VRIJEDNOST PRIJATELJSTVA
različitost - prijateljstva ruše barijere poput: materijanosti (npr. prijateljstva između siromašnih i bogatih) obrazovanosti (prijateljstva između obrazovanih i nepismenih) moralnosti (prijateljstva između "svetaca" i "zločinaca") spola i spolne orijentacije (prijateljstva između muških i ženskih, između heteroseksualnih, homoseksualnih, biseksualnih... osoba) političke orijentacije (prijateljstva bez obzira na svjetonazor ili preferenciju nekoj političkoj opciji) itd.

7 PLODOVI PRIJATELJSTVA
prijateljstvo je jedna od najviših vrijednosti, jer: izgrađuje altruizam, a nije izgrađeno na koristoljublju (prijatelji ne očekuju korist jedni od drugih, nego ih povezuju znatno jače vrijednosti međusobnog uvažavanja, razumijevanja, pomaganja...) prijateljstvo je stvaralačko (prijatelji žele zajednički izgrađivati svoj odnos, ali kroz njega izravno i neizravno oplemenjuju svoju okolinu i pridonose izgradnji društva) prijateljstvo izgrađuje istinoljubivost, povjerenje, razumijevanje, solidarnost... (prijateljstvo ne može biti utemeljeno na lažima, kroz njega se izgrađuje potpuno povjerenje, pomaganje i druge vrijednosti)

8 PRIJATELJSTVO postoje različiti stupnjevi prijateljstva (kolega, poznanik, prijatelj, jako dobar prijatelj) prijateljstvo je osobni izbor i nitko ga ne može nametnuti prijateljstvo izgrađuje zajedništvo, sigurnost, povjerenje, pomaganje i preko njega se ostvaruju mnoge druge vrijednosti

9 Nema čovjeka koji je podijelio svoju radost s prijateljem a da se nije još više radovao, kao što nema čovjeka koji je podijelio svoju tugu s prijateljem a da nije manje tugovao. Roger Bacon


Скинути ppt "PRIJATELJSTVO."

Сличне презентације


Реклама од Google