Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ

Сличне презентације


Презентација на тему: "БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ"— Транскрипт презентације:

1 БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ
Звонимир Букта

2 ЦИЉ РАДА Циљ је едуковање студената да при експлоатацији машина алатки за обраду скидањем струготине обавезно примењују сва у свету позната техничко тенолошка знања на примени безбедносно превентивних мера.

3 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТЕРМИНОЛОГИЈА
Машина је склоп међусобно повезаних делова или компонената од којих је најмање један део покретан помоћу погонског система (актуатор), а који не користи непосредно људску или животињску радну снагу и намењен је за обављање неког процеса, подизања терета, кретања или паковања материјала.

4 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТEРМИНОЛОГИЈА
Поузданост машине је особина машине или делова и уређаја да без отказа обавља пројектоване функције под тачно утврђеним околностима-условима у планираном временском периоду.

5 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТЕРМИНОЛОГИЈА
Спремност машине за рад (готовост машине) је особина машине да буде да буде у стању које омогућава извршавање пројектованих функција под тачно утврђеним околностима-условима за употребу или враћање из стања отказа у стање у раду на безбедан начин сходно упутству за рад и одржавање машина.

6 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТЕРМИНОЛОГИЈА
Безбедност машина је особина машине: да обавља своје пројектоване функције, да се може преносити (транспортовати), да се поставља (инсталисање), да се подешава (програмира или репрограмира), да се одржава и чисти и да се премешта (размешта)

7 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТEРМИНОЛОГИЈА
Опасност је извор, ситуација или поступак који могу довести до штете у виду повреде људи или нарушавања здравља или њихове комбинације. Потенцијално опасан догађај је догађај који може проузроковати штету по здравље људи. Опасне функције машине је свака ситуација или догађај у којој је особа (особе) изложена опасности.

8 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТРЕМИНОЛОГИЈА
Безбедносна заштита су превентивне мере ради: спречавање приступа особа током опасних радњи на на машини или спречавање опасних радњи машине током приступа особе у опасној зони

9 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТРЕМИНОЛОГИЈА
Заштитник је део машине намењен да обезбеди заштиту путем физичке препреке. Заштиници могу бити разноврсни у зависности од конструкције и намене машине (кућиште, поклопац, завеса, врата, оклоп итд)

10 ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ТРЕМИНОЛОГИЈА
Безбедносни уређај је додатни уређај на машину који није заштитник, а служи за елиминисање или смањење опасности од повреда, самостално или у склопу са заштитником. Постоји велик број безбедносних уређаја. Овде ће бити наведени само најзначајни уређаји који се уграђују на машине алатке.

11 ОПАСНОСТИ КОЈЕ СТВАРА МАШИНА АЛАТКА
Опасност је извор могућих повреда и/или штетности по здравље, а повезана је са појмом порекла и природе очекиване врсте повреда и/или штетности по здравље. Идентификација опасности представља основ за процену ризика којом се описује природа и последице узрока опасности у различитим фазама експлоатације машина алатки.

12 ОПАСНОСТИ КОЈЕ СТВАРА МАШИНА АЛАТКА
Опасности могу бити: механичке, електричне, топлотне, бука, вибрације, материје и материјали и непоштовање ергономије.

13 ОПАСНОСТИ КОЈЕ СТВАРА МАШИНА АЛАТКА
Најчешче врсте механичких опасности при раду са машинама алаткама су следеће опасности: од удара (пад терета или алата на ноге радника такође могуће одлетање алата или обрадка као и одлетање делова алата или обрадка); од сечења или одсецања (нарочито оштрице резног алата или струготине),

14 ОПАСНОСТИ КОЈЕ СТВАРА МАШИНА АЛАТКА
Најчешче врсте механичких опасности при раду са машинама алаткама су следеће опасности: од пробадања и убадања (оштре ивице, шиљци, струготина итд); од увлачења или захватања; од гребања (храпаве површине бруса, листа тестере итд); од прскања расхладне течности у очи радника;

15 БЕЗБЕДНОСНЕ МЕРЕ Безбедносне мере се морају применити у свим фазама конструисања и експлоатације машина алатки. утврђивање граница употребе машине идентификовати опасности и извршити процену ризика отклањање опасности или ограничавање ризика

16 БЕЗБЕДНОСНЕ МЕРЕ Безбедносне мере се морају применити у свим фазама конструисања и експлоатације машина алатки. поставити заштитнике и/или безбедносне уређаје за заштиту од опасности обавестити и упозорити кориснике о просталим ризицима предузети и све остале мере предострожности

17 УНИВЕРЗАЛНИ СТРУГ

18 ПОМЕРЉИВИ ЗАШТИТНИК

19 ЗАШТИТНИ ПОКЛОПАЦ

20 ЗАШТИТНИК АЛАТА НА БУШИЛИЦИ
ЗАШТИТНИК АЛАТА НА БУШИЛИЦИ

21 ЗАШТИТНИК АЛАТА НА БУШИЛИЦИ
ЗАШТИТНИК АЛАТА НА БУШИЛИЦИ

22 ЗАШТИТНИК НА ВЕРТИКАЛНОЈ ГЛОДАЛИЦИ

23 ЗАШТИТНИК НА ВЕРТИКАЛНОЈ ГЛОДАЛИЦИ

24 БЕЗБЕДНОСНЕ ПРИЛАЗНЕ ПЛАТФОРМЕ

25 БРУСИЛИЦА ЗА СПОЉАШЊЕ РАВНО БРУШЕЊЕ

26 ДВОСТРАНА СТУБНА БРУСИЛИЦА

27 МРЕЖНО-ЖИЧАНИ ЗАШТИТНИК

28 ДВОСТРУКА РУЧНА КОМАНДА

29 ЗАШТИТНА ВРАТА МЕХАНИЧКОГ ПРЕНОСНИКА

30 ОБАВЕЗНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА МАШИНЕ


Скинути ppt "БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ"

Сличне презентације


Реклама од Google