Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА

Сличне презентације


Презентација на тему: "ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА"— Транскрипт презентације:

1 ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
ГОРДАНА ТИШМА

2 Ревизија је систематски процес провере пословања одређеног ентитета.
Циљ ревизије је изражавање мишљења о пословању ентитета. Ревизорско мишљење се саопштава заинтересованим корисницима у ревизорском извештају.

3 Врсте ревизија: - Ревизија финансијских извештаја - Ревизија правилности - Ревизија сврсисходности - Специјалне ревизије (ревизије набавки, ИТ система, заштите животне средине, етике, итд.)

4 Ревизија финансијских извештаја
Циљ ревизије финансијских извештаја јесте да омогући ревизору да изрази мишљење о томе да ли су финансијски извештаји, по свим материјално значајним питањима, састављени у складу са применљивим оквиром финансијског извештавања, односно, да ли су презентоване информације поуздане, да ли корисници тих извештаја могу, у разумној мери, бити сигурни да су исказани подаци објективни и истинити.

5 Ревизија правилности Циљ ревизије правилности пословања јесте изражавање мишљења о томе да ли су активности, финансијске трансакције и одлуке извршене у складу са законом, другим прописима, датим овлашћењима и за планиране сврхе.

6 Ревизија сврсисходности
Циљ ревизије сврсисходности је да конструктивно промовише економично, ефикасно и ефективно управљање и да доприноси поштовању одговорности и транспарентности. Фокусирана је на учинак и настоји да одговори на питање да ли се уложена средства користе на прави начин и да ли се улажу у праве ствари.

7 Врсте мишљења: - Немодификовано мишљење - Модификовано мишљење: - Мишљење са резервом - Негативно мишљење - Не изражавање мишљења (уздржавање од мишљења)

8 Немодификовано мишљење
Ревизор је дужан да изрази немодификовано мишљење (мишљење без резерве) када закључи да су финансијски извештаји, по свим материјално значајним питањима, припремљени у складу са применљивим оквиром финансијског извештавања, као и да су активности, финансијске трансакције и одлуке извршене у складу са важећим прописима.

9 Модификовано мишљење Мишљење са резервом ревизор изражава када закључи да су погрешно исказани износи материјално значајни, али нису прожимајући за финансијске извештаје. Када су ти износи прожимајући, изражава се негативно мишљење.

10 Модификовано мишљење Ревизор се уздржава од мишљења када није у могућности да прикупи довољно адекватних доказа на којима би засновао мишљење или када не може да процени кумулативне ефекте погрешних исказа.

11 Корисници ревизорских извештаја су:
- Руководство - Кредитори и инвеститори - Политичке странке - Држава - Јавност

12 Оквир за ревизију јавног сектора у Републици Србији чине:
- Устав Републике Србије - Закон о Државној ревизорској институцији - Пословник Државне ревизорске институције - Етички кодекс

13 У поступку ревизије ревидирају се позиције финансијских извештаја у складу са захтевима Међународних стандарда ревизије за јавни сектор - ISSAI стандарди и изражава мишљење о њиховој истинитости и објективности. Осим тога, предмет ревизије је и анализа функционисања успостављеног система интерне контроле, у вези припреме, доношење и извршења буџета, пописа имовине, потраживања и обавеза, са стањем на дан 31. децембра, спроведених јавних набавки и других значајних трансакција.

14 Ревизија се спроводи према следећим поступцима рада:
Ревизија се спроводи према следећим поступцима рада: Доношење закључка о спровођењу ревизије, Писмо најаве субјекту ревизије, са навођењем датума почетка ревизије, Анализа операција (разумевање делатности и упознавање са пословањем субјекта ревизије, разумевање прописа и програма који се односе на пословање, разумевање функције менаџмента, разумевање система интерне контроле и процена ревизорског ризика и његових компоненти, планирање ревизорских тестова), Израда плана ревизије (избор тежишта ревизије, процена материјалности, израда плана и програма ревизије, планирање контроле квалитета ревизије),

15 Прикупљање довољних, адекватних, релевантних, поузданих и убедљивих ревизорских доказа, путем извршене анализе код следећих питања: (1) тврдње у финансијским извештајима; (2) додатна разматрања за специфичне позиције; (3) екстерне потврде; (4) прва ангажовања - почетна стања; (5) аналитички поступци; (6) ревизијско узорковање; (7) ревизија рачуноводствених процена; (8) ревизија мерења и обелодањивања фер вредности; (9) повезани субјекти; (10) накнадни догађаји; (11) начело сталности; (12) изјаве руководства; и (13) коришћење рада других.

16 Документовање процеса ревизије путем успостављања сталне и текуће документације,
Израда Нацрта извештаја, Рашчишћавајући састанци, Одговор на приговор субјекта ревизије на Нацрт извештаја, Израда Предлога извештаја, Одговор на приговор субјекта на Предлог извештаја, Коначан извештај Послеревизиони поступак

17 Извештај о ревизији садржи:
Извештај о ревизији финансијских извештаја Извештај о ревизији правилности пословања Резиме налаза, препорука и мере предузете у поступку ревизије Напомене уз извештaj о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања и Ревидиране Финансијске извештаје.

18 Извештај о ревизији финанс. извешт. и правилности пословања садржи:
- Наслов - Примаоца извештаја - Уводни пасус - Одговорност руководства - Одговорност ревизора - Ревизијско мишљење - Потпис ревизора и адресу - Датум извештаја

19 Хвала на пажњи


Скинути ppt "ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА"

Сличне презентације


Реклама од Google