Делија Балош, ВТШСС Нови Сад

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
PODZAKONSKA AKTA NA OSNOVU ZAKONA O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA dio 1.
Advertisements

Konto, kontni okvir, kontni plan
Мале хидроелектране у Републици Српској
Doc. dr. sci. Almedina Šabić Učanbarlić
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
ПРАВНА ЗАШТИА ЗАПОСЛЕНИХ ОД ЗЛОСТАВЉАЊА НА РАДУ
VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA ZVEČAN
Predmet: Finansijsko pravo
Од права на партиципацију до праве партиципације
ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ ОМЛАДИНСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ ОБЛАСТИ ДИРЕКТНИХ ПОРЕЗА
Izrada i sprovođenje planova integriteta u institucijama Crne Gore
REZULTATI POSLOVANJA PREDUZEĆA
TREND, februar 2019 Sofija Pekić Quarrie
РАДОЈКА ПОПОВИЋ, дипл.инж.техн.
Kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja u Srbiji april, Budva, Crna Gora.
STRUČNA OBUKA ZA PROCENITELJE VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI 09
О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ
Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА
Управљање инвестицијама
”СИНЕРГИЈА” Презентације: Привредно право Банкарски послови, банке и друге финансијеске организације Недеља 8.1.
Упутство о друштвеној одговорности
Oblici organizovanja i nadzor delatnosti osiguranja
Plan upravljanja otpadom EPCG AD
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
БЕЗБЕДНОСТИ МАШИНА АЛАТКИ ЗА ОБРАДУ СКИДАЊЕМ СТРУГОТИНЕ
ЗАКОН О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
СИГУРНОСТ НА РАДУ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Професор: Драган Лукачев
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
Излагач: Марко Маслаћ Април, 2014.
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ
PRIBAVLJANJE AKATA POTREBNIH OBJEDINJENA PROCEDURA
GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, ENERGETIKU I ZAŠTITU OKOLIŠA
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
НОВИ ПОЛОЖАЈ ЈАВНИХ ИЗВРШИТЕЉА У ПОСТУПКУ ИЗВРШЕЊА
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
Општина пријепоље Генерални пројекат повећања енергетске ефикасности санацијом јавне рАсвете у Општини пријепоље.
PUTNIČKI PROMET.
ОЦЈЕЊИВАЊЕ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
РАЧУНОВОДСТВО, УПРАВЉАЧКО РАЧУНОВОДСТВО И ЊЕГОВА ИНФОРМАЦИОНА УЛОГА
Prof. dr Nevena Petrušić Gorica Čolić, MA za prava deteta
Sistem plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji
Značaj objavljivanja finansijskih izvještaja za tržište kapitala
UPRAVLJANJE OSNOVNIM SREDSTVIMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA DALEKOVODE
Predmet: UPRAVLJANJE RIZIKOM Tema: Polazne osnove procene rizika
PREGLED OBVEZA OPERATERA ZA SPRJEČAVANJE POJAVE VELIKE NESREĆE NA PRIMJERU TERMOELEKTRANE-TOPLANE SISAK Andrija Šaban 1 Ivana Roksa 2 1 Veleučilište Velika.
Ustavno pravo I Doc.dr. Lejla Balić.
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
Системи менаџмента безбедношћу хране
Unutrasnji magistralni
LEADER приступ у Републици Србији Тренутно стање
ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА, МЕСТО И УЛОГА ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
PRIMER: Uduženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Subotica
2.РАЧУНОВОДСТВО, УПРАВЉАЧКО РАЧУНОВОДСТВО И ЊЕГОВА ИНФОРМАЦИОНА УЛОГА
КЉУЧНА ОБЛАСТ 1: ШКОЛСКИ ПРОГРАМ И ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ШКОЛЕ
Бесплатна правна помоћ Обука за одлучивање о захтеву за бесплатну правну помоћ .
Izrada plana kapitalnih investicija
Проширена делатност и верификација установа
Извођење интерне ревизије
КВАЛИТЕТ УЏБЕНИКА ЗА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
POJAM UPRAVNOG PRAVA Prof. dr iur
ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ
Demografski trendovi i urbanizacija (2):
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
Sadržaj predavanja Uvod u postupak procjene Metodologija procjene
Uvod u pravo Evropske unije
ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.
Транскрипт презентације:

Делија Балош, ВТШСС Нови Сад ПОСТУПАК ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА ПРОЈЕКТА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ Пројекат „Мини фарма за тов пилића“ (затечено стање) Делија Балош, ВТШСС Нови Сад

ЦИЉ И ИСХОДИ ПРЕДАВАЊА УПОЗНАВАЊЕ СА НОВИМ МЕТОДАМА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Шта је процена утицаја пројекта на животну средину? (Environmental Impact Assessment EIA1); То је инструмент превентивног управљања заштитом животне средине; То је поступак у коме се обезбеђује одговарајућа информациона основа за доношење мера и одлука о заштити здравља становника и заштиту животне средине

Који је задатак поступка процене утицаја? да се ближе упознамо са Законским прописима који су неопходни за 1. израду „Студије о процени утицаја пројекта на животну средину“ 2. као и са законским процедурама одобравања Студије за изградњу пројекта. (нови објекти пре почетка градње морају имати сагласност на Пројекат)

Који је задатак поступка процене утицаја? да се ближе упознамо са Законским прописима који су неопходни за 1. израду „Студије о процени утицаја пројекта на животну средину“ 2. као и са законским процедурама одобравања Студије за изградњу пројекта. (нови објекти пре почетка градње морају имати сагласност на Пројекат)

Како се одређује за који пројекат је потребна Процена утицаја? утврђене су категорије пројеката који обавезно подлежу процени утицаја листа 1 такође је утврђено да друге врсте пројеката не морају бити предмет обавезне процене утицаја, листа 2, односно да њихов значајан утицај на животну средину зависи од сваког конкретног случаја;

Пројекат „Мини фарма за тов пилића“ (затечено стање) Није на листи 1; Нема процену утицаја пројекта на животну средину; Нема број товљеника за који се захтева процена утицаја на животну средину на листи 2 (изнад 40.000 годишње); Али локација је насељено место; Разлог за покретање поступка за процену утицаја Пројекта “Мини фарма за тов пилића” је жалба грађана на непријатне мирисе.

Предмет процене утицаја пројекта на животну средину? Циљ процене утицаја је утврђивање, описивање и вредновање могућих непосредних утицаја планираног пројекта на живот и здравње људи; биодиверзитет; земљиште, воде, ваздух, климу и пејзаж; материјална и културна добра; као и узајамно деловање наведених чинилаца.

Шта је предмет процене утицаја? То су пројекти који се планирају и изводе, промене технологије, реконструкције, проширење капацитета, престанак рада и уклањање пројеката који могу имати значајан утицај на животну средину.

Процена утицаја затеченог стања Предмет процене утицаја су и пројекти који су реализовани без израде студије о процени утицаја, а немају одобрење за изградњу или се користе без употребне дозволе (тада се ради процена утицаја затеченог стања);

Прибављање сагласности на процену утицаја пројекта је обавеза Носилаца пројекта. Без спроведеног поступка процене утицаја и сагласности надлежног органа на студију о процени утицаја није дозвољен почетак градње

Поступак процене утицаја Поступак процене утицаја састоји се од следећих фаза: Фаза I Одлучивање о потреби процене утицаја Фаза II Одређивање обима и садржаја студије о процени утицаја; Фаза III Одлучивање о давању сагласности на студију о процени утицаја.

Процена утицаја на животну средину јесте превентивна мера заштите животне средине заснована на изради студија и спровођењу консултација уз учешће јавности и анализи алтернативних мера, са циљем да се прикупе подаци и предвиде штетни утицаји одређеног пројекта на живот и здравље људи и животну средину;

Студија о процени утицаја на животну средину јесте документ којим се анализира и оцењује квалитет чинилаца животне средине и њихова осетљивост на одређеном простору и међусобни утицаји постојећих и планираних активности, предвиђају непосредни и посредни штетни утицаји пројекта на чиниоце животне средине, као и мере и услови за спречавање, смањење и отклањање штетних утицаја и ризика на животну средину и здравље људи.

Пројекат „Мини фарма за тов пилића Овај објекат се налази у урбаном делу насеља Пригревице. Станари околних кућа су поднели жалбу надлежном органу због угрожености непријатним мирисима. Надлежни орган је у складу са законом донео одлуку о потреби спровођења поступка процене утицаја датог пројекта на животну средину (о чему је обавештен власник фарме).

Подношење захтева за одлучивање о потреби процене утицаја датог пројекта „МИНИ ФАРМА ЗА ТОВ ПИЛИЋА“ на животну средину. Носиоц пројекта подноси захтев надлежном органу за одлучивање о потреби процене утицаја датог пројекта на животну средину Уз захтев се обавезно прилажу попуњени обрасци: Образац 4.1.

Надлежни орган Надлежни орган одређује време и место за увид у поднети захтев и приложену документацију и о томе обавештава заинтересоване органе и организације као и заинтересовану јавност;

Носилац пројекта подноси захтев за давање сагласности на студију о процени утицаја на животну средину са приложеном студијом о процени утицаја, израђеном у складу са решењем којим је одређен обим и садржај студије. Носилац пројекта је обавезан да у року од 1 године приложи студију о процени утицаја.

Техничка комисија Ради по правилнику о раду Стручна је интердисциплинарна комисија у току рада анализира и испитује студију о процени утицаја са становишта: утврђеног обима и садржаја; анализира извештај о спроведеном поступку процене утицаја; анализира преглед мишљења заинтересованих органа и организација као и заинтересоване јавности; анализира и оцењује подобност предвиђених мера за спречавање, смањење штетних утицаја као и отклањање могућих штетних утицаја пројекта на животну средину

Рад техничке комисије Непаран број Пише извештај

Решење о давању сагласности на студију о процени утицаја пројекта „Мини фарма за тов пилића“ На основу извештаја Техничке комисије доноси се решење о давању сагласности на студију о процени утицаја пројекта„Мини фарма за тов пилића“ и доставља га носиоцу пројекта. Носилац пројекта сноси трошкове израде, измене, допуне и ажурирања студије о процени утицаја, израде студије затеченог стања, обавештавања и учешћа јавности у поступку процене утицаја и рада техничке комисије.