Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Системи менаџмента безбедношћу хране

Сличне презентације


Презентација на тему: "Системи менаџмента безбедношћу хране"— Транскрипт презентације:

1 Системи менаџмента безбедношћу хране
SRPS EN ISO 22000 Системи менаџмента безбедношћу хране

2 Садржај Предмет и подручје примене Нормативне референце
Термини и дефиниције Системи менаџмента безбедношћу хране Одговорност руководства Менаџмент ресурсима Планирање и реализација безбедних производа Валидација, верификација и побољшавање система менаџмента безбедношћу хране Прилози

3 Предмет и подручје примене
Овим стандардом се обухватају организације директно или индиректно укључене у један или више корака ланца хране Сви захтеви овог међународног стандарда су општи и предвиђени за примену у свим организацијама у ланцу хране

4 Термини и дефиниције Опасност по безбедност хране – биолошки, хемијски или физички агенс у храни, или стање хране, са могућим штетним деловањем на здравље Политика безбедности хране – укупне намере и оријентација неке организације у вези са безбедношћу хране

5 Термини и дефиниције Претходно потребан програм PRP – основни услови и активности који су током целог ланца хране неопходни за одржавање хигијене средине која је погодна за производњу, руковање и снабдевање безбедним финалним производима и безбедном храном за људску потрошњу

6 Термини и дефиниције Оперативни PRP – PRP идентификован анализом опасности као битан за управљање вероватноће увођења опасности по безбедност хране у производу или у средини прераде Критична контролна тачка CCP – корак у којем се може применити управљање и који је битан за спречавање или отклањање опасности по безбедност хране или смањивање те опасности на прихватљив ниво

7 Систем менаџмента безбедношћу хране
Организација мора да: опасности буду идентификоване, вредноване и да се њима управља на такав начин да производи организације немају штетно дејство на здравље потрошача, саопшти информације кроз цео ланац хране у вези са питањима безбедности, периодично вреднује и ажурира систем менаџмента безбедношћу хране

8 Захтеви за документацију
Документоване изјаве о политици и циљевима безбедности хране Документоване процедуре и записи Документи потребни организацији да би осигурала ефективан развој, примену и ажурирање система менаџмента безбедношћу хране

9 Одговорност руководства
Информише организацију о важности испуњавања захтева овог стандарда Успоставља политику безбедности хране Спроводи преиспитивања Осигурава расположивост ресурса

10 Политика безбедности хране
Да одговара улози организације у ланцу х. Да буде усаглашена са захтевима прописа и нормативних докумената Да буде саопштена, примењена и одржавана на свим нивоима организације Да буде преиспитивана да би стално била адекватна Да буде подржана циљевима који се могу мерити

11 Преиспитивање од стране руководства – улазни елементи
Мере које су уследиле после претходних преиспитивања Анализа резултата верификационих активности Измењене околности које могу утицати на безбедност хране Опасне ситуације, незгоде и повлачења Резултати преиспитивања активности у вези са ажурирањем система

12 Преиспитивање од стране руководства – улазни елементи
Преиспитивање активности комуницирања укључујући реаговања корисника Екстерне провере или контролисања

13 Преиспитивање од стране руководства – излазни елементи
Обезбеђење безбедности хране Побољшавање ефективности система менаџмента безбедношћу хране Потребни ресурси Ревизије политике безбедности хране и циљева организације

14 Менаџмент ресурсима Обезбеђивање ресурса
Људски ресурси (оспособљеност, свест и обука) Инфраструктура Радна средина

15 Планирање и реализација безбедних производа
Организација мора да планира и развија процесе потребне за реализацију безбедних производа Претходно потребни програми Прелиминарни кораци који омогућавају анализу опасности Анализа опасности Успостављање HACCP плана

16 Планирање и реализација безбедних производа
Ажурирање прелиминарних информација и докумената у којима се утврђују PRP-ови и HACCP план Планирање верификације Систем следљивости Управљање неусаглашеношћу

17 Претходно потребни програми
Организација мора да успостави, примени и одржава PRP-ове да би помогла у управљању: вероватноћом уношења опасности по безбедност хране у производ преко радне средине; биолошком, физичком и хемијском контаминацијом производа; нивоом опасности по безбедност хране у производу и средини прераде

18 Прелиминарн кораци за анализу опасности
Тим за безбедност хране Карактеристике сировина и материјала Карактеристике финалних производа Предвиђена употреба Дијаграми тока Опис корака процеса и контролних мера

19 Анализа опасности Идентификација опасности и одређивање прихватљивих нивоа Оцењивање опасности Избор и оцењивање контролних мера

20 Оцењивање опасности Свака опасност по безбедност хране мора се вредновати у складу са могућим интензитетом штетних деловања на здравље и вероватноћом њихове појаве. Мора се описати коришћена методологија, а резултати оцењивања опасности по безбедност хране се морају записати.

21 Успостављање оперативних PRP-ова
Морају се документовати и садрже следеће информације: опасност којом треба управљати у критичној контролној тачки, контролну меру, критичну границу, процедуру праћења, исправке и корективну меру, одговорности и овлашћења, записе праћења

22 HACCP план Мора се документовати и мора обухватати следеће информације за сваку критичну контролну тачку: опасност којом треба управљати, контролну меру, критичну границу,процедуру праћења, исправке и корективне мере, одговорности и овлашћења, записе праћења

23 Управљање неусаглашеношћу
Када се пређу критичне границе за CCP или када дође до губитка упрвљања у оперативним PRP,организација мора да обезбеди да се производи на које је то утицало идентификују и да се њима управља у погледу употребе и прихватања

24 Корективне мере Преиспитивање неусаглашености
Утврђивање узрока неусаглашености Утврђивање и примењивање неопходним мера Записивање резултата предузетих корективних мера Преиспитивање предузетих корек. мера

25 Одбацивање неусаглашених производа
Након вредновања, ако партија производа није прихватљива, врши се: даља прерада унутар или ван организације; уништавање или одбацивање производа као отпад.

26 Повлачење Организација мора да успостави и одржава документовану процедуру за: обавештавање релевантних заинтересованих страна, поступање са повученим финалним неусаглашеним производима, редослед мера које треба предузети

27 Валидација, верификација и побољшавање система менаџмента безбедношћу хране
Валидација комбинација контролних мера Управљање праћењем и мерењем Верификација система менаџмента безбедношћу хране побољшавање

28 Прилози Међусобне везе између стандарда ISO 22000 и ISO 9001
Међусобне везе између HACCP система и стандарда ISO 22000 Везе са документима Codexа који обезбеђује примере контролних мера, укључујући претходно потребне програме и упутства за њихов избор и употребу


Скинути ppt "Системи менаџмента безбедношћу хране"

Сличне презентације


Реклама од Google