Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Ustavno pravo I Doc.dr. Lejla Balić.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Ustavno pravo I Doc.dr. Lejla Balić."— Транскрипт презентације:

1 Ustavno pravo I Doc.dr. Lejla Balić

2 Podnošenje zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava je međunarodna institucija u okviru Vijeća Evrope (47 država članica) koja može razmatrati zahtjeve osoba koje se žale da su prekršena njihova prava garantovana Evropskom konvencijom,te prava navedena u Prvom, Četvrtom , Šestom, Sedmom i Trinaestom Protokolu. I. KOJE ZAHTJEVE SUD MOŽE RAZMATRATI? Sud može razmatrati samo zahtjeve protiv država koje su ratificirale Konvenciju ili protokol o kojem je riječ, te koji se tiču događaja koji su se dogodili nakon određenog datuma. Evropski sud nije apelacioni sud u odnosu na domaće sudove, te ne može poništiti ili izmijeniti njihove odluke. Sudu se može žaliti isključivo u vezi predmeta koji su u nadležnosti javnih organa vlasti (zakonodavstva, uprave, suda, itd.) Sud može razmatrati zahtjev tek nakon što su iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi poštujući sva pravila postupka, unutar razdoblja od šest mjeseci od dana donošenja konačne odluke.

3 Podnošenje zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava
II. KAKO PODNIJETI ZAHTJEV SUDU Službeni jezici Suda su engleski i francuski, no može se obratiti sekretarijatu i na jednom od službenih jezika država koje su ratificirale Konvenciju. Zahtjev Sudu podnosi se isključivo putem regularne pošte. Po primitku prvog dopisa ili ispunjenog obrasca zahtjeva, sekretarijat Suda će odgovoriti, i izvijestiti stranku da je otvoren spis (čiji broj se mora navesti u svim svojim sljedećim dopisima). Sekretarijat može zatražiti da se dostave dodatni podaci, dokumenti ili pojedinosti vezane uz žalbu, ali ne može pružiti podatke o zakonima i drugim propisima te pravu države protiv koje se žali, niti davati pravne savjete koji bi se ticali zahtjeva te tumačenja domaćeg prava.

4 Podnošenje zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava
Ukoliko podnosilac na upute sekretarijata odgovori sa zakašnjenjem ili propustiti odgovoriti, Sud može zaključiti da ne želi ustrajati u svom zahtjevu. Stoga ukoliko se u roku od godine dana ne vrati ispunjeni obrazac zahtjeva ili se ne odgovori pravovremeno na bilo koji dopis koji sekretarijat uputi, spis biva uništen. U skladu s uslovima pravila 47. Poslovnika Suda, u svom zahtjevu podnosilac treba: (a ) ukratko iznijeti činjenice na koje se želi žaliti te izložiti prirodu žalbe; (b) naznačiti prava zajamčena Konvencijom za koja smatra da su u bila povrijeđena; (c) navesti pravne lijekove koje ste iskoristili; (d) navesti sve službene odluke vezane uz Vaš predmet, pri čemu trebate navesti datum svake odluke, naziv suda ili organa koji je odluku donio, te ukratko iznijeti sadržaj same odluke. e) obrazac zahtjeva mora potpisati podnosilac zahtjeva ili njegov zastupnik.

5 Podnošenje zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava
Zastupnik pravne osobe (tvrtke, udruženja, i sl.) ili grupe pojedinaca mora dostaviti dokaz da je ovlašten zastupati tu pravnu osobu ili grupu pojedinaca. Da bi se podnio zahtjev Sudu, zastupnik ne mora biti advokat. Međutim, u kasnijem toku postupka zastupnik podnositelja zahtjeva mora, osim u iznimnim slučajevima, biti odvjetnik ovlašten za obavljanje advokatske prakse u jednoj od država potpisnica Konvencije, te posjedovati barem pasivno znanje jednog od službenih jezika Suda (engleskog ili francuskog). U kasnijoj fazi postupka, nakon što Sud odluči komunicirati zahtjev vladi države protiv koje se žali, te od nje zatražiti pismena očitovanja, podnosilac može imati pravo na besplatnu pravnu pomoć ukoliko nemate dovoljno sredstava za plaćanje troškova advokata, te ukoliko Sud smatra da je dodjela takve pomoći neophodna za ispravno vođenje postupka. Predmeti se razmatraju besplatno, a sekretarijat obavještava o toku postupka.


Скинути ppt "Ustavno pravo I Doc.dr. Lejla Balić."

Сличне презентације


Реклама од Google