Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Sistem plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji

Сличне презентације


Презентација на тему: "Sistem plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji"— Транскрипт презентације:

1 Sistem plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji
Prof. dr Bojan Urdarević Asistent Aleksandar Antić

2 Uređivanje plata zaposlenih u javnim službama od 1991. godine do 2001
Uređivanje plata zaposlenih u javnim službama od godine do godine U periodu od godine do godine plata zaposlenih u javnim službama bile su uređene opštim propisima o radu: Zakonom o radnim odnosima; Opštim kolektivnim ugovorom; Opštim kolektivnim ugovorom.

3 Trenutni položaj zaposlenih u javnim službama u pogledu načina određivanja plata
Osnovni propis kojim se određuju plate zaposlenih u javnim službama u republici Srbiji je Zakon o platama u državnim organima i javnim službama. Radi se o propisu koji se u primeni uz određene izmene nalazi od godine. Pojam javnih službi nije jasno definisan u prethodno navedenom zakonu. Delimično je određen u Zakonu o javnim službama.

4 Članom 1. prethodno navedenog Zakona određeno je se javnom službom smatraju :
ustanove, preduzeća i drugi oblici organizovanja utvrđeni zakonom, koji obavljaju delatnosti odnosno poslove kojima se obezbeđuje ostvarivanje prava građana odnosno zadovoljavanje potreba građana i organizacija, kao i ostvarivanje drugog zakonom utvrđenog interesa u određenim oblastima. Definicija plate je određena u članu 2. Zakona o patama u državnim organima i javnim službama. Plate zaposlenih u javnim službama utvrđuje se na osnovu: 1) osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica); 2) koeficijenta; 3) dodatka na platu; 4) obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

5 Plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji definisana je definisana kao bruto iznos.
Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama. Pod javnim službama u smislu propisa o platama zaposlenih u javnim službama, u Republici Srbiji ne smatraju se javna preduzeća.

6 Koeficijenti su različiti za zaposlene koji obavljaju iste poslove.
U koeficijentu je sadržana naknada za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora. Po osnovu radnog učinka zaposlenima u zdravstvenim ustanovama se može uvećati plata, dok sa zaposlenima u ostalim javnim službama to nije slučaj. Koeficijenti se mogu uvećati po osnovu rukovođenja, stručne spreme, složenosti posla... Osnovice se utvrđuju zaključcima Vlade i različite su za svaku delatnost.

7 Dodaci na platu i naknada plate, troškova i druga primanja
Zaposleni imaju pravo na dodatak na platu za minuli rad, za dežurstvo, rad na dan državnog i verskog praznika, rad noću… Preciziranje prava na dodatke na platu često se vrši kolektivnim ugovorima. Zaposleni imaju pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti za rad (bolovanja), godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, udaljenja sa rada… Zaposleni imaju pravo na naknadu troškova prevoza za putovanje do posla, troškove nastale na službenom putu u zemlji i inostranstvu. Takođe, imaju prava na druga primanja kao što su solidarna pomoć, jubilarna nagrada… Osnov i iznos drugih primanja određeni su kolektivnim ugovorima. Preciziranje naknade troškova takođe je izvršeno njima.

8 Uvećanje plate iz sopstvenih prihoda
Zaposlenima se plata može uvećati i iz sopstvenih prihoda. Uvećanje iznosi do 30%, a izuzetno i preko 30%. Šta su sopstveni prihodi nije definisano zakonom. Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno je njihovo ukidanje kada se stvore za to tehnički uslovi (koji već postoje).

9 Uređenje plata zaposlenih u javnim službama u budućnosti
Zakon o zaposlenima u javnim službama i Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru su propisi kojima bi od godine trebalo da budu uređene plate zaposlenih u javnim službama. Zakon o zaposlenima u javnim službama je stupio na snagu Njegova primena će nastupiti godine izuzev pojedinih odredbi. Sa punom primenom Zakona o zaposlenima u javnim službama je trebalo krenuti od godine. Međutim, zbog problema koji su nastali oko utvrđivanja novih koeficijenata i platnih razreda u koji bi trebalo da budu smešteni zaposleni u javnim službama, odložila se njegova primena do godine.

10 Puna Primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru je trebalo krenuti godine, ali je ona više puta odlagana da bi se sada odložila do godine iz razloga vezanih za odlaganje primene Zakona o zaposlenima u javnim službama. Ono što se da zameriti Zakonu o zaposlenima u javnim službama je to što se on ne primenjuje na zaposlene u javnim preduzećima, iako su ona teoretski posmatrano takođe javne službe, kao i njegova odložena primena s obzirom da ona stvara pravnu nesigurnost. Trenutno postoji neusklađenost između naziva radnih mesta navedenih u Uredbi o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru i Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

11 Zaključak U Srbiji postoji trenutno neujednačen način za utvrđivanje plata zaposlenih u javnim službama. Plata se određuje dosta neprecizno primenom zastarelih odredbi zakona i podzakonskih akata. Zaposleni koji obavljaju sličan ili identičan posao u različitim delatnostima nejednako su plaćeni. Takođe, postoje i brojni drugi problemi u praksi. Donošenjem Zakona o zaposlenima u javnim službama i Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru pokušano je otklanjanje svih nedostataka vezanih za određenje plata zaposlenih u javnim službama. Kada bude nastupila njihova puna primena videćemo da li je to učinjeno.

12 Hvala na pažnji!


Скинути ppt "Sistem plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji"

Сличне презентације


Реклама од Google