Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ

Сличне презентације


Презентација на тему: "ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ"— Транскрипт презентације:

1 ПРЕПОРУКЕ У ВЕЗИ КОРИШЋЕЊЕ ПРОГРАМА ПРЕТПРИСТУПНЕ ПОМОЋИ ЗА РУРАЛНИ РАЗВОЈ (ИПАРД II ПРОГРАМ)

2 ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ
Чланом 13. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју (СГ РС, бр. 10/2013, 142/2014, 103/2015 i 101/2016) предвиђена је могућност утврђивања мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја од стране органа аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе за подручје територије АП и ЈЛС. Законом је изузета подршка која се односи на директна плаћања (осим за трошкове складиштења у јавним складиштима и регресе за репродуктивни материјал - и то само за вештачко осемењавање). Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја доноси надлежни орган АП, односно ЈЛС, уз претходну сагласност министарства надлежног за послове пољопривреде и руралног развоја. Поменутим Законом предвиђена је и обавеза подношења Извештаја о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја од стране надлежног органа АП и ЈЛС министарству, најкасније до 31. марта текуће године, за подршку реализовану на основу Програма из претходне године.

3 Преглед планираних буџетских средства за пољопривреду и рурални развој, у 000 РСД, 2015-2017
За спровођење локалних програма подршке пољопривреди и руралном развоју у наведеним општинама у години предвиђена су буџетска средства у укупном износу од око милиона динара, док су у години незнатно мања, и то за 0.1% и износе око милиона динара. Подаци о планираним буџетским средствима у години су прелиминарни и износе око 88.6 милиона динара.

4 Преглед планираних и исплаћених средства за пољопривреду и рурали
Преглед планираних и исплаћених средства за пољопривреду и рурали развој, у 000 РСД, у 2015.години Преглед планираних и исплаћених средства за пољопривреду и рурали развој, у 000 РСД, у 2016.години Највећи износ подршке пољопривреди и руралном развоју у години је обезбедио Град Зајечар, потом општине Књажевац, Бор и Неготин, док је у години највећи износ подршке обезбеђен од стране општина Неготин, Књажевац, Бор и Мајданпек.

5 Структура реализоване подршке пољопривреди и руралном развоју, у 000 РСД, у 2015. години
У години је највећи обим исплаћених средстава за подршку мерама руралног развоја, у износу од око 43.9 милиона динара, тј. око 89% исплаћених средстава за пољопривреду и рурални развој. Учешће директних плаћања у укупном обим исплаћених средстава за пољопривреду и рурални развој износи око 11%, односно око 5.7 милиона динара.

6 Структура реализоване подршке пољопривреди и руралном развоју, у 000 РСД, у 2016. години
У години, као и у години, је највећи обим исплаћених средстава за подршку мерама руралног развоја, у износу од око 48.4 милиона динара, тј. око 87% исплаћених средстава за пољопривреду и рурални развој. Учешће директних плаћања у укупном обим исплаћених средстава за пољопривреду и рурални развој износи око 13%, односно око 6.9 милиона динара.

7 1. ОПШТЕ ИЛИ ИНСТИТУЦИОНАЛНЕ ПРЕПОРУКЕ
ПРЕПОРУКЕ ПРЕГОВАРАЧКОМ ТИМУ •Континуирана интерресорна комуникација свих чланова преговарачког тима за поглавља 11,12,13 и 27 •Интезивирање комуникације са организацијама цивилног друштва ПРЕПОРУКЕ МИНИСТАРСТВУ •Континуирана структура преговарачких група по поглављима •Едукација свих чланова преговарачких група са јасним тренинг планом •Ангажовање научних и стручних институција за послове секторских анализа

8 ПРЕПОРУКЕ ПРЕПОРУКЕ ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА
• Обука надлежних службеника локалних самоуправа са основама и мерама Заједничке политике ЕУ • Упознавање регистрованих пољопривредних газдинстава са основама и мерама Заједничке пољопривредне политике ЕУ • Дефинисање регионалних и локалних потенцијала у области пољопривреде и руралног развоја и израда локалних и регионалних стратегија руралног развоја • Активно укључење удружења предузетника и организација цивилног друштва у све развојне активности и планирања • Активно укључење локалних самоуправа преко РРА у израду Плана руралног развоја (Rural Development Plan).

9 ПРЕПОРУКЕ За успешно спровођење највећег дела препорука најбољи алат је коришћење постојећих капацитета Развојне агенције Србије (РАС) и Акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА) и њихово укључивање у систем подршке за спровођење процеса ЕУ интеграција у делу који се односи на интересе локалних самоуправа, као и за адекватно коришћење доступних средстава претприступне помоћи ЕУ Републици Србији током процеса приступања (прекогранична сарадња, ИПАРД, TAIEX и сл.)

10 Хвала на пажњи!


Скинути ppt "ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ"

Сличне презентације


Реклама од Google