Европске интеграције и јавне набавке

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
DRŽAVNA ORGANIZACIJA.
Advertisements

Мале хидроелектране у Републици Српској
Doc. dr. sci. Almedina Šabić Učanbarlić
Сарадња у области правосуђа и унутрашњих послова
Законодавна политика ЕЗ/ЕУ
ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ ОМЛАДИНСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ ОБЛАСТИ ДИРЕКТНИХ ПОРЕЗА
Izrada i sprovođenje planova integriteta u institucijama Crne Gore
IZVOZ VINA U EU DRAGICA SAMARDŽIĆ PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE
Polaganje ispita za steč. Upravitelja Reljić Nada mag oec
TREND, februar 2019 Sofija Pekić Quarrie
КАПИТАЛ БАНАКА ЧЕТВРТО ПРЕДАВАЊЕ.
ДРАГОШ РИСТИЋ, дипл. економиста
Kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja u Srbiji april, Budva, Crna Gora.
Rješavanje sporova u međunarodnim organizacijama
  4 Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Evropske Komisije. Ova publikacija (sredstvo komunikacije) odražava isključivo stavove autora, i Komisija.
”СИНЕРГИЈА” Презентације: Привредно право Банкарски послови, банке и друге финансијеске организације Недеља 8.1.
Упутство о друштвеној одговорности
FINANCE & TRADE Svetlana Magdelinić, specijalni savetnik.
Oblici organizovanja i nadzor delatnosti osiguranja
Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010.
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
I. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ О ПРЕДУЗЕЋУ, УПРАВЉАЊУ И ИНФОРМАЦИОНИМ ПОТРЕБАМА
Транспарентност – Србија Београд, 9. децембар 2010.
Еконономска и монетарна унија
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE – 2020.
Транспарентност – Србија Јул 2011.
РОДНО ОДГОВОРНО БУЏЕТИРАЊЕ
Предлог новог устава Србије и борба против корупције
Podržan od: NOVIB LGI/OSI
INTERNA REVIZIJA U BUGARSKOJ –
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
PREDSTAVLJANJE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE, PARTNERA NA PROJEKTU
FINANSIJSKO UPRAVLjANjE I KONTROLA (FUK) I INTERNA REVIZIJA (IR) – usaglašavanje sa poglavljem 32 – FINANSIJSKA KONTROLA Plenarni sastanak Napredak u reformi.
Богдан Трифуновић Центар за дигитализацију
Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010.
Povećanje i iskazivanje vrijednosti unutarnje revizije
Uvod u pravo Evropske unije
Izveštaj o praćenju za period januar – jul 2019.
ОЦЈЕЊИВАЊЕ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
Ivana Jakir-Bajo, Ministarstvo financija
Sistem plata zaposlenih u javnim službama u Srbiji
Značaj objavljivanja finansijskih izvještaja za tržište kapitala
Високоризични кредити у банкарском сектору Републике Србијe
Ustavno pravo I Doc.dr. Lejla Balić.
Kontrole rashoda u Turskoj
Теорије међународних односа и ЕУ
ТРАНСПОРТНА ПОЛИТИКА У СВЕТЛУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА У СРБИЈИ
LEADER приступ у Републици Србији Тренутно стање
Procena vrednosti kapitala troškovnim pristupom
ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА, МЕСТО И УЛОГА ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ
Иницијативу су покренули
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
PRIMER: Uduženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Subotica
Унапређење локалних финансија
Бесплатна правна помоћ Обука за одлучивање о захтеву за бесплатну правну помоћ .
Antikorupcijsko pravno savetovalište – ALAC (Advocacy and Legal Advice Center) godine, Beograd Konferencija se organizuje u okviru projekata:
Проширена делатност и верификација установа
ПРИВРЕДНА КОМОРА БЕОГРАДА
GRUPA 1.
POJAM UPRAVNOG PRAVA Prof. dr iur
ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
Uvod u pravo Evropske unije
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
Unapređenje sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Republici Srbiji Udruženje operatera za upravljanje ambalažom I ambalažnim otpadom Srbije.
Студијски програм Економија и менаџмент енергетике
REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA CARINSKA UPRAVA USTROJ, POSLOVI I OVLASTI Zagreb, veljača 2015.
Транскрипт презентације:

Европске интеграције и јавне набавке 25. март 2010. Транспарентност Србија

Налази из годишњег извештаја ЕК Друге независне регулаторне институције – Државна ревизорска институција, Одбор за решавање о сукобу интереса, Савет за борбу против корупције, Комисија за заштиту конкуренције, Управа за јавне набавке, Комисија за заштиту права понуђача – настављају да се суочавају са тешкоћама у спровођењу својих мандата. Оне се првенствено односе на недостатак средстава и неодговарајући званични одговор на њихове одлуке и препоруке.

Налази из годишњег извештаја ЕК Цивилна контрола остаје недовољна, а релевантном скупштинском одбору недостаје специјализовано особље. Одбор је углавном одржавао рутинске периодичне седнице и тек је однедавно почео теренске посете безбедносним агенцијама. Не одржавају се дебате о начину трошења војног буџета, као ни оне о јавним набавкама војне опреме.

Налази из годишњег извештаја ЕК Има много препрека за искорењивање системске корупције. Најрањивији сектори су јавне набавке, приватизација и други велики буџетски расходи, али и опорезивање, царина и издавање дозвола.

Налази из годишњег извештаја ЕК Недовољна заштита сведока о незаконитим активностима организација у којима су запослени, негативно утиче на борбу против корупције. Поступци јавних набавки и приватизације, заједно са буџетским расходима, и даље нису ефикасно праћени од стране независних тела. Државна ревизорска институција је још увек у веома раној фази рада и тек је почела да обавља своје прве ревизије. Због озбиљног мањка људских ресурса и ревизорских капацитета, није обезбеђен адекватан надзор јавних расхода.

Налази из годишњег извештаја ЕК Добар напредак остварен је у области јавних набавки. Србија је усвојила Закон о јавним набавкама у децембру 2008. године, а имплементационо законодавство у јулу 2009. године. Овим законом утрт је пут за темељно преиспитивање оквира за набавке у Србији и начињен је корак напред ка усаглашавању са правним тековинама ЕУ.

Налази из годишњег извештаја ЕК Ипак, нови прописи показују одређене недостаткe и у погледу дефинисања јавних органа, обима изузећа и изузетих уговора и услова за примену рестриктивног поступка. Потребни су додатни напори како би се сачинио одговарајући регулаторни оквир за концесије.

Налази из годишњег извештаја ЕК Србија треба да осигура пуну примену новог закона избором чланова нове Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки и обезбеђивањем довољних финансијских средстава за органе задужене за јавне набавке. Рад на стратегији за унапређење система јавних набавки у Србији треба да се заврши. Слабости интерне и спољне ревизије државне управе подривају делотворност система јавних набавки у целини. Потребно је даље јачање административних капацитета и координативних механизама главних актера у систему јавних набавки, посебно ради смањивања простора за корупцију. Уопштено говорећи, Србија је остварила умерен напредак на путу ка успостављању делотворног и потпуно независног система јавних набавки са усаглашеним процедурама доделе. Неопходно је уложити додатне напоре у јачање капацитета за спровођење захтева из ССП-а у овој области.

Налази из годишњег извештаја ЕК Може се запазити да је остварен напредак у области информационог друштва и електронских комуникација, посебно усвајањем Закона о електронској трговини, чиме је заокружен правни оквир за електронско пословање у Србији, и усвајањем новог Закона о јавним набавкама, којим се омогућују електронске набавке.

Изводи из Националног програма интеграција – децембар 2009 По доношењу наведених подзаконских аката, Закон се примењује у потпуности на начин предвиђен решењима у овом закону. Почетак примене нових подзаконских аката подразумева истовремено и престанак примене подзаконских аката који су донети на основу Закона о јавним набавкама који је престао да се примењује.

Изводи из Националног програма интеграција – децембар 2009 Јачање капацитета запослених у Министарству финансија – у Сектору за припрему прописа који нису у делокругу других сектора, обављају се нормативни послови из области јавних набавки и финансирања политичких странака. На нормативним пословима у области јавних набавки запослена је само једна државна службеница, а потребно је предвидети да те послове обавља пет државних службеника. У плану је повећање капацитета Управе за јавне набавке и Комисије за заштиту права пријемом нових запослених, у складу за измењеним надлежностима наведених органа, односно организација. Наиме, за потребе обављања послова везаних за праћење поступака јавних набавки предвиђено је запошљавање четворо економиста у Управи за јавне набавке, као и запошљавање најмање пет нових правника за потребе Комисије за заштиту права (поред 10 правника које би Комисија преузела од Управе, а који су били ангажовани на пословима заштите права).

Изводи из Националног програма интеграција – децембар 2009 Обука запослених је константна активност Управе за јавне набавке и Комисије за заштиту права, која се остварује учешћем на семинарима у области јавних набавки. Да би се повећала транспарентност у поступцима јавних набавки и обезбедила конкуренција, планиране су следеће активности Управе за јавне набавке и Комисије за заштиту права: управљање Порталом јавних набавки – информационим системом преко којег се објављују огласи на начин прописан Законом, издавање сертификата за службенике за јавне набавке и, с тим у вези вођење одговарајућег регистра, повећање нивоа стандардизације у области јавних набавки путем израде модела одговарајућих аката, као и објављивање одлука Комисије за заштиту права.

Изводи из Националног програма интеграција – децембар 2009 Планиране активности у 2011. и 2012. години Законодавни оквир Завршетак процеса хармонизације домаћег законодавства са законодавством Европске уније и најбољом европском праксом. У том смислу, предност дата домаћим понуђачима у поступцима јавних набавки, по ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, претвориће се у предност изражену у цени и у периоду од пет година ће се постепено смањивати у складу са динамиком наведеном у члану 76. Споразума. Планира се побољшање система јавних набавки, и то: - унапређивање примене постојећих прописа; - увођење новог начина спровођења јавних набавки у рестриктивном поступку (оквирни споразум), односно новог механизма у поступак јавних набавки, као што је конкурентни дијалог; - либерализација јавних набавки, пре свега кроз либерализацију обавезних услова за учешће у поступку јавне набавке; - развијање антикорупцијска правила.

Изводи из Националног програма интеграција – децембар 2009 Такође, планира се даље унапређење основних начела јавних набавки прописаних Законом, као што су: - јачање конкуренције међу понуђачима као неопходног услова за закључење уговора о јавној набавци без дискриминације; - економична и ефикасна употреба јавних средстава која се обезбеђује избором најповољније понуде; - обезбеђивање да понуђачи имају неометан приступ закључењу уговора о јавној набавци на основу једнаког положаја у свим фазама поступка јавне набавке; - подстицање већег броја понуђача да се јављају на позиве за прикупљање понуда. Институционални оквир Јачање капацитета запослених у Министарству финансија који су запослени на припреми прописа из области јавних набавки. Јачање капацитета Управе за јавне набавке и Комисије за заштиту права, пре свега у квалитативном смислу, као и даље јачање независности наведених институција, ради стварања ефикасног и економичног система јавних набавки.

Изводи из Националног програма интеграција – децембар 2009 3. СПОСОБНОСТ ПРЕУЗИМАЊА ОБАВЕЗА ИЗ ЧЛАНСТВА У ЕУ 3.5. ЈАВНЕ НАБАВКЕ Стратегија развоја јавних набавки у Републици Србији МФ 2010/IV Celexi: 2:32004L0018 2:32004L0017

Хвала на пажњи!