Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Иницијативу су покренули

Сличне презентације


Презентација на тему: "Иницијативу су покренули"— Транскрипт презентације:

1

2 Иницијативу су покренули
Фонд за отворено друштво, Србија Министарство просвете и науке у оквиру пројекта “Пружање унапређених услуга на локалном нивоу - DILS” ЦИП-Центар за интерактивну педагогију Спроводи се од октобра године у сарадњи са управама општина Врачар, Савски венац, Звездара, Обреновац и Пожега.

3 Основни циљ Стварање системских услова за активно учешће родитеља у доношењу одлука значајних за децу и младе, у оквиру ПУ, ОШ, СШ и општине. Развијање концепта Савета родитеља општине Законска регулатива (Закон о ОШ и Закон о СШ) Регулатива на нивоу општине (Акт о оснивању, Пословник о раду)

4 Савет родитеља општине (СРО)
Саветодавно тело општине. Брине о свој деци у локалној заједници Заступа родитеље. Канал комуникациjе између родитеља и општине. Повезује родитеље деце различитог узраста. Даје мишљење, иницира акције и предлаже мере за унапређивање образовања, васпитања и безбедности зарад добробити све деце.

5 Чине га по три родитеља (1 члан и 2 заменика) из ПУ и сваке ОШ и СШ.
Именује их савет родитеља ПУ, ОШ и СШ. Оперативни СРО чини 5 до 7 чланова. Чланови: пол, професија, национална заједница, родитељи деце којој је потребна додатна подршка...

6 Питања којима се бави СРО
право сваког детета на једнако доступно и квалитетно образовање, безбедност деце и превенција насиља, унапређивању рада савета родитеља, информисање, повезивање и заступање родитеља, спортски и културни догађаји, летовања, програми за подршку деци и родитељима, друга питања од значаја за децу и младе.

7 Активности СРО Доставља општини сугестије родитеља,
Информише родитеље о иницијативама општине. Иницира активности савета родитеља у образовним установама. Учествуjе у планирању стратегија и АП. Спроводи акције на нивоу општине. СРО разрађује циљеве, улоге и начин рада у сарадњи са општинском управом и саветима родитеља.

8 Савет родитеља општине сарађује са:
општинском управом, образовним, здравственим, социјалним, културним и спортским установама, саветима родитеља и школским одборима, министарствима, организацијама цивилног друштва, медијима, саветима родитеља других општина.

9 Активности у оквиру иницијативе
Мотивисање родитеља. Оснаживање родитеља и запослених и општинским управама (тематски састанци, литература, чланци). Промоција важности активног учешћа родитеља (медији, сајтови, промотивни материјал). Повезивање родитеља из различитих општина (састанци, конференција).

10 Планиране теме Родитељи деце и ученика у школском законодавству,
Улога општине у односу на образовне установе, Улога просветних саветника и инспектора, Како унапредити учешће родитеља у раду ПУ/ОШ/СШ, Тела и тимови у обр. установама и улога родитеља, Планирање рада обр. установа и улога родитеља, Стандарди постигнућа и оцењивање, Стандарди квалитета, интерна и екстерна евалуација рада, Пракса усмерена на дете, Права и заштита права детета, Како унапредити безбедност деце, Праведност и доступност образовања и инклузивност.

11 Резултати Дефинисан је концепт СРО.
Успостављена је сарадња у пет општина. Основана су пет СРО. Чланови пет СРО из укупно 85 установа: Осам ПУ ОШ СШ 13 састанака са 318 учесника у пет општина: Представљање иницијативе, анализа стања и потреба. Законска регулатива улоге родитеља у образовању. Развијени су ресурси: Кутак на сајту МПН и ЦИП Центра “И родитељи се питају”. Стручни материјали за родитеље. Промотивни материјали.

12 Више информација можете наћи на:


Скинути ppt "Иницијативу су покренули"

Сличне презентације


Реклама од Google