Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

GRUPA 1.

Сличне презентације


Презентација на тему: "GRUPA 1."— Транскрипт презентације:

1 GRUPA 1

2 Grupa 1 - ZEMLJE BiH Crna Gora Hrvatska Makedonija Srbija

3 Pitanje 1: Kako bi izgledao idealan metodološki i organizacijski sustav dubinskih
analiza rashoda? Pitanje 2: Kako možemo osigurati da su dubinske analize rashoda dobro integrirane i upotrijebljene u proračunskom procesu?

4 OBUHVAT: Kombinacija analize efikasnosti i strateške analize su preporučljive. Strateške su analize važne jer u našim zemljama veliki dio rashoda je zadan i dugoročno će se morati ući u te vrste analiza. UČESTALOST: Sveobuhvatnije analize moraju biti rjeđe, najmanje 5 godina razmaka, a uže analize bi se se trebale provoditi godišnje, ali u različitim oblastima. PODRUČJA: Pri odabiru vrste rashoda za analiza, učešće u budžetu treba biti uzeto u obzir. I MF i RM bi trebali učestvovati u pripremi prijedloga, međutim, odluka bi trebala biti na nivou vlade. Neki mehanizam uključenja javnosti u davanje prijedloga definitivno treba razmotriti, ali u nekim naprednijim fazama.

5 TIM: Kombinacija MF i RM je neophodna u pristupu koji kombinira top-down i bottom-up. RM moraju biti aktivno uključena, pogotovo u smislu dostavljanje podataka. MF bi moglo biti u stanju da pruži i svoje alternativne prijedloge. Krajnja odluka o preporukama koje će biti implementirane mora biti na vladi. Eskterni eksperti su poželjni, ali u limitiranom obliku, i pod uslovom da postoji kapacitet i znanje o javnom sektoru. PROCES: Trajanje analize poželjno najmanje 9 mjeseci do godine kako bi mogli raditi službenici uz svoj posao i kako bi analize bile detaljne. Učestalost i proces rada ovisi o obuhvatu i trajanju i dinamici između MF i RM, uspostava povjerenja ključna.

6 METODOLOGIJA: Opšta načela standardizirana za sve analize su potrebna, ali ovisno o području i podacima potrebno razviti detaljniju pojedinačnu metodologiju. Indikatori učinka bitno koristiti. INTEGRISANOST U BUDŽETSKI CIKLUS: Neophodna. Preduslove je tempiranja okončanja analiza u skladu sa budžetskim kalendarom. Poželjno je donijeti dugoročni plan provedbe analiza. Neophodan preduvjet je politička volja na nivou vlade i aktivno učešće RM i budžetskih analitičara. Zakonsko uvođenje bar na nivou principa je važno. Također je potrebo polako ići u procese, kako bi se izbjeglo opterećenje više reformi istovremeno.

7 Hvala


Скинути ppt "GRUPA 1."

Сличне презентације


Реклама од Google