Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Edin Delić Univerzitet u Tuzli

Сличне презентације


Презентација на тему: "Edin Delić Univerzitet u Tuzli"— Транскрипт презентације:

1 Edin Delić Univerzitet u Tuzli
Status report Edin Delić Univerzitet u Tuzli

2 Neočekivani problemi Zbog “sistemskih razloga” Univerzitet u Tuzli u periodu od kraja protekle školske godine do aprila ove školske godine nije imao koordinatora za kvalitet. Došlo do jednogodišnjeg zastoja u provođenju aktivnosti. Intenzivna komunikacija i traženje rješenja. Kašnjenje sa realizacijom planiranih aktivnosti. Zbog kašnjenja u rješavanju sistemskih pitanja trpi čitav niz procesa, što je znanto izraženije na integrisanom velikom univerzitetu kakav je Univerzitet u Tuzli.

3 Novo U toku završna faza usvajanja novog Statuta Univerziteta u skladu sa novim zakonima Značajne sistemske promjene u obasti QA U aprilu ove godine ponovo privremeno imenovanje QA koordinatora Formiran Senatski odbor za osiguranje kvaliteta Usvojena odluka o urgentnom provođenju samoevaluacije, sadržaj i plan provođenja samoevaluacije Imenovan tim za izradu strategije Aktivno se ažurira web stranica qa.untz.ba

4 Radi se na... Intenzivne aktivnosti na samoevaluaciji: sređivanje akademskih CV-ja, izrada silabusa, izrada 12 ključnih procedura, priprema za anketiranje studenata u okviru samoevaluacije, Niz ostalih sistemskih mjera na provođenju samoevaluacije: resursi, studenti, naučno-istraživački rad, Izrada i usvajanje strateških dokumenata po “buttom up” prinicipu. Organizacione jedinice su u završnoj fazi izrade svojih strateških dokumenata.

5 ... Dalje se radi na... U završnoj fazi testiranje softvera i skenera neophodnog za provođenje anketa. Problem: skori završetak semestra. U uredu privremeno zaposlen administrator, zahvaljujući čemu je omogućena znatno intenzivnija komunikacija. Uskoro put tima za izradu strategije na Univerzitet Alicante u Španiji. Priprema novih projekata.

6 Pozitivna iskustva Neočekivano visok nivo entuzijazma i aktivizma većine članova Odbora za osiguranje kvaliteta, Dosta dobar “odziv” većine upravljačkih struktura Univerziteta i podrška našim aktivnostima, Prisutna svijest o tome da je “došao trenutak” u kome se moraju “rasčistiti stvari” neophodne za dobro funkcionisanje QA, Dobar pravni okvir za QA definisan kantonalnim Zakonom o visokom obrazovanju daje poticaj aktivnostima.

7 Problemi Ambiciozno zacrtan plan (pokušaj) da se samoevaluacija i strategija okončaju do kraja tekućeg semestra neće biti ostvariv iako je postignut veliki progres. Osnovni problem će biti “isključenje” studenata zbog kraja nastavnog procesa i predstojeći godišnji odmori. Završen veliki dio posla, a aktivnosti se nastavljaju, tako da se očekuje odmah po okončanju godišnjih odmora završetak ključnih aktivnosti. Sporadično prisutni otpori samoevaluaciji. Posebno indikativne priče o “naplaćenim parama sa projekta za posao koji sad moraju raditi nastavnici i saradnici”.


Скинути ppt "Edin Delić Univerzitet u Tuzli"

Сличне презентације


Реклама од Google