Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010."— Транскрипт презентације:

1 Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010.
Нови пословник Народне скупштине – најбитније одредбе са становишта борбе против корупције Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010.

2 О усвајању пословника Вишегодишње припреме
Испуњење обавеза из Закона о Народној скупштини и усклађивање са Уставом Објављивање предлога два радна дана пре почетка расправе на седници на којој је било и неколико предлога важних закона Одсуство компромиса између власти и опозиције у погледу одредаба

3 Годишњи програм рада Годишњи програм рада Народне скупштине утврђује председник Народне скупштине, након консултација на састанку Колегијума, полазећи од  обавеза Народне скупштине у складу са законом и годишњег програма Владе. Због чега само обавезе Народне скупштине у складу са законом, а не и стратешким актима које је сама усвојила? Због чега се усаглашавање врши само са годишњим програмом Владе, када и други органи имају законодавну иницијативу (нпр. Заштитник грађана)?

4 Генерални секретар Нису прописани разлози за разрешење, нити је прецизирано на који начин одговара Председнику НС а на који НС као таквој

5 Одбори Мањи број скупштинских одбора
Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава разматра предлог закона и другог општег акта и друга питања из области: - спречавања прања новца и борбе против корупције; разматра извештај Државне ревизорске институције, о чему подноси извештај са ставовима и препорукама Народној скупштини; -      контролише примену републичког буџета и пратећих финансијских планова у смислу законитости, сврсисходности и ефикасности трошења јавних средстава, о чему подноси извештај са предлогом мера Народној скупштини.

6 Сазивање седница Чланови 85 и 86 уређују да се седнице “по правилу” сазивају 7 дана унапред. Недостају корисне гаранције да предлози аката буду и објављени најмање 7 дана пре почетка седнице. Образложење председника НС за хитност сазивања не подлеже провери

7 Скраћени поступак Члан 95 наводи разлоге из којих се може предложити скраћење времена за расправу. У многим наведеним случајевима заиста се чини да ће бити потребно мање времена да се нека тема расправи него када се доноси потпуно нови закон. Међутим, уколико народни посланици буду имали супротне ставове које по овим темама које желе да образложе, то би био аргумент да ту расправу треба продужити. Другим речима, ако би се обезбедило да народни посланици увек говоре о теми која је на дневном реду, скраћење расправе, као репресиван корак, било би непотребно.

8 Права посланика ван посланичких група и посланика унутар група
Чланом 96 су ограничена права посланика који не припадају посланичким групама, што је спорно са становишта њихове равноправности. Пословник стимулише унисоност у оквиру посланичких група, јер се време за расправу дели по групама а не припада индивидуалним посланицима.

9 Повреда Пословника О повреди пословника се и даље одлучује гласањем, не предвиђа се могућност да то утврди стручно тело, макар и у форми консултативног мишљења

10 Образложење предлога закона
Образложење може да садржи и анализу ефеката прописа, која садржи следећа објашњења: на кога ће и како ће највероватније утицати решења у пропису, какве трошкове ће примена прописа створити грађанима и привреди (нарочито малим и средњим предузећима), да ли су позитивне последице доношења прописа такве да оправдавају трошкове које ће он створити, да ли се прописом подржава стварање нових привредних субјеката на тржишту и тржишна конкуренција, да ли су све заинтересоване стране имале прилику да се изјасне о пропису и које ће се мере током примене прописа предузети да би се остварило оно што се доношењем прописа намерава.

11 Образложење предлога закона
Уз предлог закона, предлагач доставља изјаву да је предлог закона усклађен с прописима Европске уније, или да не постоји обавеза усклађивања, или да закон није могуће ускладити с прописима Европске уније, и табелу о усклађености предлога закона с прописима Европске уније. Није прописана обавеза да се прикаже усклађеност са усвојеним стратешким актима, са ратификованим уговорима и другим законима.

12 Достављање предлога закона другима
Предлог закона се доставља и Заштитнику грађана, односно Народној банци Србије, ако уређује материју из њихове надлежности. Зависи од процене председника Народне скупштине да ли ће предлог доставити Заштитнику грађана или не. Није предвиђено достављање другим антикорупцијским органима.

13 Стављање на дневни ред Предлог закона, припремљен у складу с одредбама овог пословника, може да се уврсти у дневни ред седнице Народне скупштине у року не краћем од 15 дана од дана његовог подношења. Нема крајњег рока за стављање закона на дневни ред (пример “залутале народне иницијативе”)

14 Обједињавање расправе
Народна скупштина може да одлучи да обави заједнички начелни претрес о више предлога закона који су на дневном реду исте седнице, а међусобно су условљени или су решења у њима међусобно повезана Проблем: широко тумачење “међусобне повезаности”.

15 Амандмани Уведена могућност (али не и обавеза) да се амандман поднесе у електронском облику. Проблем са амандманима које је прихватио предлагач и који је постао саставни део закона – на њих се не могу подносити амандмани

16 Хитна процедура По хитном поступку може да се донесе закон којим се уређују питања и односи настали услед околности које нису могле да се предвиде, а недоношење закона по хитном поступку могло би да проузрокује штетне последице по живот и здравље људи, безбедност земље и рад органа и организација, као и ради испуњења међународних обавеза и усклађивања прописа с прописима Европске уније. Широко дефинисани поједини разлози, кратак рок и одлучивање о хитности које зависи само од владајуће већине.

17 Међународни уговори Није предвиђено навођење усаглашености одредаба међународног уговора са Уставом, нити навођење у којој мери ће његовом применом бити стављени ван снаге постојећи закони

18 Скупштински буџет Самосталност при утврђивању буџета, али везаност за Упутство и Меморандум о буџету Министарства финансија Предвиђена процедура усаглашавања са Министарством финансија Скупштина је и до сада одлучивала о буџету (и свом и других институција)

19 Престанак мандата Народни посланик подноси оставку у писаном облику председнику Народне скупштине, преко писарнице Народне скупштине, који је одмах доставља народним посланицима и надлежном одбору. Народни посланик се позива на седницу надлежног одбора на којој се разматра његова оставка. Да ли се на овакав начин стаје на пут активирању “бланко-оставки”?

20 Избори и разрешења функционера
Не постоји обавеза објављивања образложених предлога за избор и разрешење Ако законом није одређен овлашћени предлагач за избор функционера из става 1. овог члана, кога бира Народна скупштина, предлог ће поднети надлежни одбор Народне скупштине. Шта ако није одређен надлежни одбор?

21 Посланичка питања Омогућено је коментарисање усмено датих одговора и допунска питања, нема додатних средстава за случај да одговор није потпун

22 Извештавање НС о раду Владе
Када Скупштина затражи, када Влада то жели, а најмање једном годишње Министар обавезан да информише одбор најмање једном у три месеца. Да ли је расправа ограничена тиме што се питања постављају “о поднетој информацији”. Не предвиђа се поступак за разрешење министра који не извести одбор у року.

23 Надзор над радом државних органа, организација и тела
Уместо законске одредбе о уређивању односа са овим органима и организацијама, у Пословнику се тај однос третира искључиво као надзор над радом Корисно што се уводи обавеза разматрања поднетих извештаја

24 Разматрање извештаја Прописано је покретање поступка за разрешење функционера и када не поднесе извештај (што је у реду) и када надлежни одбор из неког разлога (који није одређен) не прихвати извештај, што отвара врата самовољним тумачењима Нема обавезе да се покрену мере ради решавања проблема на која се у извештају указује, само могућност Нису одређени надлежни одбори за неке институције

25 Објављивање на интернету
По правилу, на интернет страници Народне скупштине објављују се: - предлог дневног реда и усвојени дневни ред седнице Народне скупштине и њених радних тела, - усвојени записник са седнице Народне скупштине и њених радних тела, - предлози закона и других аката поднетих Народној скупштини, - закони и други акти Народне скупштине, - амандмани на предлоге закона и других аката, - извод гласања на седници Народне скупштине, - време одржавања и дневни ред састанка Колегијума, - информатор о раду Народне скупштине, - дневне информације о раду Народне скупштине и њених радних тела, - извештај о раду одбора, - друге информације и документи настали у раду или у вези с радом Народне скупштине који су од значаја за информисање јавности.

26 Представници Владе И даље остаје могућност да представник Владе буде члан из чијег ресора није предлог закона о којем се расправља.

27 Материјали за народне посланике
И даље није предвиђено да ће материјал бити дељен електронским путем кад год је то могуће

28 Прелазне и завршне одредбе
Одредбе о подношењу амандмана у електронском облику биће примењене тек од када се стекну технички услови, рок да се то деси није прописан.


Скинути ppt "Транспарентност – Србија Београд, 1. септембар 2010."

Сличне презентације


Реклама од Google