Razvoj filozofije kvaliteta

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
69. Основне сметње и њихово отклањање.
Advertisements

Konto, kontni okvir, kontni plan
VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA ZVEČAN
ГЛОБАЛНЕ И ПАРЦИЈАЛНЕ ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ
Bezbednost i zaštita informacionih sistema
REZULTATI POSLOVANJA PREDUZEĆA
TREND, februar 2019 Sofija Pekić Quarrie
ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ IV ГОДИНА VII СЕМЕСТАР VIII СЕМЕСТАР
Град Ужице Инвестициони програм централне припреме и соларног грејања санитарне топле воде на Градском базену.
Menadžment kvaliteta – vježbe broj 2: Obrasci za prikupljanje podataka
PRODAJA Prof. dr Igor Todorović.
PROJEKAT JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI
MARKETING ISTRAŽIVANJE I MIS
Ekonomska statistika (Makroekonomski računi i modeli) -uvodno predavanje Prof.dr Maja Baćović
Унапређивање компетенција запослених у школи у области васпитног рада
ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ.
СТРУКТУРА ДРУШТВА.
DIGITALNI NOVČANICI Uobičajeni novčanik možemo nazvati «analogni novčanik». Digitalni novčanik teži da po funkcionalnosti liči na neki analogni novčanik.
САВРЕМЕНО ДРУШТВО И ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ
Управљање инвестицијама
Merenje koeficijenta indukcije
Bruto domaći proizvod Laković Jana 244/09 Sekulić Mirjana 203/09
Упутство о друштвеној одговорности
Plan upravljanja otpadom EPCG AD
Размисли Шта је природа? Како се дели природа?
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
I. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ О ПРЕДУЗЕЋУ, УПРАВЉАЊУ И ИНФОРМАЦИОНИМ ПОТРЕБАМА
Primena softvera u usvajanju strategija samoregulacije
ИНТЕГРАЛНИ-I РЕГУЛАТОР
Физика као наставни предмет
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ УКРАСНИХ БИЉАКА
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ
УПРАВЉАЊЕ НАНОСОМ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Др Станимир Костадинов, ред. проф.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ
FINANSIJSKO UPRAVLjANjE I KONTROLA (FUK) I INTERNA REVIZIJA (IR) – usaglašavanje sa poglavljem 32 – FINANSIJSKA KONTROLA Plenarni sastanak Napredak u reformi.
INOVATIVNI TIM DUNĐER NIŠ
- мерења у хидротехници – Тема: Калибрација сонди за притисак
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ Гајење шума посебне намене
URBANISTIČKO GRAĐEVINSKE PROCEDURE
МЕНАЏМЕНТ У БАНКАРСТВУ
FINANSIJSKO POSLOVANJE -MENADŽMENT U BANKARSTVU-
Revenue Administration Modernization Project External and internal communication modernization Veljača 2012.
СТАНДАРД ISO 9001:2015 – Захтеви за систем менаџмента квалитетом
STANDARDI SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM ISO 9000
РАЧУНОВОДСТВО, УПРАВЉАЧКО РАЧУНОВОДСТВО И ЊЕГОВА ИНФОРМАЦИОНА УЛОГА
Milica Glomazić, COTEE prof.dr Jadranka Radović, ETF
Prof. dr Nevena Petrušić Gorica Čolić, MA za prava deteta
UPRAVLJANJE OSNOVNIM SREDSTVIMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA DALEKOVODE
SWOT ANALIZA PROJEKTA „BEOGRAD NA VODI“
NetLogo – novo okruženje za podučavanje informatike
Mjerenje Pritiska Student:Amar Merdić.
PROCENA POGREŠNIH ISKAZA IDENTIFIKOVANIH TOKOM REVIZIJE
UNAPRIJEĐENA METODA PROCJENE KAPACITETA PRIKLJUČENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NA DISTRIBUTIVNU MREŽU Autori: Vito Kumelj, dr. Gorazd Krese, dr. Dejan.
Системи менаџмента безбедношћу хране
ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
Сиромаштво и друштвена изопштеност
Integrisani informacioni sistemi
PREDVIĐANJE POTREBA ZA LJUDSKIM RESURSIMA Prof. Nikola Jančev.
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
РЕВИЗИЈА СИСТЕМА УПРАВЉАЊА РИЗИЦИМА
РЕВИЗИЈА СИСТЕМА УПРАВЉАЊА РИЗИЦИМА
Testiranje novog proizvoda
Унапређење локалних финансија
Kontrolne karte – 1. dio.
Ministarstvo zaštite životne sredine
Проширена делатност и верификација установа
Metodologije izgradnje RIS-a
Транскрипт презентације:

Razvoj filozofije kvaliteta ELEMENTI savremenog shvatanja kvaliteta: - odgovornost za kvalitet proizvoda - kontrola - usmeravanje na potrošače - poboljšavanje kvaliteta

Evolucija shvatanja kvaliteta Ne postoji posebna funkcija kontrole kvaliteta Funkcija kontrole se odvaja od proizvodnje Tehnička kontrola kvaliteta Integralna kontrola kvaliteta

Merni sistemi Kvalitativno i kvantitativno izražavanje kvaliteta Elementi mernog sistema: 1) merena veličina 2) merna jedinica 3) senzor

Razlozi za uspostavljanje mernih sistema Ocenjivanje preciznosti izrade Utvrđivanje stvarnog nivoa kvaliteta Promena nazivne vrednosti Odlučivanje o sudbini proizvoda

Definicija kvaliteta ISO 8402 Kvalitet je skup svih karakteristika entiteta koje se odnose na mogućnost da on zadovolji utvrđene i izražene potrebe JUS ISO 9000:2008 Nivo do kojeg skup svojstvenih karakteristika ispunjava zahteve karakteristike: svojstvene nesvojstvene

Ona koja poseduje skup karakteristika  (entitet): Definicija kvaliteta Strane zainteresovane za kvalitet: Ona koja poseduje skup karakteristika  (entitet): Ona koja ima zahteve (korisnici): proizvod – (svojstvene) karakteristike – komponente kvaliteta potrošači (krajnji korisnici) organizacija (tehnologija, oprema, kultura, ....) organizacija (upravljanje emisijama i potrošnjom pr. resursa) organizacija (dejstvo na lokalnu zajednicu,.....) ........... zaposleni (ISO 9000) pr. okruženje (ISO 14000, ISO 50000) društveno okruženje (ISO 26000) Postoji nešto što ima karakteristike

Definicija kvaliteta po pravilu postoji više zainteresovanih strana postoje različiti korisnici: interni i eksterni po pravilu postoji više zainteresovanih strana sadržaj kvaliteta se vremenom širi (od osnovnih karakteristika vezanih isključivo za rezultat – proizvod) pa do svih onih karakteristika koje se tiču svih zainteresovanih strana – integralni kvalitet)

Svojstvene karakteristike proizvoda Definicija kvaliteta Svojstvene karakteristike proizvoda Zahtevi potrošača Merilo kvaliteta Nivo do kojeg skup svojstvenih karakteristika ispunjava zahteve

Merilo kvaliteta Klase kvaliteta Usaglašenost (konformnost) proizvoda Greške

Primer: klase kvaliteta voća (ekstra, I, II klasa) Kriterijumi za klasiranje: Sorta Razvijenost ploda Zrelost Kalibar Nedostaci .......

Klase kvaliteta Više grupa proizvoda različitog nivoa kvaliteta namenjene različitim grupama potrošača Grupisanje prema pozitivnim karakteristikama Grupisanje prema negativnim karakteristikama

Kvalitet površinskih voda Klase kvaliteta Kvalitet površinskih voda I klasa - vode koje se u prirodnom stanju, uz eventualnu dezinfekciju, mogu upotrebljavati za piće i u prehrambenoj industriji, a površinske vode i za gajenje plemenitih vrsta ribe (salmonide)   • II klasa - vode koje se u prirodnom stanju mogu upotrebljavati za kupanje i rekreaciju građana, za sportove na vodi i za gajenje drugih vrsta ribe (ciprinide) • III klasa - vode koje se mogu upotrebljavati za navodnjavanje, a posle uobičajenih metoda obrade (kondicioniranje) i u industriji osim prehrambene • IV klasa - vode koje se mogu upotrebljavati za druge namene samo posle odgovarajuće obrade • VK - van klasno stanje

Usaglašenost (konformnost) Zahtevi iz specifikacije se podudaraju sa zahtevima potrošača (usaglašenost postoji ili ne postoji) K = 0 ili K = 1

Kritične greške Važne greške Manje važne greške