O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Osnovne karakteristike poljoprivrede
Advertisements

РАЧУНОВОДСТВО ОДЛУЧИВАЊА (диференцијалних вредности)
Konto, kontni okvir, kontni plan
UVOD Upravljanje realizacijom investicije (upravljanje izgradnjom objekata) podrazumeva tehnički, ekonomski i pravni koncept, bilo koja faza realizacije.
Мале хидроелектране у Републици Српској
BUILD UP Skills Croatia
Planiranje i analiza poslovanja
REZULTATI POSLOVANJA PREDUZEĆA
РАДОЈКА ПОПОВИЋ, дипл.инж.техн.
ОРГАНИЗАЦИЈА ПАРКИРАЛИШТА И ИЗРАЧУНАВАЊЕ ПРИХОДА ОД ПАРКИРАЊА
Konkurentnost je superiornost u odnosu na rivale, druge konkurente na tržištu Makro konkurentnost –sposobnost zemlje da nacionalne resurse usmjeri u pravcu.
Град Ужице Инвестициони програм централне припреме и соларног грејања санитарне топле воде на Градском базену.
BIZNIS PLAN !!! Veljković Uroš 157/09 Ristović Danilo 08/09
Ekonomska statistika (Makroekonomski računi i modeli) -uvodno predavanje Prof.dr Maja Baćović
STUDIJA OPRAVDANOSTI most Verige (Kamenari-Lepetani)
Lokalna razvojna strategija
РАЧУНОВОДСТВО ОДЛУЧИВАЊА (диференцијалних вредности)
PPPPN TNG JUŽNI TOK Metodološki pristup.
UKLJUČIVANJE RODNE DIMENZIJE U JAVNE POLITIKE
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА КАО ПРЕДМЕТ НАУЧНИХ ИСТРАЖИВАЊА
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
I. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ О ПРЕДУЗЕЋУ, УПРАВЉАЊУ И ИНФОРМАЦИОНИМ ПОТРЕБАМА
Doc. dr Mirjana Orašanin
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
OSI referentni model Miljan G. Jeremić.
Projekt prekogranične suradnje Sjeverozapadna Irska
Републичка агенција за просторно планирање
ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА РЕПУБЛИКА КОСОВО
Budva, hotel "Mogren" godine
V Savjetovanje CG KO CIGRE
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
FINANSIJSKO POSLOVANJE -MENADŽMENT U BANKARSTVU-
Општина пријепоље Генерални пројекат повећања енергетске ефикасности санацијом јавне рАсвете у Општини пријепоље.
V Savjetovanje CG KO CIGRE
Revenue Administration Modernization Project External and internal communication modernization Veljača 2012.
Ivana Jakir-Bajo, Ministarstvo financija
PEKING Marta Jančec 6.a Oš Tomaša Goričanca Mala Subotica.
Napredni imovinski standard uvod
VREDNOST GRAĐEVINSKOG OBJEKTA
Mihailo Micev Prof. dr Vladan Vujičić Doc. dr Martin Ćalasan
UPRAVLJANJE OSNOVNIM SREDSTVIMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA DALEKOVODE
FOI iskustva na IRI projektima: Iskustva i izazovi IRI projekata ICT području
Gospodarenje otpadom u RH
SWOT ANALIZA PROJEKTA „BEOGRAD NA VODI“
СТРАТЕГИЈЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА
RAZVOJ PROJEKTA JAVNO GOLF IGRALIŠTE PLAVA I ZELENA LAGUNA POREČ
BILANS STANJA.
UNAPRIJEĐENA METODA PROCJENE KAPACITETA PRIKLJUČENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NA DISTRIBUTIVNU MREŽU Autori: Vito Kumelj, dr. Gorazd Krese, dr. Dejan.
Investiraj u Loznicu
Unutrasnji magistralni
Provedba stručno-pedagoškoga nadzora
ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА, МЕСТО И УЛОГА ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ
Integrisani informacioni sistemi
PRORAČUN GRADA CRIKVENICE ZA GODINU
BIOSIRE radionica u Malom Lošinju
КЉУЧНА ОБЛАСТ 1: ШКОЛСКИ ПРОГРАМ И ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ШКОЛЕ
Otvoreni natječaji i najave EU fondova
Izrada plana kapitalnih investicija
УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА ЈАВНО УРБАНИСТИЧКО ПРЕДУЗЕЋЕ
Др Ката Шкарић Јовановић
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
DINAMIKA KONSTRUKCIJA I ZEMLJOTRESNO INŽENJERSTVO
АКТИВНОСТИ СТУДЕНАТА НА КАТЕДРИ ЗА ПЕДАГОГИЈУ Академска 2018/2019
NOVE ULOGE ODS-A NA MALOPRODAJNOM TRŽIŠTU I
Tenis Centar i Akademija Umag
ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.
Студијски програм Економија и менаџмент енергетике
Транскрипт презентације:

O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ P R E Z E N T A C I J A S T U D I J E O ISTRAŽIVANJIMA TERMALNIH, MINERALNIH I TERMOMINERALNIH VODA NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ Maj 2005. godine

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u toku 2004 Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u toku 2004. godine finansirala izradu Studije o istraživanjima termalnih, mineralnih i termomineralnih voda na području općine Kakanj. Studiju je izradio Institut za geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Cilj izrade Studije bio je da se na osnovu analize rezultata dosadašnjih istraživanja termalnih, mineralnih i termomineralnih voda na području općine Kakanj, definiraju mogućnosti korištenja voda u skladu sa razvojnim planovima i potrebama sadašnjih i budućih korisnika.

Analizom podataka i dobivenih rezultata tokom izrade Studije, utvrđeno je i predloženo, kuda i kako usmjeriti pravce istraživanja i korištenja resursa unutar razmatranog prostora, pri čemu se vodilo računa o prostornim ograničenjima najperspektivnijeg izvorišta "Tičići", uzrokovanih: postojećim magistralnim putem M-17, odnosno dispozicijom autoputa na koridoru Vc, hidrotehničkim tunelom PK Vrtlište, i obližnjim klizištem.

Nakon izvršene prospekcije svih pojava termalnih, mineralnih i termomineralnih voda na području općine Kakanj, utvrđeno je da se najznačajnija pojava termomineralne vode nalazi u Tičićima. Ukupna izdašnost izvedenih bušotina IT-1 i IT-2 je Q=57 l/s. Mineralizacija vode bušotine IT-1 je 846-1312 mg/l, a temperatura je Tv=53 oC. Mineralizacija vode bušotine IT-2 je 902-1262 mg/l, a temperatura Tv=36-39oC. Kvalitet vode je zadovoljavajući, što omogućava širok dijapazon primjene (rekreacija, balneologija, poljoprivreda, zagrijavanje objekata i dr.).

Položaj pratećeg uslužnog objekta Bilješevo uz autoput na koridoru Vc Izvorište termomineralnih voda Tičići se nalazi na desnoj strani rijeke Bosne, neposredno uz magistralni put Sarajevo - Zenica. Sa lijeve strane rijeke je željeznička pruga, sa stanicama Kakanj i Lašva. Položaj pratećeg uslužnog objekta Bilješevo uz autoput na koridoru Vc

Sadašnji način korištenja izvorišta nije primjeren kvalitetu resursa i civilizacijskim vrijednostima. Sadašnje korištenje i izgled izvorišta termomineralne vode " Tičići "

Slika 2 - Prostor detaljnih hidrogeoloških istraživanja u Krkeljašima Prijedlog načina korištenja postojećih izvorišta u Tičićima i neposrednom okruženju, je: zahvatanje termomineralnih voda na lokalitetu "Banja" - Tičići, i istraživanje i zahvatanje termomineralnih voda na lokalitetu Krkeljaši (sl. 2). Slika 2 - Prostor detaljnih hidrogeoloških istraživanja u Krkeljašima

Koncepcija prostorne organizacije objekata za korištenje termomineralne vode “Tičići” zasnovana je na planiranju izgradnje kompleksa koji će biti ukomponiran u trasu budućeg autoputa u Bilješevu, sa Centrom za rekreaciju, sport i proizvodnju hrane. Argumenti ovakvog opredjeljenja, između ostalih, su: ostvarivanje najvećih efekata u pogledu broja korisnika (a time i finansijskih efekata), zadovoljenja specifičnih potreba u rekreaciji korisnika autoputa, povoljnosti u realizaciji ovakvih objekata, jer se dio radova (priključci i opremanje komunalnom infrastrukturom) obezbjeđuje iz sredstava izgradnje autoputa.

Drugo bitno opredjeljenje jeste, da se umjesto banjsko-rekreacionog centra, formira rekreaciono-sportski centar. Naime, u radijusu od oko 50 km od Kaknja, nalaze se banje Olovo, Ilidža, Kiseljak i Fojnica, koje se još uvijek ne koriste u dovoljnoj mjeri, iako su im potencijali znatno veći od Tičića. Sport i rekreacija, kao i proizvodnja hrane, bile bi najdinamičnije komponente razvoja sportskorekreacionog centra Bilješevo, a imali bi tržište u gravitacionim područjima od skoro milion stanovnika (aglomeracija Sarajevo-Zenica-Travnik).

Dispozicija sadržaja pratećeg uslužnog objekta Bilješevo

Sadržaj ponude sportsko-rekreacionog centra bi se sastojao od elemenata, kako slijedi: Motel, ukupne površine 1.500 m2 Bazeni koncipirani za korištenje termomineralne vode tokom cijele godine, kombinirano, otvorenog i zatvorenog tipa. Ukupna površina bazena sa pratećim sadržajima iznosi oko 1.600 m2 . Trgovački centar, 1.500-2.000 m2. Sportski tereni različitog sadržaja. Proizvodnja hrane u kontroliranim uvjetima. Realizacija ovog projekta moguća je na principu koncesionog aranžmana, odnosno ugovora.

Sadržaji centra za rekreaciju, sport i proizvodnju hrane

Naredne faze projekta su: izrada Idejnih rješenja kapaciteta u cilju provjere procijenjenih investicija na datom tehničkom nivou razrade; izrada Studije izvodljivosti, koja treba pružiti odgovor u vezi sa konačnim sadržajima datog prostora i etapnosti izgradnje, uz optimizaciju ekonomskih parametara, i izrada Glavnog (Izvedbenog) projekta sa decidiranim finansiranjem izgradnje potrebnih sadržaja na bazi korištenja termomineralnih voda.