Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Др Ката Шкарић Јовановић

Сличне презентације


Презентација на тему: "Др Ката Шкарић Јовановић"— Транскрипт презентације:

1 Др Ката Шкарић Јовановић
21. предавање Др Ката Шкарић Јовановић

2 Предзакључна књижења:
Временско разграничење прихода и расхода Расходовање основних средстава Ревалоризација

3 ВРЕМЕНСКО РАЗГРАНИЧЕЊЕ ПРИХОДА И РАСХОДА
Сагласно начелу узрочности обрачун периодичног резултата мора бити изрвшен међусобним сучељавањем прихода и расхода који су настали у обрачунском периоду за који се резултат утврђује.

4 Испуњење овог циља претпоставља да су рачуни прихода и расхода интегрални и хомогени.

5 Интегрални – да садрже све приходе и расходе који су настали у датом обрачунском периоду.
Хомогени – да садрже само оне приходе и расходе који су настали у датом обрачунском периоду.

6 Како се обезбеђује интегралоност рачуна прихода и расхода?
Докњижавањем насталих а ненаплаћених прихода и насталих а неплаћених расхода.

7 Биланс стања 2012 Остала АВР Остала ПВР Биланс успеха 2012
Биланс успеха 2012 Расходи Приходи Биланс стања 2012 Остала АВР Остала ПВР

8 Рачуни Остала АВР и Остала Пвр се у наредној години гасе у тренутку када се приходи наплате а расходи плате. Остала АВР Текући рачун Остала ПВР (1) (2) (1) наплата прихода (2) исплата расхода

9 Примери: Обрачуната затезна камата купцима због кашњења у плаћању закључно са године износи 4.500 Обрачунати трошкови лежарине закључно са износе 2.000

10 Примери: наставак 8. јануара купци су на име измирења својих обавеза уплатили на текући рачун на им дуга и 6000 на име затезне камате. 5. јануара године је на име лежарине исплаћено ЖТП 3000 динара са текућег рачуна.

11 Како рачуне прихода и расхода учинити хомогеним?
Искњижавањем износа који представљају приходе односно расходе будућих обрачунских периода, а који су на рачунима прихода и расхода евидентирани јер су приходи унапред наплаћени, а расходи унапред плаћени.

12 Биланс успеха 2011 Остала АВР Остала ПВР Расходи Приходи
Расходи Приходи Биланс стања 2011 Остала АВР Остала ПВР

13 У наредној години унапред наплаћени приходи се са рачуна Остала ПВР преносе на одговарајући рачун прихода, а унапред исплаћени расходи на одоговарајући рачун расхода, одмах по отварању рачуна главне књиге. Остала АВР Расходи Приходи Остала ПВР

14 Примери: Прегледом књижења на рачунима финансијских прихода утврђено је да се на наредну годину односи камате у висини од 5000 На рачуну осталих расхода је прокњижена исплата од 7000 на име расхода који се односе на наредну годину.

15 Примери: наставак 3. јануара закључити рачуне временских разграничења.

16 Расходовање основних средстава
Циљ расходовања основних средстава је да се из књиговодствене евиденције искњиже основна средства која се више не могу користити нити се могу на тржишту продати.

17 Одлуку о расходовању доноси управа на предлог комисије која се за ту сврху образује.

18 Предмет расходовања могу бити:
- потпуно отписана основна средства - делимично отписана основна средства. Документ на основу кога се књижи расходовање – записник о расходовању основних средстава.

19 Расходовање потпуно отписаних основних средстава
Средство је потпуно отписано када је његова набавна вредност у потпуности преко рачуна Исправка вредности основних средстава пренета на трошкове амортизације. НВ=ОВ, а СВ=0

20 Књиговодствено обухватање:
Основна средства Исправка вредности ос. сред. НВ ОВ Ако се при расходовању јаве отпаци који имају одређену вредност за вредност отпадака повећавају се остали приходи. Остали приходи Отпаци

21 Расходовање делимично отписаних основних средстава
Расходовању основних средстава која још нису у целини отписана, предузеће приступа због њихове истрошености или економске застарелости. НВ>ОВ СВ>0 Садашња вредност ових основних средстава за предузеће представља губитак.

22 Садашња вредност, односно губитак се може покрити из:
- прихода периода или - ликвидационим остатком, ако он постоји. Издаци који настају при расходовању, услуге демонтаже машина, на пример, покривају се на исти начин.

23 - Ако ликвидациони остатак не постоји
Основна средства ИВОС Остали расходи Ако постоји ликвидациони остатак који је једнак СВ Основна средства ИВОС Отпаци основних сред.

24 Уколико је процењена вредност ликвидационог остатка нижа од садашње вредности разлика се књижи на терет Осталих расхода, а ако је виша у корист Осталих прихода.

25 Питања за проверу знања:
Када су рачуни прихода и расхода нехомогени? Како се постиже њихова хомогеност? Како се гасе рачуни Остала АВР и Остала ПВР ако су на њима исказани настали а ненаплаћени приходи односно настали а неплаћени расходи?

26 Питања за проверу знања:
Када рачуни прихода и расхода нису хомогени? Како се постиже хомогеност рачуна прихода и расхода? Како се на почетку године гасе рачуни Остала АВР и Остала ПВР ако су на њима исказани унапред плаћени расходи, односно унапред наплаћени приходи?

27 Питања за проверу знања:
Шта је циљ расходовања основних средстава? У којим књигама се расходовање основних средстава евидентира? Када се каже да је средство потпуно отписано? Шта за предузеће представља неотписана вредност код делимично отписаних основних средства?

28 Питања за проверу знања:
Шта је ликвидациони остатак? У каквом односу могу бити висина ликвидационог остатка и висина неотписане вредности? На ком рачуну се књижи разлика између више вредности ликвидационог остатка и ниже неотписане вредности средства?


Скинути ppt "Др Ката Шкарић Јовановић"

Сличне презентације


Реклама од Google