КУЛТУРОЛОШКА ТЕОРИЈА КАРЕН ХОРНАЈ

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Demokratija.
Advertisements

Metodološki pristupi i metode u izučavanju SP
ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ.
СМРЋУ СМРТ ПОБЕДИ хришћанско схватање смрти
Шта је наука?.
Да поновимо:. Здравствено васпитни рад у превенцији менталних и емоционалних поремећаја.
ГЛОБАЛНЕ И ПАРЦИЈАЛНЕ ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ
СТРУКТУРА ЕПСКЕ ПЕСМЕ.
Србија у Првом светском рату
Bajka u radu s djecom i odraslima
SLIKA O SEBI Slika o sebi Self koncept Pojam o sebi  Slika o tome:
Живот и прикљученија Љубезни Харалампије
ALICE SALOMON OSOBA I DJELO.
Петрарка - канцонијер.
HRVATSKI NARODNI PREPOROD – ILIRIZAM – HRVATSKI ROMANTIZAM ( )
Smjernice za znanstveno utemeljenu prevenciju nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu Doc.dr.sc. Zrinka Greblo Jurakić Odsjek za psihologiju,
Poglavlje 1 EVROPSKI PRIORITETI I NACIONALNI SISTEM ZA RAZVOJ ŠKOLA
Metodski pristupi u razvoju samoregulacije
MARKETING ISTRAŽIVANJE I MIS
ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ.
Prof. dr. sc. Jasminka Despot Lučanin Zdravstveno veleučilište, Zagreb
  4 Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Evropske Komisije. Ova publikacija (sredstvo komunikacije) odražava isključivo stavove autora, i Komisija.
НАУЧНИ ИДЕНТИТЕТ НАСТАВНЕ ДИСЦИПЛИНЕ
СТРУКТУРА ДРУШТВА.
РАЗВОЈ ДРУШТВА.
Meтодика наставе физике
Univerzitet u Sarajevu – Ekonomski fakultet
ЕСТЕТИКА ПЕЈЗАЖА наставник: mr Милена Путник, доцент трећа година програма основних студија пејзажне архитектуре и хортикултуре VI семестар 5 ЕСПБ.
ПРАВИЛНО УЧЕЊЕ аутор: Нела Крањчевић, педагог.
ХОРИЗОНТАЛНО И ВЕРТИКАЛНО СТРУКТУИРАЊЕ ЈАВНОСТИ
ПРИКАЗ ИЗБОРНОГ ПРЕДМЕТА: ЕЛЕМЕНТИ ТЕОРИЈЕ АЛГОРИТАМА
Упутство о друштвеној одговорности
Од активности домског васпитача (начина подучавања)
KRIMINOLOŠKA ETIOLOGIJA 2. DIO Doc.dr.sc. Anna-Maria Getoš Kalac.
Дијабетес у пракси Аутори: Биљана Зекановић, сестра на превентиви
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
Ponavljanje.
Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave
Делија Балош, ВТШСС Нови Сад
ЗАДАЦИ РАДА НА ФОРМИРАЊУ ОСНОВНИХ ПОЈМОВА ПОЗНАВАЊА ПРИРОДЕ И ДРУШТВА
PSIHIČKI POREMEĆAJI ODRASLIH
МОТИВИ, КОНФЛИКТИ И ОДБРАНЕ
ULOGA ŠKOLSKIH BIBLIOTEKA I BIBLIOTEKARA S OBZIROM NA KONCEPT CJELOŽIVOTNOG UČENJA Seminar za direktore škola o ulozi školskih biblioteka u demokracijskim.
ЕРИКСОНОВA ТЕОРИЈА ЛИЧНОСТИ
ДАН ДЕВОЈЧИЦА.
ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ Амерички писац , новинар, романсијер и приповедач
СТАНДАРДИ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА ПРОФЕСИЈУ НАСТАВНИКА И ЊИХОВОГ ПРОФЕСИОНАЛНОГ РАЗВОЈА Нови Сад, јун СИНДИКАТ.
СИГУРНОСТ НА РАДУ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Професор: Драган Лукачев
(методе и чиниоци учења) Сузана Вељковић, проф.разр.наставе
Наставник: Др Драгана Бјекић, ванредни професор
Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама,рељефом и дуборезом,јер она сама гради споменике у срцу онога који је чита.                      
БРАК, ПОРОДИЦА, ДЈЕЦА Основи Православне културе ЧАСТЬ 6
RAVNATELJ I SIGURNOST ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE Suzana Hitrec, prof.
Eksperiment.
КRIMINOLOGIJA SA PENOLOGIJOM - PREDAVANJA - Doc
“Zar sam ja čuvar brata svoga?”
Građanski odgoj i obrazovanje -izvannastavna aktivnost 1Gim i 1A razreda- IMOVINSKA KARTICA izrađivali smo imovinsku karticu.
Наставница: проф. др Драгана Бјекић Асистенткиња: Милица Вучетић
КRIMINOLOGIJA SA PENOLOGIJOM - PREDAVANJA - Doc
ПЕРСПЕКТИВА Висока грађевинско-геодетска школа Београд /
Okidač /triger/ seksualno agresivnog ponašanja kod osoba sa IO
PREDVIĐANJE POTREBA ZA LJUDSKIM RESURSIMA Prof. Nikola Jančev.
Metodologija istraživanja
Dramaturgija i etnometodologija
Ministarstvo zaštite životne sredine
Strategije suočavanja sa školskim neuspehom
Rano iskustvo.
Socijalno analitičke teorije
Sadržaj predavanja Uvod u postupak procjene Metodologija procjene
MENTOR: STUDENT: Prof.dr Larisa Čović Dragana Branković
Транскрипт презентације:

КУЛТУРОЛОШКА ТЕОРИЈА КАРЕН ХОРНАЈ КУЛТУРОЛОШКА ТЕОРИЈА КАРЕН ХОРНАЈ Карен Хорнај (1885-1952) Детињство, студије, анализа, раскид са Фројдом, одлазак у САД, развој социјалне психоанализе (Удружење за унапређење психоанализе, Амерички институ за ПА) ГЛАВНА ДЕЛА: Психологија жене (1926/1967) Неуротична личност нашег доба (1937) Нови путеви психоанализе (1939) Самоанализа (1942) Наши унутрашњи конфликти (1945) Неуроза и људски развој (1950)

КРИТИКА И РЕВИЗИЈА ФРОЈДОВЕ ПСИХОАНАЛИЗЕ КРИТИКА И РЕВИЗИЈА ФРОЈДОВЕ ПСИХОАНАЛИЗЕ Шта је психоанализа? Фројд је дао теоријски темељ и технику Смисао социјалне ревизије психоанализе 1. Критика биологистичке оријентације 2. Критика еволуционистичко-механицистичке поставке 1. биологизам (појам либида, психологија жене, Едипов комплекс, нарцизам, нагон смрти, неуроза, схватање ега, карактер) 2. развојно-механицистичко гледиште (схватање трансфера, присиле понављања)

ОСНОВНЕ ФРОЈДОВСКЕ ПОСТАВКЕ У ТЕОРИЈИ КАРЕН ХОРНАЈ Темељне Фројдове теоријске идеје и хипотезе Несвесна динамика (значај несвесних мотива) Психички детерминизам (хипотеза о пандетерминизму у душевном животу) Доминација ирационалних чинилаца (афеката и потреба) Критика Карен Хорнај није рушилачка, него конструктивна, усмерена на обнову и развој Фројдове теорије, чији су увиди заробљени догматским теоријским оквиром.

ОРИГИНАЛНЕ ТЕМЕЉНЕ ПОСТАВКЕ КАРЕН ХОРНАЈ Превласт социјалних и културних чинилаца (а не биолошких) у динамици и развоју личности Осећање угрожености и потреба за сигурношћу (а не тежња ка задовољству) Значај садашњости (а не прошлости или будућности) за разумевање личности Холизам (а не анализа, атомизам) у приступу личности Потреба за растом саморазвојем личности (а не склоност регресији)

ДИНАМИКА ЛИЧНОСТИ ОСНОВНА СТРЕПЊА (осећање усамљености, напуштености, угрожености и беспомоћности у непријатељском свету) и ТЕЖЊА ЗА СИГУРНОСТИ (главни мотив људске активности) СТРАХ И СТРЕПЊА (одлике и порекло у детињству) НЕУРОТИЧНЕ ПОТРЕБЕ (несвесне тактике одбране од немоћи и стрепње које постају црте личности) ФУНКЦИЈА НЕУРОТИЧНИХ ПОТРЕБА ОДЛИКЕ НЕУРОТИЧНИХ ПОТРЕБА (слепе, принудне, незасите – зачарани круг) КОНФЛИКТИ (нормални и неуротични) МЕХАНИЗМИ ОДБРАНЕ ОД КОНФЛИКАТА Екстернализација (пројекција) Потискивање Удаљавање од људи Самоидеализација (идеално ја)

10 НЕУРОТИЧНИХ ПОТРЕБА (1-4) Потреба за моћним партнером - присилна, незасита жудња за љубављу као спасом и за идеализованим, свемоћним партнером, којем се потпуно предаје зарад осећања сигурности; љубав – панацеjа; ропска зависност и страх од напуштања Потреба за наклоношћу и одобравањем - принудна потреба да се други увек задовоље, самопотцењивање, сервилност и прецењивање других, чијим се очекивањима прилагођава у потпуности; преосетљивост на критику, паничан страх од неодобравања и одбацивања Потреба за угледом - осећање несигурности, самопотцењивање и незасита жудња за престижом по сваку цену, јер самопоштовање зависи од признања и награда Потреба за дивљењем - самопрецењивање, некритична и нутољива глад за дивљењем, ласкањем и поштовањем од околине

10 НЕУРОТИЧНИХ ПОТРЕБА (5-10) Потреба за моћи - слепа, компулзивна и некритична жудња за надмоћи, за доминацијом и контролом других Потреба за успехом - болесна амбиција и жеља за успехом у свему и по сваку цену; патолошки страх од пораза Потреба за искоришћавањем - други се презриво посматра као објект, средство које се користи за своје сврхе Потреба за самодовољношћу и независношћу - страх од везивања, зависности и повређивања од других људи Потреба за свођењем живота у уске границе - присилна скромност и аскетизам ради изолације од људи Потреба за савршенством и непогрешивошћу - принудни перфекционизам како би се избегла свака критика

ТРИ ОСНОВНЕ ЖИВОТНЕ СТРАТЕГИЈЕ Кретање ка људима - задобити љубав, наклоност и избећи одбацивање, презир; НП за партнером, за љубављу, наклоношћу и одобравањем Кретање против људи – превентивно опредељење за сукоб са светом, за борба за надмоћ над другима; НП за моћи, за искоришћавањем, за успехом Кретање од људи - повлачење у добровољну самоћу, принудна тежња за савршенством и скромним животом да би се стекла сигурност, по цену губитка присности; НП за савршенством, за самодовољноћу и свођем живота у уске границе