Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

(методе и чиниоци учења) Сузана Вељковић, проф.разр.наставе

Сличне презентације


Презентација на тему: "(методе и чиниоци учења) Сузана Вељковић, проф.разр.наставе"— Транскрипт презентације:

1 (методе и чиниоци учења) Сузана Вељковић, проф.разр.наставе
Водич за родитеље УЧЕЊЕ (методе и чиниоци учења) Припремила Сузана Вељковић, проф.разр.наставе

2 Са поласком детета у школу једна реч у свакој породици почиње да добија готово чаробно значење и све чешћу употребу. Та реч је УЧЕЊЕ

3 О учењу се одвајкада много говорило и писало
О учењу се одвајкада много говорило и писало. Али, треба рећи да под учењем не треба подразумевати само школско учење. Учење има много шире значење и смисао. УЧЕЊЕ = људско знање и умење + понашање и владање + личне особине и искуство

4 ОСОБА храбра ? кукавица ? ... зависи од тога какве је примере понашања имала пред собом у раном детињству, односно у каквој је породици живела и како су је васпитавали.

5 Човек се не рађа као личност.
Основна функција учења је да оно развија личност. Човек се не рађа као личност. Тек кроз процес учења, нарочито у периоду детињства и младости, кроз стицање искуства, дете се социјализује и постаје формирана личност, односно зрео човек.

6 Дете се не рађа ни добро, ни рђаво.
Оно ће бити вредно, марљиво, учтиво, истрајно ако га научимо да такво буде. Али, исто тако, ако живи у неповољним условима оно ће научити да буде дрско, лењо, недруштвено, па чак и агресивно.

7 КОЈЕ УСЛОВЕ ТРЕБА ЗАДОВОЉИТИ ДА БИ УЧЕЊЕ БИЛО УСПЕШНО ?
Услови су: мотивисаност способност радне навике

8 1. Да би било успешно, учење треба да је мотивисано, а мотиви могу бити различити: - радозналост награда тежња за истицањем, популарношћу - амбиција родитеља - страх од казне

9 Учење је у уској вези са стицањем знања.
По правилу – ко више учи, више зна. Али, треба знати учити! Поједини ђаци могу сатима седети и учити, а ипак не научити све како треба. За учење је веома важна концентрација и намера да се нешто научи. Без жеље да се нешто научи нема успешног учења.

10 Успех у учењу несумњиво зависи и од способности.
2. Успех у учењу несумњиво зависи и од способности. Нека деца уче брже и лакше, а научено дуже задржавају у свом сећању, другој деци треба више времена, а научено није трајно.

11 3. Радне навике су веома важан услов за успешно учење, готово исто онолико колико и способности за учење. Радне навике нису урођене. Оне се стичу током живота, углавном путем васпитања.

12 Ученик који има добре радне навике познаје се по томе што готово увек ради по плану.
Он нема тешкоће око концентрације. Често седа да учи не зато што воли, него просто што је тако навикао.

13 Ученик који нема радне навике испољава многе недостатке који су тако видни да их сваки родитељ може уочити. Овакав ученик: неуредно учи, нема распоред учења, учи „надохват руке“; радије се прихвата свих других послова, само не учења; кад треба да започне са учењем, често устаје да пије воду, одлази у тоалет, дуго оштри оловку, говори родитељима да ће сутра све лепо научити.

14 КАКО СТВОРИТИ РАДНУ НАВИКУ?
Родитељи не треба да се мире са таквом ситуацијом, већ да свом детету помогну да изгради радне навике. КАКО СТВОРИТИ РАДНУ НАВИКУ? Правило гласи: Никада не пропустимо прилику да одговарајућу радњу извршимо у време које смо планирали. У томе родитељи треба да су одлучни и упорни.

15 За стицање радне навике веома је важно: понављање (преслишавање)
физички став за време учења

16 Преслишавање се практично изводи овако:
Активно учење је најбоље учење. Преслишавање је битан предуслов за успешно учење. Преслишавање се практично изводи овако: најпре се чита градиво које се учи све док се не разуме, схвати; покушати, без гледања у текст, својим речима препричати га; на тежим местима задржати се дуже, више пута их поновити; Ученик мора да продужи учење и после тренутка када мисли да све зна и да је све научио.

17 Физички став за време учења је јако битан услов успешног учења.
Усправно седење на чврстој столици, са лактовима на столу, захтева напетост одређене врсте мишића и доводи читаво тело у положај који је веома погодан за учење. Супротно од овога, лежећи положај или седење у мекој фотељи, не доприносе стицању радне навике за учење и зато их треба избегавати.

18 Учење спада у једну од најважнијих делатности живих бића
Учење спада у једну од најважнијих делатности живих бића. Све се учи, па и учење. Зато је важно да родитељи потпуније упознају природу учења јер ће тада моћи успешније да делују на своје дете. КРАЈ


Скинути ppt "(методе и чиниоци учења) Сузана Вељковић, проф.разр.наставе"

Сличне презентације


Реклама од Google