Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Описивање Описивање.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Описивање Описивање."— Транскрипт презентације:

1 Описивање Описивање

2 Припремни разговор Када дођете кући, гдје пишете своју задаћу? Гдје радите? То је ваше радно мјесто. Када смо у школи гдје се већи дио времена налазимо? То је учионица и сада је то наше радно мјесто? Наш задатак ће бити да опишемо наше радно мјесто у школи, тј. нашу учионицу. Али шта још можемо да опишемо? Пејзаже, ентеријере, екстеријере.

3 ОПИСИВАЊЕ Пејзаж: Предјели који видимо вани: планине, брда, море, ливаде, шуме, ливаде и све то заједно ако се налази на једном мјесту. (Слика пејзажа), Ентеријер: Унутрашњи изглед просторије, Екстеријер: Вањски изглед зграде,

4 Пејзаж

5

6

7 Ентеријер

8

9 Екстеријер

10

11 МОЈА УЧИОНИЦА Посматрајмо ову нашу учионицу. Колика је она и какав има облик? Како она изгледа? Какви су јој зидови? Колика је величина ове учионице (димензије)? Упореди учионицу са другим просторијама у школи. Кoје боје су зидови, намјештај, прозори и врата ...? Предмети у соби и њихов распоред. Начин коришћења (чему све служи)? Лични доживљај учионице. Значајне појединости.

12 Моја велика и стара учионица, направљена прије више од шестдесет година, помало уморна, али ипак весела, и још увијек дочекује раздрагану дјецу. При уласку у њу, сваки пут дрвени и разглимани под зацвили као мало дијете. На старим и оронулим зидовима, попут тапета висе разнобојни дјечији цртежи и панои из којих учимо. На зиду испред нас налази се излизана стара зелена табла по којој дјеца и учитељ свакога дана исписују неке занимљиве задатке и реченице. Изнад табле је слика Светог Саве, а мало испод, тик поред бијелих врата налази се грб Републике Српске. Око великог учитељевог стола, у облику круга поредане су наше дрвене клупе и неудобне столице. Иза нас су клупе и столице за којима сједе ученици петог разреда, такђе поредане у кругу. Осим клупа и столица у учионици има један стари дрвени ормар у коме чувамо наше експонате. Поред ормара је једна вјешалица на којој има тек понека закачка, даље у углу је неки плави метални ормар. Изнад њега, још из другог рата виси спомен плоча људима који већ одавно нису међу нама. Стара метална пећ, ружна и неугледна ипак сваке зиме нас радује и привлачи к себи. Супротно од тог зида гдје је пећ, налазе се дрвени прозори. Питате се зашто нигдје не спомињем боје ормара, пећи, прозора. Па некада давно то су били лијепи прозори, вјероватно офарбани неким веселим бојама, али боја је већ одавно нестала, тако да су остале само храпаве дрвене површине. Ипак, моја учионица је лијепа. Цвијеће у великим саксијама на поду и прозорима учионице дају свјежину, а наши радови по зидовима свјежину и разнобојност. Посебно је лијеп кутак гдје се налази наш рачунар. Једино свједочанство савременог живота, па ми се понекад чини као да је залутао у нашу велику, стару учионицу.

13 Учионица

14 За задаћу: На страници 88. „Говорим и пишем“, код куће ћете научити и у свеске преписати текст под насловом ОПИС ПРОСТОРА, дио који се односи на шта све треба обратити пажњу приликом описивања. Затим на стр. 89. Написати састав „Моја радна соба“ (описивање)

15 Моје радно мјесто


Скинути ppt "Описивање Описивање."

Сличне презентације


Реклама од Google