Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Од активности домског васпитача (начина подучавања)

Сличне презентације


Презентација на тему: "Од активности домског васпитача (начина подучавања)"— Транскрипт презентације:

1 Основе управљања понашањем, технике надзора и могућности контроле понашања
Од активности домског васпитача (начина подучавања) до понашања ученика (примери добре праксе)

2 Основна правила управљања понашањем (технике)
Основна правила управљања понашањем (технике) Biti jasan. Biti svestan. Biti miran i dosledan. Dati smernice (blagovremeno). Biti pozitivan.

3 Како успоставити и задржати контролу?
Технике надзора Како успоставити и задржати контролу? Причекати да се деца умире (Зашто морају бити тихи?). Бити љубазан са децом и контролисати свој глас. Избегавати конфликтне ситуације. Реаговати разумом, а не “срцем”. Оштар поглед и невербални знакови. Бити креативан у односима са децом и свом подучавању дати личну “ноту”. Бити флексибилан када је могуће и користити се понављањем, али одредити границе деловања. Организовати активност тако да деца имају право избора. Превентивно и благовремено реаговање.

4 Када ученик не жели да ради оно што се од њега тражи:
Бити јасан у својим захтевима. Контрола својих емоција (остати смирен). Контрола емоција подразумева пристојност особе која образује и ВАСПИТАВА. Увек треба изложити своја очекивања и проблем са којим се тренутно срећете (зашто учениково понашање одступа од наших очекивања). Разјаснити могуће неспоразуме. Јасно дати до знања ученику које су могуће последице његовог недоличног понашања, чиме нарушава очекивања васпитача. Не дозволити да ученици скрену пажњу од основног проблема (промена фокуса деловања и контроле). Ако је неопходно, казну и применити. Реаговати тако да ученик не схвати казну као напад на његову личност, него као последицу његовог недоличног понашања, правило које важи за све ученике (децу), претходно образложено и договорено. Искрено испољавати своје емоције (туга, разочарење, нзадовољство, због недоличног понашања појединца). Дати ученику шансу да се промени, другачијим реакцијама или предлозима (извињење, обећање, нови покушај,...)

5 Како бити позитиван? Започети рад са децом изношењем позитивних мисли, очекивања. Од ученика увек “извлачити” најбоље, његов максимум. Избегавати критике упућене ученику. Избегавати оптужбе ученика. Не треба бити саркастичан, то често децу вређа. Покушати наћи модел позитивног реаговања на непослушност детета (у првом моменту). Да би охрабрили целу групу деце (разред), треба их хвалити појединачно. Награде користити када год је могуће. Казну применити само када нема више алтернативе. Постављати захтеве (циљеве) тако да они деци омогућују да константно напредују (подстицај унутрашње мотивације).

6 Предуслови квалитетног управљања понашањем деце (ученика) О чему васпитач треба да води рачуна?
Сазнања васпитача о ученицима пре првог сусрета са њима (могући проблеми у понашању или учењу, физичке потребе појединаца, знати имена ученика); Изглед васпитача; Начин на који се опходи према деци; Начин на који започиње и завршава активност; Начин на који организује активности са децом; Начин на који васпитач спроводи надзор над децом (ауторитет васпитача).


Скинути ppt "Од активности домског васпитача (начина подучавања)"

Сличне презентације


Реклама од Google