Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Ponavljanje.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Ponavljanje."— Транскрипт презентације:

1 Ponavljanje

2 Možete reći da sam jedan od najdugovječnijih vladara 19. stoljeća
Možete reći da sam jedan od najdugovječnijih vladara 19. stoljeća. Na prijestolju sam od svoje osamnaeste godine života. Osim kraljevske, nosim i carsku krunu. Vrijeme moje vladavine je za moju zemlju bilo doba unutarnje stabilnosti i velike kolonijalne ekspanzije. Moja djeca i unuci su našu vladarsku kuću vezali s brojnim europskim vladarskim kućama. Doba moje vladavine nosi obilježja mojeg karaktera. Obilježeno je moralnom krutošću i radinošću. Nazivali su me gospodaricom mora, zbog pomorske snage moje države. Doba moje vladavine u britanskoj povijesti nosi moje ime. Znate li tko sam ja?

3 Viktorijansko doba?

4 Odnos Velike Britanije i Osmanskog Carstva u 19. st.?

5 Napoleon III. I Krimski rat

6 Uvijek su svi imali svoje mišljenje o meni
Uvijek su svi imali svoje mišljenje o meni. Privrženost, ljubav, ravnodušnost ili mržnja utjecale bi na njihovu prosudbu. Često su me blatili, nazivali histerikom, konzervativcem i prezrivim monarhistom. Podmetali su mi čak i ovisništvo o morfiju. No, na sreću moja mati u to nije vjerovala. Za nju sam bio idealan sin-vojnik dušom i tijelom. Moja junkerska, plava, plemićka krv dala mi je čvrstinu i moć u upravljanju. Nazivali su me ‘’čeličnim’’, izrugivajući moju odlučnost, čvrstinu i strogoću. Poznat sam po svojim izjavama, al’ poznatiji po svome djelu. Kao pravi pruski vojnik smatrao sam da se pomoću bajoneta može učiniti sve. Na njima se jedino ne može sjediti. No, još je poznatije moje geslo ‘’krv i željezo’’, pod kojim sam proveo ujedinjenje njemačkih zemalja. Znate li tko sam ja?

7 ITALIJA NJEMAČKA VOĐA DRŽAVA PREDVODNICA PREPREKE GODINA MJESTO IME NOVE DRŽAVE KRALJ/CAR POSLJEDICE ZANIMLJIVOST

8 Neoapsolutizam u Austriji?

9 Listopadska diploma?

10 Dvojna Monarhija?

11 Istočno pitanje?

12 Velika istočna kriza?

13 Berlinski kongres?

14 Okupacija i aneksija BiH?

15 Zašto dolazi do II. industrijske revolucije?

16 Crveni križ?

17 Najveće kolonijalne sile u 19. st?

18 Tko sam ja. Rođen sam davne 1809
Tko sam ja? Rođen sam davne godine u jednoj od najvećih država svijeta. Uvijek aktivan kao političar, na čelo svoje države stupio sam izabran sa samo 39% glasova svoga naroda. Ne, nije to tako loše, jer ja sam ipak morao zastupati svoja uvjerenja. Nisu me voljeli samo zato jer se nikad nisam slagao s onima koji su tvrdili da su bijelci intelektualno nadmoćniji nad crncima. Zbog želje za očuvanjem ropstva dio mojih država se odcijepio i počeo rat. Iako smo pobijedili u ratu, nije mi bilo suđeno dugo uživati u pravednoj državi gdje su svi jednaki, neovisno o boji kože. Na jednoj kazališnoj predstavi u Washingtonu ubio me jedan od mojih protivnika preobučen u glumca. Žao mi je što je ovo bila njegova, ali i moja posljednja uloga. Ni on, ni ja nismo je preživjeli.

19 Abolicionizam?

20 Rat Sjevera i Juga?


Скинути ppt "Ponavljanje."

Сличне презентације


Реклама од Google