Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ Амерички писац , новинар, романсијер и приповедач

Сличне презентације


Презентација на тему: "ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ Амерички писац , новинар, романсијер и приповедач"— Транскрипт презентације:

1 ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ Амерички писац , новинар, романсијер и приповедач
Старац и море Ремек дело ,, Старац и море ’’ једноставне тематске структуре, малог обима; кратка парабола! ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ Амерички писац , новинар, романсијер и приповедач

2 ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ ( 1899 – 1961) Добитник је Пулицерове награде за роман ,,Старац и море’’
Нобелова награда за књижевност године. Најзначајнија дела : Збогом оружје, Сунце се поново рађа, За ким звоно звони.

3 Две временске тачке Хемингвејевог живота: посета Африци 1933
Две временске тачке Хемингвејевог живота: посета Африци и његов боравак у Хавани од ( Читамо их у Сантјаговим сновима о лавовима, као и у месту дешавања радње, Хавана. Од великог је и значаја Хемингвејево богато риболовачко искуство.) У снимању филма ,, Старац и море ’’ из учествовао је и сам писац. Хемингвеј је био незадовољан филмом, главна замерка била је да је досадан и статичан.

4 Дело представља проблем у погледу класификације !
РОМАН ? НОВЕЛА ИЛИ Статичност ( рибарење) Два књижевна лика ( Сантјаго и Манолино ) Кратак временски период ( радња траје три дана, недалеко од Хаване ) Богатство мотива Дубока мисаоност Развијена психологија Симболика Дело представља проблем у погледу класификације ! Према дефиницији терије књижевности дело је новела.Међутим, већи број проучавалаца тврди да је дело према жанру – роман.

5 Тумачење романа Лик Сантјага( портрет ) Море и његова значења
Зашто је Сантјаго сањао лавове? Однос дечака Манолина и Сантјага Основни мотиви:срећа, борба,грех,лепота (примери) Могуће интерпретације поруке дела Тумачење романа

6 Материјално сиромаштво Повратак кући Борба са ајкулама Борба са рибом Опстанак Борба на мору Роман парабола Писац асоцира на библијску параболу – причу о рибару који је ловио 84 дана, 85. дан је успео.

7 84 дана безуспешан лов! 85. дан је уловљена огромна риба; Три дана је трајала борба, са рибом и ајкулама!

8 ПОРАЗ КАО ЧОВЕКОВ УСПЕХ И СУДБИНА
ПОРАЗ КАО ЧОВЕКОВ УСПЕХ И СУДБИНА

9 ,,Хемингвејева прича није дидактична, иако је оптимистичка, њен оптимизам је трагичан... Човек је осуђен најпре на борбу, а потом и на пораз. Овај Хемингвејев роман је сложена епска метафора живота’’. В.Станисављевић ,,Када при крају романа старац изговори најпознатију реченицу коју је Хемингвеј написао – човек може бити уништен, али никада поражен- онда у томе ваља препознати непристајање на пораз, уколико се човек не преда’’. Г.Божовић ,,Роман објашњава човеков однос према апсолутној лепоти. Реч је о костуру сабљарке чије су месо појеле ајкуле. Лепота је у путу до среће, а не у самој срећи’’. Милош Милошевић Тумачи различите критичке приступе делу,искажи лични став о делу и лично схватање поруке дела.


Скинути ppt "ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ Амерички писац , новинар, романсијер и приповедач"

Сличне презентације


Реклама од Google