Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ВИОЛИНА Мирослав Демак.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ВИОЛИНА Мирослав Демак."— Транскрипт презентације:

1 ВИОЛИНА Мирослав Демак

2

3 Мирослав Демак – биографија
Основну школу и гимназију је завршио у Старој Пазови а журналистику је студирао на Филозофском факултету у Братислави. Радио је као новинар недељника „Хлас људу“, уредник часописа „Нови живот“ и „Пионири“, уредник у издавачкој кући „Обзор“, дечији писац, песник, књижевник и преводилац. Издао је песничке збирке: З отворенеј длане (1974), Зверокрух (1977), збирке приповедака Швéдске домкy (1980). Објавио је прозу за децу: О троцх умелцоцх (1977), Тројхлавý драк Штефан (1979), Хусле (1993) и књигу стихова Тцхорí цхóр (1985). Књижевни критичари га сврставају у тзв. Генерацију у властитој сенци.

4

5 Стари виолиниста Шта видите на овој слици?
Које је занимање човека са слике? Шта то држи у рукама? Опишите ми изглед овог виолинисте. Каква му је коса? Шта мислите, какве су његове песме? Како је његова музика утицала на људе? Какав је он музичар? Шта можемо да кажемо о његовој виолини? Да ли су га људи волели? Зашто?

6 Ко може највише... Шта нам говори ова слика?
Шта се десило старом виолинисти? Због чега је у кревету? Ко су људи поред њега? Опишите ми како изгледају. Шта мислите, чиме се они баве, која су њихова занимања? Шта је виолиниста наумио? Због чега даје своју виолину? Можете ли да претпоставите шта је рекао својим пријатељима? Шта мислите, да ли је можда то његов опроштај? Зашто?

7 Расправа сликара и песника
Шта видите на овој слици? Како се они понашају? Јесу ли у некој завади? Шта мислите, око чега се препиру? Шта су помислили пријатељи виолинисте, када су добили виолину, шта мислите? Због чега су то помислили?

8 Потрага за новим власником виолине
Шта видимо на овој слици? Где су то кренула ова двојица уметника? Шта мислите, шта су одлучили песник и сликар после расправе? Да ли је можда један од њих двојице узео виолину? Шта мислите, који је њихов циљ? Због чега су тако одлучили?

9 Перач небеског свода Шта се види на овој слици?
Кога су то срели уметници? Како он изгледа? Које је његово занимање? Шта ли причају са момком? Шта мислите, да ли ће њему можда припасти виолина? Зашто?

10 Чистач вулкана Шта сада можете да ми кажете о овој слици?
Шта сада можете да ми кажете о овој слици? На кога су сада уметници наишли? Чиме се бави човек са џиновском четком? Опишите његов изглед. Због чега се налази вулкан у позадини? Да ли можда он може највише? Зашто? Шта мислите шта су уметници одлучили? Због чега?

11 Стари травар одбија виолину
Кога сада срећу уметници? Где се одвија разговор уметника и старца? Опишите. Опишите кућу која се налази у позадини. Чиме се бави овај старац, шта мислите? Хоће ли њему припасти виолина? Зашто?

12 Ко заиста може највише Шта овде видимо?
Кога су све још сретали уметници? Шта можете да ми кажете о њима? Која су занимања људи на цртежима? Шта у рукама држи момак са таласом? Које је његово занимање? Шта мислите, да ли је неко од њих добио виолину? Ко и зашто?

13 Виолина припада дечаку
Кога су уметници на крају свог пута срели? Шта мислите, шта су помислили када су угледали дечака? Због чега? Шта су сликар и песник одлучили? Због чега су баш дечаку дали виолину?

14 Поруке приче Знање је богатство. Човек се учи док је жив.
На младима свет остаје.

15 Кад би виолина проговорила
Домаћи рад Кад би виолина проговорила


Скинути ppt "ВИОЛИНА Мирослав Демак."

Сличне презентације


Реклама од Google