Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

КРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДИ ЗВУК

Сличне презентације


Презентација на тему: "КРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДИ ЗВУК"— Транскрипт презентације:

1 КРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДИ ЗВУК
ЗВУЦИ СУ СВУДА ОКО НАС

2 ЗВУЦИ ИЗ ПРИРОДЕ У природи се чују многи звуци који
настају услед кретања. Ветар је ваздух који се креће. Док се креће, он фијуче, хуји, завија, што зависи од брзине кретања ваздуха и препрека на које наилази. Ветар производи звук и шуми кад пролази кроз гране дрвећа, шушти кроз лишће и траву, лупа и звижди кад удара у прозоре итд.

3 . Грмљавина је бука која настаје (као
и џиновска варница, муња) онда када дође до пражњења електрицитета између облака или између облака и земље. Иако се догађају истовремено, муњу видимо раније, а грмљавину чујемо касније, зато што је светлост бржа од звука. Преношење треперења могли бисмо да упоредимо са рушењем домина које су поређане у низу. Ако срушимо прву домину у низу, она ће срушити следећу, а ова опет наредну, и тако даље, све док се не сруши и она последња у низу. .

4 . Када се вода креће у потоцима, рекама,
језерима, морима, чују се шумови, клокотања, жуборење, пљускање, бучање и други звуци који настају ударањем воде о камење, земљу и друге препреке или комешањем и таласањем саме воде. Када пада киша, чује се шуштање или пљуштање капљица док путују кроз ваздух или кад ударају о подлогу. Звук настаје треперењем неког тела. Звук је врста таласног кретања (кретање морских таласа, кретање таласа који се праве када убациш каменчић у бару).

5 ДАКЛЕ МОЖЕМО ЗАКЉУЧИТИ
СВЕ ШТО ЧУЈЕМО ЈЕ ЗВУК!!! ЗВУЦИ СУ СВУДА ОКО НАС!!!

6 Питања: 1. Где у природи можемо да пронађемо примере таласног кретања?
2. Како настаје звук? 3. Како настаје људски глас? 4. Које врсте кретања је звук? 5. Наведи примере звукова који настају у природи. 6. Зашто грмљавину видимо раније а звук чујемо касније?

7 . Треперењем жица на гитари, виолини,
харфи, тамбури и ударањем по затегнутој кожи бубња праве се звучни таласи који се шире кроз ваздух. Те таласе не видиш, јер не видиш ни ваздух. Звучни талас није померање ваздуха, као што је, на пример, ветар. Звучни талас се простире тако што се треперење малих делова ваздуха преноси. Наш глас настаје треперењем гласних жица које се налазе у грлу.

8 КАКО ЧУЈЕМО ЗВУК? Кад трперење ваздуха стигне до нашег ува, онда затрепери бубна опна и то је звук који чујемо. Жива бића међусобно размењују звучне поруке. Разговарајући међусобно, људи уче једни од других.

9 Звуци могу бити пријатни и непријатни!
Звуци се производе кретањем, померањем тела. Звук преносе чврста течна и гасовита тела. Чврста тела су најбољи преносиоци звука.

10 ЗВУК У СВЕМИРУ Да би се звук преносио мора постојати нешто што преноси таласе. На земњи честице ваздуха примају и преносе звук тако што ударају једне о другу и изазивају треперење. У свемиру нема ваздуха, а то значи ни честица, тако да звук не може да се простире (креће). Изнад земњине атмосфере је тотална тишина. Астронаути у свемиру морају да разговарају радиом или ако им се шлемови (скафандери) додирују, јер они трпере током говора. Радио таласи се простиру другачије од звучних таласа.

11 Дакле : У безваздушном простору звук се не може преносити!!!!
Звучни извори су тела која производе звук!! Треперење звука може се додиром осетити!! Звук настаје треперењем неког тела. Звук је врста таласног кретања.

12 ПИТАЊА: 1.Како се праве звучни таласи на инструменитима?
2.Како се простиру звучни таласи? 3.Како настаје људски глас? 4. Како ми чујемо звук? 5. Како се производе звуци? 6. Која тела преносе звук, и ко је од њих најбољи преносиоц звука? 7. Ко на Земљи преноси звук? 8. Да ли се звук преноси у свемиру? Зашто? 9. Како астронаути у свемиру морају да разговарају? 10. Да ли се звук може додиром осетити? Како?


Скинути ppt "КРЕТАЊЕ ПРОИЗВОДИ ЗВУК"

Сличне презентације


Реклама од Google