Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Барокне тенденције у српској књижевности

Сличне презентације


Презентација на тему: "Барокне тенденције у српској књижевности"— Транскрипт презентације:

1 Барокне тенденције у српској књижевности
Гаврил Стефановић Венцловић

2 Живот 1680, Срем ‒ 1749, Угарска јеромонах који је живео у „српским“ градовима на територији јужне Угарске током прве половине XVIII века (Ђур, Коморан, Сентандреја). књижевник, преводилац, антологичар, песник, илуминатор рукописа, „славни беседник из Сентандреје”.

3 Стваралаштво писао је на српскословенском језику (на коме је писао дела за црквене потребе), али и на народном (просто србском)језику; пише беседе, житија, похвале, молитве и химне; Црни биво у срцу - избор песама, легенди и беседа

4 Значај један век пре Вука и Даничића преводио или парафразирао Библију
извршио је реформу језика и правописа (пре Вука је употребљавао: Ћ, Ђ, Џ); сакупљао је народне пословице, изреке и загонетке; поделио је песме на мушке и женске; просветитељске идеје (увођење народног језика и образовање свих сталежа)

5 Црни биво у срцу

6 Велики се то ђаво, као црни биво у срдцу гнезди
Велики се то ђаво, као црни биво у срдцу гнезди. Ево сам то видим да неки други завичај злочест, у моме телу војује супроћ мога умља. И који је тај други, поснажнији закон од божија закона? Јест и врло поснажнија човечја жеља и зла ћуд, којано нит се кога боја боји, ни мора, ни дуге болести и зле несреће, ни саме вечне муке.

7 Анализа песме Одреди тему песме?
2. Шта значи метафора црни биво у срцу? 3. Пронађи стилске фигуре у песми које доминирају у епохи барока!

8 Беседе шајкашима (1732)

9 Пошто су највећи део Венцловићевог живота заузимали шајкаши (граничари) и њихове породице, он је почео да записује своје проповеди онако како их је изговарао. У својим беседама стално поклања пажњу питању образовања. То можемо видети и у „Беседи шајкашима“ у којима он говори: о потреби учења и похађања школе; да се непослушна, неваспитана и неучена деца не могу довести у ред батинама већ се морају учити и терати у школу; узрок тога је пре свега родитељско необразовање. Овде јасно видимо елементе просветитељаства, односно Венцловићево стално истицање образовања и то колико је оно важно у животу.

10 Похвала књизи

11 Одговорите на питања! Какви су ваши утисци поводом прочитаних одломака из Црни биво у срцу? Зашто Г. С. Венцловић пореди доспевање до сазнања путем слушања беседа са копањем злата? Каква беседа треба да буде по његовом мишљењу? Пронађите места на којима Венцловић истиче значај књига и читања. Како Венцловић говори о беспосличарењу? На који начин Венцловић разобличава схватање о томе да су књиге намењене само одређеној групи људи? Пронађите места на којима Венцловић пореди вредности књига са материјалним вредностима. Због чега се повезује лична срећа и породични мир са поседовањем и читањем књига?


Скинути ppt "Барокне тенденције у српској књижевности"

Сличне презентације


Реклама од Google