Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Дани Милована Видаковића

Сличне презентације


Презентација на тему: "Дани Милована Видаковића"— Транскрипт презентације:

1 Дани Милована Видаковића
У част родоначелника српског романа већ 20 година одржава се културна манифестација Дани Милована Видаковића

2 Манифестација је посвећена Миловану Видаковићу, првом српском романописцу, који је заслужан за стварање читалачке публике код Срба у 19. веку и одржава се у његовом родном селу Неменикућу подно Космаја.

3 Милован Видаковић је имао само осам година када је с породицом пребегао у Хабзбуршку монархију тј. у Војводину и Мађарску , али то му никад није одузело љубав за свој завичај, а доказ за то говори ова реченица “Мило моје и љубезно отечество, у којем сам се ја родио , јест Сербија”.

4 Организатори манифестације :
Библиотека града Београда Библиотека “Милован Видаковић”Сопот ГО Сопот Црквена општина Сопот

5 У оквиру манифестације су два програма:
Под липама манастира Тресије ( Ивањдан , 07.јула) Представљање издавачке делатности БГБ-а и општина Младеновац и Сопот Поетско-музички рецитал уз познате уметнике и локалне ствараоце Рад ликовне колоније “Тресије-Неменикуће” (Центар за културу Сопот)

6

7

8

9

10

11

12 Петровдан у Неменикућу ( 12.јула)
Током година се одржао високи културни и професионални ниво манифестације уз учешће познатих уметника: - Глумци ( Петар Краљ, Рада Ђуричин, Тихомир Станић, Радош Бајић, Дејан Луткић...) Музичари ( Браћа Теофиловић, Биљана Крстић, Легенде, Бора Дугић, Мерима Његомир, Оливер Њего...) Академици, књижевници... (Матија Бећковић, Славенко Терзић, Милован Витезовић, Мома Димић, Миро Вуксановић...) Културно уметничка друштва

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Књижевна награда Мома Димић додељује се у оквиру манифестације од 2009
Књижевна награда Мома Димић додељује се у оквиру манифестације од године , за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама. Ова награда се додељује у знак сећања на нашег истакнутог романописца, есејисту и преводиоца Мому Димића. Награду додељује ГО Сопот и Библиотека града Београда сваке друге године. Досадашњи добитници ове награде су писци : Михајло Пантић, Владимир Пиштало, Мирко Магарашевић.

25

26

27 Видаковићеви дани представљају квалитетан културни и уметнички програм
који може бити део културног туризма не само локалне заједнице већ и шире. Како би библиотека била део културног туризма и то успешног неопходна је сарадња културних и туристичких организација, тежити да се изађе изван локалног оквира нпр. - укључити учеснике из других општина да буду део овог културног дешавања или збратимљење градова ( Сопот -Нови Сад- Пешта) :

28 Дани Милована Видаковића (Неменикуће – Сопот)
Прозафест ( Нови Сад ) међународни фестивал прозе – награда Милован Видаковић Српске недељне новине (Будимпешта) награда Милован Видаковић за кратку причу Видаковићеви дани представљају његов симболичан и за живота неостварен повратак у Србију.


Скинути ppt "Дани Милована Видаковића"

Сличне презентације


Реклама од Google