PROJEKAT JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
DRŽAVNA ORGANIZACIJA.
Advertisements

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА ЗА МЛАДЕ
ГЛОБАЛНЕ И ПАРЦИЈАЛНЕ ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ
Predmet: Finansijsko pravo
Од права на партиципацију до праве партиципације
ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ ОМЛАДИНСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ ОБЛАСТИ ДИРЕКТНИХ ПОРЕЗА
OSIGURANJE KVALITETA NA UNIVERZITETU U BIHAĆU
Ustavno pravo II Parlamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH, Narodna skupština RS – struktura i način izbora doc.dr.Lejla Balić.
Poglavlje 1 EVROPSKI PRIORITETI I NACIONALNI SISTEM ZA RAZVOJ ŠKOLA
Унапређивање компетенција запослених у школи у области васпитног рада
Regionalna konferencija Almir Beridan
Doprinos instrumenata marketing miksa satisfakciji studenata
РАЗВОЈ ДРУШТВА.
ХОРИЗОНТАЛНО И ВЕРТИКАЛНО СТРУКТУИРАЊЕ ЈАВНОСТИ
Упутство о друштвеној одговорности
UKLJUČIVANJE RODNE DIMENZIJE U JAVNE POLITIKE
Lokalni Istinomjer: Analiza ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika na vlasti u 10 opština/općina u BiH za mandatni period Sarajevo,
Socijalna uključenost i ljudski razvoj u Srbiji najava nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za 2010 god. Stručni tim: dr Slobodan Cvejić dr.
Iskustva EPALE zajednice na polju obrazovanja u zatvorima, mogućnost primjene istih u Bosni i Hercegovini.
Priredila: Aleksandra Vladisavljević
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОГРАМСКИХ АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ПОДРШКУ РАЗВОЈУ И УЧЕЊУ РОМСКЕ ДЕЦЕ РАНОГ УЗРАСТА У СРБИЈИ 2-3.октобар Београд.
IPA Komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala Završna konferencija projekta Radne sposobnosti - izvor znanja Slavonski Brod, 24. siječanj Velika.
инклузивно образовање -примјери добре праксе-
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
“Projektna dostignuća”
Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE – 2020.
РОДНО ОДГОВОРНО БУЏЕТИРАЊЕ
TREZOR RUSKE FEDERACIJE
Budva, hotel "Mogren" godine
INTERNA REVIZIJA U BUGARSKOJ –
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
€ € Skoro četiri puta više novca za zapošljavanje
PREDSTAVLJANJE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE, PARTNERA NA PROJEKTU
Босна и Херцеговина – држава два ентитета
Богдан Трифуновић Центар за дигитализацију
Povećanje i iskazivanje vrijednosti unutarnje revizije
Uvod u pravo Evropske unije
Izveštaj o praćenju za period januar – jul 2019.
Ivana Jakir-Bajo, Ministarstvo financija
Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije -program-
Stalna konferencija grdova i opština
Високоризични кредити у банкарском сектору Републике Србијe
Uvod u nauku o državi i pravu
PRIKUPLJANJE PODATAKA O NASILJU NAD ŽENAMA GDE STOJIMO
PROCENA POTREBA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA U SRBIJI Jun 2019
Град Сремска Митровица
Znanstveno-stručni skup Instituta za javnu upravu
Пројекат реформе локалних финансија
LEADER приступ у Републици Србији Тренутно стање
ПРАВО ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
Сиромаштво и друштвена изопштеност
ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА, МЕСТО И УЛОГА ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ
Иницијативу су покренули
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
PRIMER: Uduženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Subotica
Унапређење локалних финансија
Бесплатна правна помоћ Обука за одлучивање о захтеву за бесплатну правну помоћ .
OPŠTINA TIVAT SLOBODNA STOLICA.
Antikorupcijsko pravno savetovalište – ALAC (Advocacy and Legal Advice Center) godine, Beograd Konferencija se organizuje u okviru projekata:
ПРИВРЕДНА КОМОРА БЕОГРАДА
RAZVOJ INDIKATORA DISKRIMINACIJE
ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
Women’s Network for Future of Europe Ženska mreža za budućnost Evrope
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
Unapređenje sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Republici Srbiji Udruženje operatera za upravljanje ambalažom I ambalažnim otpadom Srbije.
Učešće zemalja zapadnog Balkana u programu ERASMUS +
Транскрипт презентације:

PROJEKAT JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI NOVA VIZIJA MJESNIH ZAJEDNICA MINISTARSTVO UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE REPUBLIKE SRPSKE   MINISTARSTVO PRAVDE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE SAVEZ OPĆINA I GRADOVA FBiH MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BOSNE I HERCEGOVINE VLADA BRČKO DISTRIKTA BiH SAVEZ GRADOVA I OPŠTINA RS

NOVA VIZIJA MZ U BiH Jedan od osnovnih ciljeva projekta je kreiranje usaglašene, inkluzivne i rodno osjetljive vizije mjesnih zajednica u BiH na osnovu kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja sprovedenog u procesu izrade vizije. Nalazi i zaključci o MZ VIZIJI su izvedeni isključivo na osnovu stavova ispitanika/ca izraženih kroz provedene ankete, vođene diskusije i fokus grupe. Neophodno je dalje upoznavanje, podsjećanje javnosti i promišljanje o novoj definisanoj MZ VIZIJI.

PROCES KREIRANJA VIZIJE MZ 13 sastanaka u partnerskim JLS prve kohorte: 400 učesnika/ca - zastupljenost žena, mladih i starijih osoba, manjinskih i marginaliziranih grupa Predstavnici MZ, JLS, ministarstava, OCD-a i dr. 8 regionalnih sastanaka unutar BiH (veći gradski centri): MZ, JLS, kantonalni i entitetski predstavnici OCD, Regionalne razvojene agencije, akademski predstavnici Prijedlog vizije i modela MZ Završna konferencija u decembru 2017. godine: Validacija vizije i definisanih modela MZ u BiH

KLJUČNI PRINCIPI BUDUĆE VIZIJE MZ U BIH Reprezentativnost - da u izboru organa učestvuje što veći broj građana MZ iz različitih kategorija stanovništva i da su proporcionalno zastupljeni u organima MZ. Odgovornost – da je MZ odgovorna prema svojim građanima, ali i da je odgovorna prema lokalnim vlastima. Inkluzivnost - uključenost svih građana u rad i aktivnosti, naročito žena, mladih i socijalno isključenih grupa. Koordinacija između svih tijela i organa MZ - uključujući predsjednike skupštine i savjeta, opštinske organe uprave, kao i koordinatora za mjesne zajednice. Transparentnost i hijerarhija – smanjenje zloupotrebe, osiguranje zakonitosti i odgovornosti u radu MZ, otvorenost za javnost i dostupnost informacija. Profesionalizacija i osposobljenost uposlenika – omogućavanje upošljavanja stalnog osoblja MZ i njihova edukacija. Nezavisnost – nezavisnost u donošenju odluka. Funkcionisanje MZ može biti poboljšano i kroz što veći stepen finansijske autonomije. Depolitizacija – naročito organa MZ, ali i procesa donošenja odluka, kao i rada i aktivnosti MZ. Fokusiranje na konkretne prioritete koji se tiču građana.

TEMATSKI MODELI MZ Pružanje usluga Društveni i kulturni centar Zagovaranje i pristup upravi Pružanje usluga Društveni i kulturni centar Prostor za učešće građana/ki

ZAGOVARANJE I PRISTUP UPRAVI Vizija: MZ zastupaju interese i potrebe različitih grupa i dijelova zajednice prema višim nivoima vlasti. Elementi: MZ je prva stepenica prema lokalnim vlastima i prva instanca na kojoj građani potražuju rješenja za određene probleme u zajednici. MZ pruža podršku građanima za zastupanje njihovih interesa. MZ je institucija od povjerenja i adekvatan zastupnik njihovih interesa spram viših nivoa vlasti. MZ djeluje kao mehanizam za uključivanje građana u proces donošenja odluka.

PRUŽANJE USLUGA U MZ Vizija: MZ su teritorijalno određene jedinice koje pružaju usluge na područjima na kojima one nisu dostupne ili posreduju između stanovnika i pružalaca usluga. Elementi: MZ služi kao servis građana u rješavanju njihovih svakodnevnih problema. MZ je i „produžena ruka“ lokalne vlasti kroz decentralizaciju usluga. MZ omogućavaju dobar uvid u „stanje na terenu“ i potrebe građana. MZ treba biti dobro organizovana, funkcionalna, opremljena i efikasna.

MZ KAO DRUŠTVENI CENTAR Vizija: MZ su prostori u kojima se održavaju različite društveno- kuturne aktivnosti koje vode unapređenju socijalne kohezije u zajednici. Elementi: MZ opstaje kao dio tradicije u društvu. MZ omogućava saradnju sa nevladinim sektorom. MZ podržava društvene, kulturne i sportske aktivnosti pojedinaca i njihovih udruženja.

MZ KAO PROSTOR ZA UČEŠĆE GRAĐANA Vizija: MZ organizuju različite participativne procese o različitim pitanjima radi omogućavanja direktnog učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou. Elementi: MZ omogućava aktivnu ulogu pojedinaca koji svojom stručnošću doprinose razvoju društva. MZ prepoznaje potencijal individualne inicijative i važnost uloge pojedinca za cijelu zajednicu. MZ je forum za diskusiju i povezivanje građana, i prostor za učešće građana.