Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ПРАВО ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Сличне презентације


Презентација на тему: "ПРАВО ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ"— Транскрипт презентације:

1 ПРАВО ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
Проф. др Драган Батавељић

2 5. Природа и елементи локалне самоуправе
Природа (карактер) делатности локалне самоуправе: Инструментална, у смислу извршавања одлука и мера виших и претпостављених органа; Релативно креативна (при чему свака инвентивност и проспективност управе има своје правне и политичке оквире и ограничења). Инструментални и креативни управни рад - мора бити законит и самосталан. Два начела рада локалне самоуправе: Принцип законитости; Принцип самосталности у раду управе.

3 Локална самоуправа у функционалном смислу - не подразумева само изворни (сопствени) делокруг (послови који су везани и од интереса и потреба локалног становништва), већ и послове делегиране из надлежности виших државних органа (разлози целисходности). Две врсте локалне самоуправе: Непосредна - постоји, на пример, у неким швајцарским општинама, где сви пунолетни грађани на скуповима (зборовима, скупштинама и сл.) непосредно одлучују (референдум, иницијатива и зборови грађана) о свим локалним питањима; Посредна - правило је и она значи да грађани бирају своје представнике у локалне органе власти на слободним изборима, у складу са законом.

4 Питање о природи локалне самоуправе - питање како се схвата локална самоуправа: као локална власт или као локални систем јавних служби. Локална самоуправа - превазилази концепт локалне власти и постаје релативно аутономан систем јавних служби (то није локална власт, већ систем јавних служби управног, привредног и друштвено-политичког карактера у служби грађана, а под већом или мањом контролом централних органа власти). Елементи локалне самоуправе: Локална самоуправа остварује се у локалним заједницама, које представљају грађани са заједничким делатностима које су од њиховог интереса. Грађани остварују самоуправу у складу са уставом и законом (локална самоуправа је у саставу државе, њене власти и организације).

5 Грађани у локалној самоуправи уређују делатности и решавају послове који су од непосредног интереса и потреба за локално становништво. Грађани сами уређују своју организацију и начине обављања послова. Остваривање финансијских средстава и самостално располагање овим средствима (нема локалне самоуправе и њеног развоја, ако се не обезбеде довољна финансијска средства – на пример, путем пореза, доприноса, прихода од имања, итд.). Државни органи имају права да оцењују законитости рада и аката локалних органа (локалне самоуправе се налазе у оквиру државе).

6 6. Глобални амбијент локалне самоуправе
6. Глобални амбијент локалне самоуправе Политички системи са различити концептима друштвеног развоја - захтевају флексибилну јавну управу, минимално политички условљену и еластичну у односу на политичке промене. Реални амбијент - економска криза и незапосленост, осиромашење великог дела друштва и нарасле социјалне разлике (захтевају промену начина управљања локалним заједницама). Проблеми на нивоу локалног управљања – бројни и држава све мање може да их решава ефикасно и ефективно.

7 Водећа идеја светских привредних експерата - децентрализација власти (међутим, државна управа је остала централизована, бирократска и инертна). Стратегијско управљање - савремени начин решавања и управљања друштвеним проблемима (циљ је већа ефикасност, економичност и ефективност управног система). Однос централне и локалне власти - постаје однос партнерства и сарадње. Стратешко планирање - одговор околини с нараслим проблемима и великим неизвесностима (помаже локалним властима да се прилагоде променљивим условима пословања и да сами креирају промену).

8 Стратешки менаџмент – подразумева четири основна процеса:
Скенирање околине; Формулисање стратегије; Примена стратегије; Вредновање и контрола. Локална самоуправа - пружа, обезбеђује и стара се о обезбеђењу услуга грађанима (посебно је питање адекватност тих услуга, односно њихова ефикасност, квалитет и континуитет). Савремена локална управа - заснована на предузетничким принципима, делује помоћу великог броја инструмената.

9 Глобални процеси - "нова" локална (само)управа има своју перспективу.
Централизоване, хијерархијски устројене државне управне институције - нису довољно оперативне и флексибилне да брзо реагују на промену ситуације и потребе корисника. Пружање услуга - веома важан део активности локалне управе. Локална самоуправа - преузима нове економске функције (које су под контролом централне владе). Савремено и развијено друштво - захтева јачање потенцијала локалних заједница. Локалне заједнице - најадекватнија форма за задовољење потреба грађана.

10 Локална самоуправа – услов за обезбеђење демократије, плурализма интереса и правне државе.
Европа данас - ренесанса локалне самоуправе. Процес глобализације и европске интеграције - иде са јачањем локалних јединица. Снажна локална власт – услов за стабилну демократију и успешну интеграцију у Европу.

11 7. Европска повеља о локалној самоуправи
7. Европска повеља о локалној самоуправи Фридрих Аугуст Фон Хајек - "Демократија нигде није добро функционисала без великог удела локалне самоуправе." Европска повеља о локалној самоуправи - најзначајнији европски документ о локалној самоуправи (одредила минимум стандарда - организационих, функционалних и контролних у овој области). Идејна основа Европске повеље о локалној самоуправи - демократија се најдоследније и најпотпуније остварује у локалним заједницама.

12 Значај Европске повеље - полази од демократског принципа, да грађани имају право да учествују у вођењу јавних послова, да саме локалне власти треба и могу да обезбеде управу (сервис) која ће бити ефикасна и блиска грађанима. Европска повеља - "Локална самоуправа подразумева право и оспособљеност локалних органа власти да, у границама закона, регулишу и руководе одређеним деловима јавних послова, на основу сопствене одговорности и у интересу сопственог становништва." (чл. 3. ст. 1). Врсте локалне самоуправе - монотипски или политипски, једностепени или вишестепени модел. Европска повеља - представља текст ЕУ стандарда који важе у области локалне самоуправе и које државе потписнице треба да унесу у своје национално законодавство и још више у саму праксу.

13 Европска повеља - садржи основне принципе о улози, положају и организацији локалне самоуправе (то су ЕУ принципи или стандарди за локалну самуправу). Принципи Европске повеље: Јемство локалне самоуправе – локална самоуправа треба да буде загарантована законом, а где је то могуће и уставом; Самосталност, самоорганизовање и демократски избор органа – локална самоуправа има право да локалне власти самостално уреде структуру својих органа и демократски их изаберу;

14 Самосталан делокруг и право на консултовање:
- Јавни послови који су у надлежности локалне самоуправе треба да се, по правилу, врше од власти које су најближе грађанима и то као њихово пуно и искључиво право; - На локалне власти могу се преносити права и одговорност за специфичне задатк,е уз њихово прилагођавање локалним условима; - Локалне власти ће бити консултоване у доношењу одлука које се њих директно тичу, а у делокругу су централних органа. Заштита граница локалних заједница – промена граница територија локалних заједница неће се вршити једностарном вољом државе, без претходног њиховог консултовања;

15 Одговарајућа и професионална организација локалне управе –запошљавање квалитетног и стручног особља;
Услови вршења функција у локалним органима власти – морају да обезбеде слободно вршење функција локалних власти. Ограничен управни надзор централних власти над радом локалне самоуправе – државна управа може вршити ограничен надзор над радом локалне самоуправе (циљ надзора је да се обезбеди уставност и законитост локалних власти уз истовремено очување самосталности локалне самоуправе); Извори финансирања – локална самоуправа треба да има обезбеђене изворе средстава и право на сопствену имовину (без потребног степена финасијске аутономије локалне самоуправе нема ни њене аутономије уопште).

16 Право на сарадњу и удруживање – локалне власти, имају права да међусобно сарађују са другим јединицама локалне самоуправе у земљи, као и да остварују међународну сарадњу без непотребних ограничења; Законска заштита локалне самоуправе – локалне власти имају право на уставом и законом прописана правна средства ради заштите локалне самоуправе од незаконитих и непримерених аката централне власти и других органа (ова заштита подразумева и судску заштиту). Закон о локалној самоуправи Републике Србије - прихватио је европске стандарде и у приличној мери их разрадио. Закон о потврђивању Европске повеље о локалној самоуправи - Народна скупштина Републике Србије донела године.

17 8. Реформа локалне самоуправе
Развој локалне заједнице (community development, developpement communautaire) - систематска и свесна акција економског развоја (почела да се примењује након Другог светског рата). Циљ - пробудити активни интерес већег дела становника, покренути их и осигурати њихово непосредно учешће. Развој локалне заједнице - њени становници треба да осећају као свој властити. "Теорија развоја заједнице" - схваћена као систем идеја о циљевима и методама активизације људи, кроз заједничке акције на ограниченој локалној територији.

18 Задатак реформе локалне самоуправе - јачање способности, аутономности и сопствене одговорности локалних заједница кроз развој демократских институција и процеса. Циљ реформе локалне самоуправе - стварање модерне, аутономне, високо професионализоване, ефикасне и економичне локалне самоуправе (која ће бити у стању да осигура демократске друштвено - политичке и економске процесе). Програм реформе локалне самоуправе - ослања се на три основне компоненте: норме, институције и људе. Обележја реформа локалне самоуправе: политичка и правна. Правна димензија - огледа се у стварању адекватног правног оквира за промене у начину живота и рада, односно у променама закона и других прописа.

19 Принципи стратегије реформе локалне самоуправе:
Демократизација (има за циљ да изгради институције које ће омогућити грађанима да буду субјекти активности на локалном нивоу); Децентрализација (преношење власти не само са централних на локалне органе, већ и са локалних органа на ниже облике локалног управљања); Дерегулација (треба да ограничи државу да законима уређује само глобалне и неопходне односе на локалном нивоу и тиме омогући већу аутономност локалних заједница); Деполитизација (треба да обезбеди професионалну, економичну, ефикасну, ефективну и стабилну локалну управу, независну од политичких утицаја и промена носилаца извршне или законодавне власти); Деетатизација (промена положаја органа локалне самоуправе у односу на грађане и обрнуто - обезбеђује се напуштањем концепта управе као контролно-надзорне и репресивне управе и њена трансформација у јавну службу).

20 Приоритети политике реформе локалне самоуправе:
Развијање ефикасне децентрализације и партиципације локалних власти кроз јачање надлежности самих општина. Развијање пограничне међуопштинске сарадње. Унапређење сарадње са централним органима - министарствима. Унапређење ефикасности општина као клијентно орјентисаних сервиса. Повећање административних овлашћења кроз обуку и кадровску политик Реформа финансијског система локалних органа. Реформа управљања људским ресурсима. Е-управа (проблеми су у непостојању интернета у општинама и он-лине сервиса). Развијање партнерстава са невладиним организацијама и другим грађанским организацијама.

21 9. Централизација, децентрализација и самоуправа
Стална борба између централне и локалне власти – води се у свим државама (централни органи настоје да што више послова задрже за себе, а локална власт се бори да прошири оквир своје надлежности). Држава - није једино јавноправно лице на својој територији (јавноправно лице представља неку социјалну заједницу становника на ужој државној територији којима држава признаје то својство). Општина, град и градске општине - најважније јавноправне личности .

22 Израз "локална управа" – ужи од израза "локална самоуправа".
Локална самоуправа - облик децентрализоване територијалне заједнице. Положај локалне самоуправе - различит. Три система (модела) локалне самоуправе: Локална самоуправа - инструмент (средство) за извршење политике централистички организоване (устројене) државе. Локална самоуправа - потпуно самостална друштвено-политичка заједница (комуна) која треба да замени државу (она је алтернатива за друштво без државне власти). Трећи “мешовити” систем (највише присутан у упоредном праву) - локална самоуправа ужива већи или мањи степен аутономије, али је истовремено и део државе па тако и средство за извршење њене правне и политичке воље.

23 Доктрине о односу централних државних и локалних органа - називају се "теоријама управне децентрализације". Децентрализација - преношење послова са централних на локалне органе (о преносу одлучује увек и у сваком случају централна државна власт). Локална самоуправа - представља облик децентрализоване (недржавне) територијалне заједнице (остварује се у општинама, градовима и делимично, само "одређени послови", и у градским општинама). Аутономне покрајине - облик територијалне аутономије у републици Србији. Централна власт - не сме се уплитати у надлежност локалне власти (локална самоуправа подлеже контроли уставности и законитости аката и радњи њених органа, функционера и службеника).

24 Децентрализација - више административни појам, а самоуправа правно-политички појам.
Деконцентрација - прелаз од централизације ка децентрализацији (ради се само о дислокацији државних управних послова на ниже организационе јединице – експозитуре). Централизација у организационом смислу - управљање организацијом из једног центра. Децентрализација - треба да је прати финансијска аутономија и повећање сопствених извора прихода (она је услов за успостављање стварне локалне самоуправе).

25 Принципи локалне самоуправе:
Самосталност у обављању послова; Одговорности у остваривању општих и јавних интереса друштвене заједнице, тј. државе. Делегирани послови треба да се прилагођавају локалном условима. Позитивне особине децентрализације: Растерећење централног дела управног система (државе); Приближавање државних послова контролном утицају грађана; Спречавање централизације правне, политичке и економске моћи; Подизање квалитета јавних служби (њихово остваривање је блиско потребама и захтевима локалног становништва); Ближе обављање оперативних управних послова грађанима.

26 Негативне особине: Опасност од атомизирања државе и занемаривања глобалних државних интереса; Опасност враћања на марксистички концепт комуне (подразумева најпотпунију самосталност локалне самоуправе).


Скинути ppt "ПРАВО ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ"

Сличне презентације


Реклама од Google