Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE

Сличне презентације


Презентација на тему: "PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE"— Транскрипт презентације:

1 PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
Biljana Jovanović Gavrilović Biljana Radivojević Mirjana Gligorić Matić PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE

2 KADA ĆE BUDUĆNOST STIĆI? Šta će biti za 10 godina?
Da li ćemo imati automobile proizvedene preko 3D štampača? Da li ćemo imati mobilne telefone koje je moguće implantirati u ljudsko telo? Da li ćemo nositi naočare povezane sa internetom? Da li ćemo imati mašine koje čitaju naše misli?

3 KARAKTERISTIKE ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE

4 EFEKTI ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
Manifestuju se u različitim domenima: Ekonomija i biznis – proizvodni procesi, poslovni modeli, način pružanja usluga, izvori konkurentnosti. Radna snaga i njene kvalifikacije – ubrzana automatizacija rutinskih poslova, veći značaj digitalnih i drugih veština => produbljivanje nejednakosti; ekspanzija gig ekonomije. Funkcionisanje države – unapređenje efikasnosti, transparentnosti, performansi; kreiranje prilika, ublažavanje rizika; preraspodela moći između države i građana.

5 Presek stanja: koliko je Srbija spremna za četvrtu industrijsku revoluciju?
1. Indeks globalne konkurentnosti 4.0 (GCI 4.0)

6 24 indikatora razvrstana u 5 dimenzija:
2. Međunarodni indeks digitalne ekonomije i društva (I-DESI) 24 indikatora razvrstana u 5 dimenzija: Povezivanje, Diigitalne veštne, Korišćenje internet servisa od strane građana, Integracija digitalnih tehnologija u poslovanje, Digitalne javne usluge.

7 Stubovi NRI u Srbiji: poređenje sa prosekom EU, 2016.
3. Indeks spremnosti mreže (NRI) Srbija - NRI, 2016 Stubovi NRI u Srbiji: poređenje sa prosekom EU, 2016.

8 Smernice za politiku - Prisutna je svest o tome da Vlada, kao i drugi učesnici u ekonomskom i društvenom životu, mora biti proaktivna u prihvatanju novih tehnologija: da se suprotstavi potencijalnim «političkim gubitnicima», ali i privilegovanim pojedincima. - Krajem godine formiran Ministarski savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije s ciljem da Srbija što pre uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. Pri formiranju Saveta projektovano je da se do poveća godišnji neto izvoz IT sektora sa tadašnjih 400 miliona evra na 1,5 milijardi evra godišnje. - Usvojena je i Strategija razvoja industrije informacionih tehnologija za period od do godine u kojoj se ubrzani razvoj IT i primena «pametnih rešenja» u drugim granama privrede prepoznaju kao razvojna šansa naše zemlje.

9 Ključne oblasti delovanja:
Ekonomija i biznis - industrijska revolucija kao put od “preuranjene deindustrijalizacije” ka održivoj reindustrijalizaciji; razvoj inovacione infrastrukture i podrška otvaranju regionalnih start-up centara i radu crowdfunding platformi; otklanjanje regulatornih ograničenja i izazova na polju vladavine prava. Radna snaga i njene kvalifikacije - obrazovanje stanovništva kao prvoklasni faktor razvoja; brža robotizacija; širenje digitalnog rada => produbljivanje jaza između fleksibilnosti i sigurnosti. Funkcionisanje države – niska produktivnost javnog sektora, neefikasna i skupa država, što je jak argument u prilog podrške razvoju e-uprave => jak pozitivan uticaj na suzbijanje korupcije; na polju e-uprave Srbija zaostaje za evropskim prosekom, ali je, sudeći po relevantnim pokazateljima, bolje pozicionirana od više zemalja EU; Indeks razvoja e-uprave u Srbiji od 0,7155 svrstava našu zemlju na 49. mesto od 193 države sveta, ispred Češke, Hrvatske, Letonije, Rumunije, kao i svih zemalja Zapadnog Balkana.

10 ХВАЛА НА ПАЖЊИ!


Скинути ppt "PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE"

Сличне презентације


Реклама од Google