Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

инклузивно образовање -примјери добре праксе-

Сличне презентације


Презентација на тему: "инклузивно образовање -примјери добре праксе-"— Транскрипт презентације:

1 инклузивно образовање -примјери добре праксе-
ЈУ Основна школа “Јован Дучић” Чајниче

2

3 Инклузивно образовање
подразумјева једнако право и доступност образовно-васпитног система за свако дијете без дискриминације, уз обезбјеђивање потребне подршке у складу са индивидуалним начином функционисања дјетета. Ова дефиниција се може односити на квалитет образовања уопште, али када говоримо о инклузивном образовању, првенстевно мислимо на укључивање дјеце из друштвено осјетљивих група у образовни систем.

4 Почетак Основна школа “Јован Дучић” Чајниче у ову причу кренула је 2010.године са упознавањем и имплементацијом “Индекса инклузивности”. Примјењујући и учећи концепте ИИ, наша школа се више и боље упознала са проблемом маргинализованих група. У току тог праћења посебну пажњу смо посветили ученицима са тешкоћама у развоју. Покушали су се наћи узроци њихових проблема. Првенствено, они узроци на које смо ми као школа имали утицаја, побољшавајући услове у којима они уче и раде и уклањајући препреке које су се могле отклонити.

5 Сарадња са РПЗ, општинским и школским тимом
У томе нам је у великој мјери помогао РПЗ који је имао слуха за осјетљивост овог проблема, те су нам организовали многобројне семинаре и савјетовања на којима смо могли много научити и чути различита искуства која смо могли примијенити у нашем раду. Сарадња са локалном заједницом и општинским тимом за инклузију,чији је члан наша школа, допринјела је постизању првих резултата. Сарадња са локалним институцијама. Развојни тим школе и Школски стручни тим за инклузију.

6 Развојни тим школе Чланови Развојног тима су сви заинтересовани наставници, који желе да допринесу побољшању услова рада наше школе. Поред наствника-радника школе ту су и родитељи, представници савјетодавног тијела Савјета родитеља. Чланство припада и ученицима представницима Савјета ученика . У рад тима као редован члан укључен је и директор школе, као и стручна служба. Повремено,по потреби састанцима Тима присуствује и представник локалне самоуправе.

7 Рад Развојног тима Развојни тим-на састанцима тима износимо проблеме на које наилазимо у раду у нашој школи а онда на нивоу школе планирамо које мјере тј,кораке поредузети да се ријеше ти проблеми. Кроз Развојни тим школе ми смо прецизно дефинсали приоритете и одредили циљеве које ћемо остварити како бисмо отклонили препреке на које наилазимо. Тражимо различите пројекте на које аплицирамо како би смо оставрили планиране циљеве и отклонили наше проблеме.

8 Резултати рада тима Успстављени чврсти партнерски односи између чланвима тима Остварена добра сарадња са представницима општинске законодавне и извршне власти,полицијом, домом здрављам центром за социјални рад, невладиним организацијама Едукован школски развојни тим Извршена самопроцјена школе и створен први стратешки документ од оснивања школе По први пут створен општински стратешки план за унапређење инклузивног образовањам, гдје су сви приоритети из школског развојног плана препознати као битни и нашли су своје мјесто у стратешком општинском плану Подржани многбројни пројекти

9 Стручни тим школе за инклузивно образовање
Први корак који смо предузели био је да смо сачинили Школски стручни тим за инклузију у чијем саставу су: директор, педагог, психолог, наставници који у својим одјељењима имају ученике са сметњама у развоју, као и остали наставници. Редовно одржавамо састанке на којима разговарамо о ученицима са сметњама, њиховим потребама, напредовању, колико и шта могу и шта очекујемо у наредном периоду.

10 Састанци стручног тима за инклузију
Састанци тима имају јасно утврђен распоред и дневни ред. Именован је и записничар и представник стручног тима, од стране чланова тима. На крају сваког полугодишта наставници- разредне старјешине дају своје мишљење о напредовању ученика. Мишљење се износи усмено на састанцима, а исто се у писаној форми чува у архиви тј.досијеу ученика. Педагог и психолог школе дају сугестије и износе своје мишљење о ученицима на основу опсервација које изврше у претходном периоду.


Скинути ppt "инклузивно образовање -примјери добре праксе-"

Сличне презентације


Реклама од Google