Студијски програм Економија и менаџмент енергетике

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka
Advertisements

ВИСОКИХ СТРУКОВНИХ ШКОЛА
RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA
ВИСОКА ШКОЛА МОДЕРНОГ БИЗНИСА БЕОГРАД
CILJANOM AKREDITACIJOM KA INTERNACIONALIZACIJI UNIVERZITETA
IMQF Бранко Урошевић 16. мај
Tatjana Pivac, Milica Pavkov Hrvojević, Lana Zorić
Planiranje i analiza poslovanja
TREND 2019 XXV GODINA SKUPOVA TREND Prof. dr VLADIMIR KATIĆ
MOBILNOST STUDENATA I NASTAVNOG OSOBLJA U OBLASTI ARHITEKTURE IZMEĐU FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA U NOVOM SADU (SRBIJA) I UNIVERZITETA U ALCALI (ŠPANIJA)
TREND, februar 2019 Sofija Pekić Quarrie
ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ IV ГОДИНА VII СЕМЕСТАР VIII СЕМЕСТАР
КАПИТАЛ БАНАКА ЧЕТВРТО ПРЕДАВАЊЕ.
Konkurentnost je superiornost u odnosu na rivale, druge konkurente na tržištu Makro konkurentnost –sposobnost zemlje da nacionalne resurse usmjeri u pravcu.
Катарина Алексић, саветник министра за еПросвету
Студијски програм Пословно управљање Модул: Маркетинг менаџмент
Избор у звање научни сарадник кандидат: Андреј Буњац
Poglavlje 1 EVROPSKI PRIORITETI I NACIONALNI SISTEM ZA RAZVOJ ŠKOLA
KARIJERNO VOĐENJE STRUKOVNIH MENADŽERA
Doprinos instrumenata marketing miksa satisfakciji studenata
  4 Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Evropske Komisije. Ova publikacija (sredstvo komunikacije) odražava isključivo stavove autora, i Komisija.
VISOKA POSLOVNO- TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA U UŽICU
Univerzitet u Sarajevu – Ekonomski fakultet
EPCG na Crnogorskom elektroenergetskom tržištu
ВИСОКА ГРАЂЕВИНСКО – ГЕОДЕТСКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА
FINANCE & TRADE Svetlana Magdelinić, specijalni savetnik.
Prezentacija tema završnih radova po Katedrama
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
IPA Komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala Završna konferencija projekta Radne sposobnosti - izvor znanja Slavonski Brod, 24. siječanj Velika.
Program za cjeloživotno učenje-Leonardo da Vinci
Agencija za mobilnost i programe EU
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
SARADNJA VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA - AKADEMSKE I STRUKOVNE STUDIJE
“Projektna dostignuća”
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
TREZOR RUSKE FEDERACIJE
Projekt prekogranične suradnje Sjeverozapadna Irska
ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЕНЕРГЕТИКЕ
KAKO RADE MEĐUNARODNE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE
PREDSTAVLJANJE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE, PARTNERA NA PROJEKTU
VI Savjetovanje CG KO CIGRE, Budva maj 2019.
Избор у звање истраживач приправник кандидат: Душан Жигић
МЕНАЏМЕНТ У БАНКАРСТВУ
Potpore u Gospodarstvu ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
FINANSIJSKO POSLOVANJE -MENADŽMENT U BANKARSTVU-
STANDARDI SISTEMA UPRAVLJANJA KVALITETOM ISO 9000
UPRAVLJANJE OSNOVNIM SREDSTVIMA SA POSEBNIM OSVRTOM NA DALEKOVODE
Високоризични кредити у банкарском сектору Републике Србијe
Aутор: Драган Јовановић
Znanstveno-stručni skup Instituta za javnu upravu
Dr Biljana Lazović Biotehnički fakultet Podgorica
UNAPRIJEĐENA METODA PROCJENE KAPACITETA PRIKLJUČENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE NA DISTRIBUTIVNU MREŽU Autori: Vito Kumelj, dr. Gorazd Krese, dr. Dejan.
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
ТРАНСПОРТНА ПОЛИТИКА У СВЕТЛУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА У СРБИЈИ
PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
Зелена економија и административни капацитети Србије
PREDVIĐANJE POTREBA ZA LJUDSKIM RESURSIMA Prof. Nikola Jančev.
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
Ministarstvo zaštite životne sredine
Избор у звање научни сарадник кандидат: Дејан Малетић
ПРИВРЕДНА КОМОРА БЕОГРАДА
PROMICANJE REFORMI RAČUNOVODSTVA U JAVNOM SEKTORU Uloga Svjetske banke
ПОДРШКА НА ПОКРАЈИНСКОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ
Bezbednost u sportu, upravljanje rizicima i Menadžment u sportu
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.
MENADŽMENT I STRATEGIJA
Učešće zemalja zapadnog Balkana u programu ERASMUS +
PLAN PREZENTACIJE ALTERNATIVNIH I IZBORNIH PREDMETA
Транскрипт презентације:

Студијски програм Економија и менаџмент енергетике Проф. др Миомир Јакшић 17. мај 2017.

Економија и менаџмент енергетике – исходи/компетенције У условима када је неопходно реструктурирарање јавних предузећа у енергетском сектору и њихово прилагођавање и оспособљавање за тржишне услове пословања и поуздано задовољење потреба потрошача, потреба за специфичним економским и менаџерским знањима у области енергетике је императив побољшавања перформанси енергетских субјеката у Србији. Дипломске академске студије другог степена – мастер студије "Економија и менаџмент енергетике" су захтев тржишта рада, с једне стране, и као национална потреба у области енергетике, с друге стране. Ово потврђују искуства пет генерација уписаних студената са годишњом одобреном квотом за смер од 25 студената.

Економија и менаџмент енергетике – исходи/компетенције Програм је конципиран да пружа сва неопходна знања и вештине потребне за овладавање компетенцијама и академским вештинама мастер економиста који ће се укључити у рад у сектору енергетике - на пословима економских аналитичара и консултаната у привреди, али и на пословима везаним за формулисање, реализацију и вођење енергетске политике, као и у владиним институцијама (министарствима и републичким агенцијама). Студијски програм оспособљава мастер економисте и за даљи научно-истраживачки рад на докторским студијама. Студијски програм је усклађен са савременим светским токовима развоја економске науке, али и наставним садржајима и наставним методама који се примењују на страним високошколским установама.

Економија и менаџмент енергетике – исходи/компетенције Директни корисници увођења дипломских студија другог степена из економије и менаџмента енергетике су следећи: Бројна јавна и приватна предузећа из сектора енергетике, којима су потребни стручњаци и менаџери из области економије енергетике за вођење адекватне пословне политике у новом тржишном окружењу, спровођење реструктурирања, очекивани повећан обим прекограничне трговине и прилагођавање пословања новим условима регулације цена; Министарство енергетике Републике Србије и друга министарства Владе Србије којима су потребни стручњаци, који би адекватно одговорили како захтевима у области реформи енергетског сектора и процесу придруживања Европској унији, тако и регионалним и међународним активностима; Агенција за енергетику и Агенција за енергетску ефикасност Републике Србије, којој су потребни стручњаци за обављање бројних послова у области регулације цена енергије и услуга.

Економија и менаџмент енергетике - наставни план

Економија и менаџмент енергетике – исходи/компетенције Студент стиче знања из области економике енергетике, организације енергетских субјеката, формирања цена и тарифа у енергетици, енергетских система, управљања инвестицијама и инвестиционе политике у енергетици, управљања људским ресурсима, управљања квалитетом, операционог менаџмента и менаџмента перформанси, као и макроекономске садржаје неопходне за бављење пословима формулисања и реализације енергетске политике. Студент овладава савременим вештинама неопходним за обављање послова мастер економисте - у енергетском сектору, у тржишној привреди

Економија и менаџмент енергетике – исходи/компетенције Занимања, односно послови на тржишту рада које ће мастер економисти овог студијског програма моћи да обављају су: - Саветодавни послови у аналитичком сектору енергетских субјеката, - Саветодавни послови у јавном сектору енергетике, - Саветодавни послови у развојном сектору енергетских субјеката, - саветодавни послови у сектору управљања инвестицијама на различитим нивоима (микро - предузећа, макро - региони и држава), - Послови руковођења аналитичким сектором у електоренергетским предузећима, - Послови руковођења развојним сектором у електроенергетским предузећима, - Послови руковођења у јавном сектору енергетике, - Послови руковођења у агенцијама за енергетику, - Послови руковођења регулаторном политиком у сектору енергетике - Послови анализе кретања на тржиштима енергије и целокупном енергетском систему у научним институтима

Економија и менаџмент енергетике Усклађеност са сличним програмима у свету: Energy Management MSc University of Sterling http://www.external.stir.ac.uk/postgrad/course_info/manage/economics/energy-management.php#pg_intro Energy, Environmental Technology and Economics MSc City University, London http://www.city.ac.uk/study/courses/engineering-maths/energy-environment-technology-and-economicsmsc. html MSc in Energy Systems International Hellenic University http://www.tech.ihu.edu.gr/index.php/courses/mastersmscs/msc-in-energy-systems.html Energy economics and Policy MSc, University of Surrey www.surrey.ac.uk/postgraduate degrees Energy economics, university of Dundee, Velika Britanija Master of Energy Economics, Rice university, www.economics.rice.edu/graduate-program/MEECO