Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Зелена економија и административни капацитети Србије

Сличне презентације


Презентација на тему: "Зелена економија и административни капацитети Србије"— Транскрипт презентације:

1 Зелена економија и административни капацитети Србије
- UNEP концепт Зелене економије - Мр Небојша Реџић Агенција за заштиту животне средине

2 UNEP концепт Зелене економије
Towards a Green Economy: Pathways to Sustainable Development and Poverty Eradication, UNEP, 2011, ДВА ЦИЉА Одрживи развој Искорењивање сиромаштва

3 UNEP концепт Зелене економије
Зелена економија Инвестирање у природни капитал Инвестирање у енергетску ефикасност и ефикасно коришћење ресурса

4 Инвестирање у природни капитал
Пољопривреда Рибарство Воде Шуме

5 Инвестирање у енергетску ефикасност и ефикасно коришћење ресурса
Инвестирање у енергетску ефикасност и ефикасно коришћење ресурса Обновљиви извори енергије Индустрија Отпад Зградарство Транспорт Туризам Градови

6 Услови за успостављање зелене економије
За ефикасну и ефективну транзицију постојеће економије ка зеленој економији, потребно је омогућити низ општих и специфичних услова: Међународни уговори, Политике и друга стратешка документа, Национални прописи, Правна инфраструктура, Субвенције и подстицаји, Међународно и национално тржиште, Техничка помоћ.

7 Европска унија и концепт зелене економије
COMMUNICATION GREEN EMPLOYMENT INITIATIVE: Tapping into the job creation potential of the green economy EUROPE 2020: A strategy for smart, sustainable and inclusive growth GREEN ACTION PLAN FOR SMEs: Enabling SMEs to turn environmental challenges into business opportunities RIO+20: Тowards the green economy and better governance У ЕУ је већ донет велики број директива и правилника који непосредно и посредно доприносе увођењу Зелене економије.

8 Зелена економија и улога Агенције за заштиту животне средине
Агенција за заштиту животне средине већ дужи низ година прати и имплементира законодавство ЕУ у области прикупљања података, прорачуна индикатора и извештавања који покривају области из оквира Зелене економије. Одељење Националног регистра извора загађивања прикупља податке, израђује индикаторе и припрема извештаје везане за индустријско и комунално загађивање, али и коришћење природних ресурса, горива и хемикалија у индустријским и комуналним предузећима. Поред овога, прикупљају се и подаци и израђују индикатори из области вода, пољопривреде, енергетике и других области Зелене индустрије. Искуство стечено у вишегодишњем раду на прикупљању података може се лако развити да се покрије целокупни оквир и обједини извештава-ње Зелене индустрије .

9 ХВАЛА НА ПАЖЊИ Мр Небојша Реџић Агенција за заштиту животне средине


Скинути ppt "Зелена економија и административни капацитети Србије"

Сличне презентације


Реклама од Google