Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Bezbednost u sportu, upravljanje rizicima i Menadžment u sportu

Сличне презентације


Презентација на тему: "Bezbednost u sportu, upravljanje rizicima i Menadžment u sportu"— Транскрипт презентације:

1 Bezbednost u sportu, upravljanje rizicima i Menadžment u sportu
dr Sretenka DUGALIĆ

2 KOJI RIZICI POSTOJE U SPORTU I KAKO POSTUPATI SA NJIMA?
Analiza bezbednosnog i svih rizika koji deluju u sportu (preduzetničkog, rizika od lične odgovornosti, kamatnog, kursnog...) provodi se pomoću nekih od upravljačkih metoda (SWOT, Matrica rizika) i varijabila: 1/ jačina uticaja rizika, i 2/ učestalost javljanja.

3 ŠTA JE STANDARDNA OPERATIVNA PROCEDURA?
Osnovni instrument sportske organizacije baziran na postojećoj bazi podataka, stečenoj u procesu: istraživanja, identifikacije, evidentiranja, i obrade postojećih i potencijalnih rizika, kao i desk podatke (iskustva drugih kroz studije slučaja, statističke podatke, podatke sa interneta, iz izvora organa reda i sl.).

4 KAKO REPUBLIKA SRBIJA PRAVNO UREĐUJE BEZBEDNOST U SPORTU?
U Zakonu o sportu (poglavlje VIII SPORTSKE PRIREDBE, čl ), stoji ko i pod kojim uslovima može organizovati sportske manifestacije i sportska takmičenja. Uslovi za organizovanje i obaveze organizatora sportske priredbe su propisani još i sportskim pravilima, i setom drugih podzakonskih akata. Osim organizatora odgovornost snose još: Nadležni nacionalni granski sportski savez, Nacionalni savet za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama, Savet za sport, Sportski inspektor.

5 KO JE U STVARI ORGANIZATOR SPORTSKOG DOGAĐAJA?
Taj posao treba da rade stručnjaci u sportu, tj. Sportski menadžeri. A da li je tako? Jer da jeste, ne bi bezbednost u sportu bila na tako niskom organizacionom nivou sa brojnim posledicama.

6 Pravilnik o stručnom osposobljavanju za obavljanje odredjenih stručnih poslova u sportu
Kaže da se tim poslom mogu baviti svi koji polože KURS IZ TZV. STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

7 Pravilnik o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja
DONEŠEN JE POSLE ZAKONA U SPORTU A NIJE USAGLAŠEN SA NJIM, SA ZAKONOM O VISOKOM OBRAZOVANJU, I PRAVILNIKOM O LISTI STRUČNIH, AKADEMSKIH I NAUČNIH NAZIVA TO PRAKTIČKI ZNAČI DA SE POSLOM ORGANIZOVANJA SPORTSKIH DOGAĐAJA MOŽE BAVITI SVAKO, I ETO PROBLEMA....

8 SPORTSKI MENADŽERI u akreditovanom proces formalnog obrazovanja, znanjem iz PRAVA U SPORTU, i dr. specijalističkih područja Menadžmenta u sportu mogu dosledno sprovoditi ZAKON I PRAVILNIKE, i kreirati strategije za predupređenje, zadržavanje i prevaljivanje rizika na osiguravajuće kompanije.

9 ONI MOGU OSTVARITI i CILJEVE TRANSFORMACIJE SPORTA:
1/ povećati ekonomsku efikasnost, i 2/ izvršiti koncentraciju kapitala na sportskom tržištu koje je u povojima

10 HVALA NA PAŽNJI


Скинути ppt "Bezbednost u sportu, upravljanje rizicima i Menadžment u sportu"

Сличне презентације


Реклама од Google