Људски рад је посебно и веома важно обележје људи.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA 2015 BO Sombor
Advertisements

VII i VIII razred u Matematičkoj gimnazijI
ВИОЛИНА Мирослав Демак.
SISTEMI PODRŠKE.
Шта је наука?.
БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
Да поновимо:. Здравствено васпитни рад у превенцији менталних и емоционалних поремећаја.
Čovjek je slika Božja.
U ONLINE OKRUŽENJU, prikaz projekta Igrajmo se jezikom
Kako (pre)živeti na društvenoj mreži
Olivera Hrnjaković, Marko Tot, Aleksandar Kupusinac, Rade Doroslovački
Од права на партиципацију до праве партиципације
Значај стручног усавршавања за квалитетан рад школе
O ХРИШЋАНСКИМ ДУЖНОСТИМА
MOBILNOST STUDENATA I NASTAVNOG OSOBLJA U OBLASTI ARHITEKTURE IZMEĐU FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA U NOVOM SADU (SRBIJA) I UNIVERZITETA U ALCALI (ŠPANIJA)
1. час: Одељењска заједница
Test tri sita.
SIGURNIJI INTERNET ZA DJECU I MLADE
Партнерски односи и насиље у везама младих
Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА
Nenad Grahovac, Miodrag Žigić
  4 Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Evropske Komisije. Ova publikacija (sredstvo komunikacije) odražava isključivo stavove autora, i Komisija.
СТРУКТУРА ДРУШТВА.
PRIJATELJSTVO.
САВРЕМЕНО ДРУШТВО И ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ
БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ УЧИТЕЉИЦЕ
КАКО ДА ПОМОГНЕМ ДЕТЕТУ У УЧЕЊУ.
OPASNOSTI I ZLOUPOTREBAA LIČNIH PODATAKA
ПРАВИЛНО УЧЕЊЕ аутор: Нела Крањчевић, педагог.
Prelomna tačka rentabiliteta
POSTULATI SPECIJALNE TEORIJE RELATIVNOSTI
СТРАХ ОД ОДГОВАРАЊА → Упознавање компоненти емоционалних реакција страха у испитној ситуацији у функцији редуковања страха. → Задаци: - Освестити све компоненте.
ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС МАРКО РАДАКОВИЋ, СОМБОР, 2016.
Размисли Шта је природа? Како се дели природа?
Program stručnog usavršavanja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
NEŽELJENI KONTAKT.
Физика као наставни предмет
Мудрост топле чоколаде
План и програм индивидуалног третмана
К В И З.
ОЦЕЊИВАЊЕ НА ОСНОВУ ПОРТФОЛИЈА Ш.Д. Изли, К. Мичел
ПИСАЊЕ РЕЧЦЕ ЛИ И НЕ.
ДАН ДЕВОЈЧИЦА.
СТАНДАРДИ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА ПРОФЕСИЈУ НАСТАВНИКА И ЊИХОВОГ ПРОФЕСИОНАЛНОГ РАЗВОЈА Нови Сад, јун СИНДИКАТ.
(методе и чиниоци учења) Сузана Вељковић, проф.разр.наставе
вјероучитељ Драган Ђурић
Мотори са спољашњим сагоревањем Мотори са унутрашњим сагоревањем
Neuspjeh.
Стручно усавршавање у установи
SALJEM TI OVU IGRU, NEMOJ MISLITI DA JE JEDNA OD TIPICNIH IGARA U LANCU KOJE SE SALJU TEK TAKO. SUPER JE ZABAVNA I NE ZNAM  STO JE TO, ALI POSTOJI MOGUCNOST.
Завод за унапређивање образовања и васпитања
FINANSIJSKO POSLOVANJE -MENADŽMENT U BANKARSTVU-
Др Ката Шкарић Јовановић
СТРАХ ОД ОДГОВАРАЊА → Упознавање компоненти емоционалних реакција страха у испитној ситуацији у функцији редуковања страха. → Задаци: - Освестити све компоненте.
Решавањем асоцијације открићете о чему ће бити речи на овом часу!
ТЕХНИЧКА ШКОЛА МАЈДАНПЕК.
DETALJAN OPIS PROJEKTA
Mihailo Micev Prof. dr Vladan Vujičić Doc. dr Martin Ćalasan
Osnovne informacije o projektu
TEHNOLOGIJA ZAVARIVANJA
TEHNOLOGIJA MAŠINOGRADNJE
Integrisani informacioni sistemi
Саобраћај.
Testiranje novog proizvoda
Povezanost digitalnih i tiskanih materijala
Leonardo da Vinci
ЗНАЧАЈ ОСПОСОБЉАВАЊА, ИНФОРМИСАЊА И ИЗГРАДЊЕ СВЕСТИ О БЗР др Биљана Гемовић др Аница Милошевић мр Тања Крунић мр Наташа Субић.
Osnovne informacije o projektu
Транскрипт презентације:

Подручја човековог рада и производње, занимања и послови у области технике и технологије

Људски рад је посебно и веома важно обележје људи. Да би задовољили своје потребе или жеље људи, користећи мозак и снагу, планирају, организују и стварају различите производе. Човек активно утиче на развој технике али и она утиче на човека: олакшава му живот у смислу конфора (становања, транспорта, комуникација и сл.) загађује животно окружење (издувним гасовима, отпадним водама, хемијским препаратима итд.)

Врсте Рад дефинише човека, његову креативност, упорност, педантност, одговорност... Постоји производни и непроизводни рад. Не треба га доживљавати као морање или казну. Он треба да те испуњава и опушта, да осећаш задовољство и понос када видиш продукт свог рада. Често ћеш радити у групи (тиму) тада имаш, не само сопствену, већ и заједничку одговорност.

Упознај професије Људи се баве различитим занимањима. Најлепше је када радиш оно што волиш и што те интересује. Да би био сигуран, која ти професија највише одговара, мораш се најпре упознати са карактеристикама различитих занимања пре него што се одлучиш шта ћеш изабрати за себе.

Упознај своје способности Сваки човек је у неким пословима више успешан. Неко је веома успешан сликар, пољопривредник, математичар, или инжењер... Неко се успешно бави банкарством, неко механиком, музиком итд. Одабери свој будући посао према интересовању и својим способностима да би у њему био успешан. Немој се водити популарношћу јер већ сутра тај посао можда неће бити тражен. Услови и ситуација на тржишту рада се стално мења. 10 најтраженијих и најплаћенијих занимања готово да нису ни постојала пре 5 година.

Упознај своје особине Ти се још развијаш и мењаш, физички, емоционално и карактерно. Упознај себе и развијај своју личност у правцу трајних вредности. Буди задовољан собом и тежи да сваким даном научиш нешто више и постанеш што бољи и успешнији човек. Пут ка успеху креће из тебе. Мораш га пронаћи и радити на његовом остварењу.

Вежба Покушај да набројиш што више различитих професија и да их опишеш? Изнеси своје мишљење о томе које су њихове предности а шта недостаци? Шта мислиш да ли је за друштво боље да се више људи бави производним или непроизводним радом? Образложи свој став. Знаш ли која су занимања твојих родитеља? Разговарај са њима и сазнај више о пословима којима се они баве.

Гране технике Техника обухвата веома широку област. До краја осмог разреда упознаћеш се са: машинством, архитектуром, грађевинарством, електротехником, електроником, ИКТ-ом, саобраћајем. Техника обухвата веома широку област. До краја осмог разреда упознаћеш се са: машинством, архитектуром, грађевинарством, електротехником, електроником, ИКТ-ом, саобраћајем.

Техничка занимања У техници је најчешће заступљен производни рад. Продукти рада су машине, алати, грађевине, уређаји, различити употребни и украсни предмети... Техничке занимања су столари, архитекте, грађевинари, монтери, електричари, механичари, инжењери... Пронађи што више техничких занимања и разговарај са друговима и наставником о њиховим карактеристикама.