Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ПИСАЊЕ РЕЧЦЕ ЛИ И НЕ.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ПИСАЊЕ РЕЧЦЕ ЛИ И НЕ."— Транскрипт презентације:

1 ПИСАЊЕ РЕЧЦЕ ЛИ И НЕ

2 ЛИ се пише одвојено када се пита: Да ли? Је ли? Јеси ли?
Када се речца ЛИ пише одвојено?

3 Данас ћемо научити како се правилно пишу речце ли и не
мала река - речица мала реч - речца Пример: 1. Да ли си гладан? 2.Је ли све у реду? 3. Знаш ли где је књига? 4. Можеш ли да ми купиш чоколаду?

4 Кликом на стрелицу потврдићеш одговор како се пише упитна речца ли
Упитна речца ли пише се одвојено од речи испред себе.

5 ДА ЛИ

6 Како се правилно пишу ове реченице.
Далисутиколачдали? Да ли су ти колач дали? Јесулијелимечићи? Јесу ли јели мечићи?

7 Дате су реченице.Како гласи питање у коме ће бити речца ли?
Зец једе шаргарепу. Да ли зец једе шаргарепу? Да ли Ђорђе игра тенис? Ђорђе игра тенис. Да ли данас пада киша? Данас пада киша.

8 Ја волим цвеће. Да ли волиш цвеће? Редовно га заливам. Да ли га редовно заливаш? Лале су процветале. Да ли су лале процветале?

9 Речца не пише се одвојено од глагола у одричним реченица
Речца не пише се одвојено од глагола у одричним реченица. Глагол је реч која означава неку радњу. Пример Не гази траву! Не бери цвеће! НЕ ЖУРИ СПАВАЈ ПЛИВАЈ КАСНИ

10 НЕ се са глаголом заједно не пише ђаче,то знај
НЕ се са глаголом заједно не пише ђаче,то знај! Осим у четири речи: НЕЋУ, НИСАМ, НЕМАМ и НЕМОЈ и ту је крај!

11 Дакле, научили смо како се пише речца не
Дакле, научили смо како се пише речца не. Твој задатак је да сада допуни следећу реченицу. Речца не пише одвојено од глагола. Изузеци су глаголи нећу, немам, нисам, немој.

12 Како гласе следеће реченице у одричном облику.
Како гласе следеће реченице у одричном облику. Данас пада киша. Тренирам фудбал. Знам песмицу. Милан јаше коња. Данас не пада киша Не тренирам фудбал. Не знам песмицу. Милан не јаше коња.

13 Овај текст није написан правилно
Овај текст није написан правилно. Ако кликнете на стрелицу појавиће вам се реченица по реченица правилно написана. Ја нестанујем близу школе.зато неспавам дуго.желимли још мало одмора? Незнам.сви су приметили да ништа нерадим.дали ће ме разумети?наравно, да ли су ми поклон. Ја не станујем близу школе. Зато не спавам дуго. Желим ли још мало одмора? Не знам. Сви су приметили да ништа не радим. Да ли ће ме разумети? Наравно, дали су ми поклон.

14 Сетите се часа света око нас када смо причали о живој природи, односно о животињама. Наш друг Милан је био у зоолошком врту Милан воли животиње. Често одлази у зоолошки врт. Посебно му се свиђају лавови и тигрови. Милану смета што људи напуштају своје љубимце. Милан не воли животиње. Често не одлази у зоолошки врт. Посебно му се не свиђају лавови и тигрови. Милану не смета што људи напуштају своје љубимце.

15 Заокружи слово испред реченице у којој је речца не тачно написана.
1. Нежелим да спавам. 2. Нисам поломила оловку и не знам ко је то урадио. 3. Немој да бринеш, не нагињем се кроз прозор.

16 Како гласе ове реченице правилно написане?
Несмем и немогу да пливам. Не смем и не могу да пливам. Недирај мацу јер нежели да преде. Не дирај мацу јер не жели да преде.

17 Које од датих реченица су правилно написане
Које од датих реченица су правилно написане?Кликом на стрелицу подвуци исправне реченице. Ни сам стигао на час. Нисам стигао на час. Не ћу ићи на концерт. Нећу ићи на концерт. Не мам кључ. Немам кључ.

18 На овом часу научићемо и нешто ново.
Са именицама речца не пише се састављено. Пример: Знање - незнање Пријатељ - непријатељ Човек - нечовек Срећа - несрећа Пријатељ се у невољи познаје као злато у ватри. Народна пословица Правда држи земљу и градове, а неправда руши обадвоје. Народна пословица

19 Користећи речцу НЕ, напиши именице супротног значења
успех неуспех правда неправда срећа несрећа истина неистина себичност несебичност незнање знање


Скинути ppt "ПИСАЊЕ РЕЧЦЕ ЛИ И НЕ."

Сличне презентације


Реклама од Google