Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

OPASNOSTI I ZLOUPOTREBAA LIČNIH PODATAKA

Сличне презентације


Презентација на тему: "OPASNOSTI I ZLOUPOTREBAA LIČNIH PODATAKA"— Транскрипт презентације:

1 OPASNOSTI I ZLOUPOTREBAA LIČNIH PODATAKA

2 nabrojite koji su to lični podaci;
nakon današnjeg časa moći ćete da: nabrojite koji su to lični podaci; utvrdite prednosti i rizike dijeljenja sadržaja; uočite posljedice objavljenih sadržaja na ugled osobe; analizirate različite objavljene sadržaje. šta će učenici uraditi/naučiti na času

3 LIČNI PODACI A1 B1 C1 D1 A2 B2 C2 D2 A3 B3 C3 D3 A4 B4 C4 D4 A B C D
asocijacija platno istorijska rođenje kuća profil geografska prezime broj četkica vozna muško google digitalna bioskopska žensko mail SLIKA KARTA IME ADRESA LIČNI PODACI A1 B1 C1 D1 A2 B2 C2 D2 A3 B3 C3 D3 A4 B4 C4 D4 A B C D KONAČNO

4 adresa elektronske pošte; privatne fotografije i video,
Da privatno ne postane javno Koje informacije na internetu ne bi smjele biti javno dostupne? puno ime i prezime; adresa elektronske pošte; privatne fotografije i video, telefonski brojevi i slično.

5 Da privatno ne postane javno
Koji su sadržaji prikladni za javno objavljivanje, da budu svima dostupni? Svi podatci koji neće odati tvoju lokaciju i koji neće naštetiti tvom ugledu.

6 Da privatno ne postane javno
Koliko dugo objavljeni sadržaju ostaju sačuvan na internetu? Najčešće trajno; svi objavljeni sadržaji mogu se umnažati, objavljivati na drugim mjestima te nikad u potpunosti ne mogu biti uklonjeni s interneta.

7 Da privatno ne postane javno
Kako možemo zaštiti svoje podatke i sadržaje na društvenim mrežama? Učini svoj profil privatnim, tj. postavi stavke sigurnosti na najvišem nivou.

8 Da privatno ne postane javno
Kako sigurno objavljivati fotografije na društvenim mrežama? Moraš znati da sve fotografije objavljivanjem na stranicama Facebooka prestaju biti tvoje vlasništvo. Postaju vlasništvo Facebooka koji omogućava njihovo daljnje dijeljenje (opcija share).

9 PAZI ŠTA DIJELIŠ NA NETU 
Čuvaj svoju privatnost Internet je javni prostor i bez obzira koliko nešto izgledalo privatno i zaštićeno jer se dijeli samo među prijateljima, može se promijeniti, kopirati i poslati drugima u vrlo kratkome vremenu. Time se može nanijeti šteta i sebi i drugima. Neprimjereni sadržaji mogu se negativno odraziti na mišljenje o nekoj osobi, mogu ugroziti ugled. PAZI ŠTA DIJELIŠ NA NETU 


Скинути ppt "OPASNOSTI I ZLOUPOTREBAA LIČNIH PODATAKA"

Сличне презентације


Реклама од Google