Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

6.1. Sustavno prikupljanje sadržaja s interneta

Сличне презентације


Презентација на тему: "6.1. Sustavno prikupljanje sadržaja s interneta"— Транскрипт презентације:

1 6.1. Sustavno prikupljanje sadržaja s interneta

2 Pretraživanje interneta
katalozi (direktoriji, indeksi) tražilice (Search Engines) stranice enciklopedijskoga tipa Mnoge stranice danas imaju kombinirane pretraživačke servise, pa tako i najpoznatije među njima Yahoo i Google.

3 Katalozi pregled sadržaja u knjizi
dobro organizirani, po područjima i kategorijama s granama i pridruženim stavkama, kao mape na računalu malo beskorisnih stranica među najpoznatijim Yahoo –

4 Tražilice programi za pretraživanje interneta, izdvajaju ključne riječi u popis veće od kataloga traženje upisivanjem ključnoga pojma – tražilica pronalazi sve stavke (web stranica) s ključnim pojmovima kazalo je na kraju knjige slično tražilici među najpoznatijim Google –

5 Enciklopedije Web stranice organizirane su kao enciklopedije.
Mnoge se pišu u suradnji s brojnim volonterima, te većinu članaka može mijenjati svatko s pristupom internetu. Zbog slobodnoga uređivačkog pristupa ne mogu opravdati naziv "enciklopedija“, koji za sobom povlači visok stupanj pouzdanosti i mjerodavnosti koji one, zbog svoje otvorene uređivačke politike, ne mogu održati. Primjer wikipedija na hr.wikipedia.org/wiki/Glavna_stranica.

6 Wikipedija Sloboda pristupa, učestala ažuriranja, raznolikost i detaljnost te brojne višejezične inačice pretvorile su Wikipediju u rado korišten izvor informacija.

7 Google - najpoznatija tražilica
- pogodna jer postoji na hrvatskome jeziku - izuzetno brza - vrlo velika baza podataka - jednostavna početna stranica - četiri kategorije pretraživanja

8 Početna stranica Googlea
Slike Grupe pronalaženje slika traženje grupa za diskusije i razmjenu mišljenja Imenik Web web imenik organiziran po kategorijama pretraživanje bilo kakvih podataka na internetu Izbor za napredno pretraživanje Upis traženoga pojma Osjećam se sretnim automatski odabir prve stranice s popisa

9 Pretraživanje s pomoću Googlea
U polje za pretragu napišite traženi pojam (ili pojmove). Pritisnite gumb Google pretraga.

10 Pretraživanje s pomoću Googlea
- Odaberite željeno iz ponuđenoga izbora. - Odabir vas vodi na željenu web stranicu.

11 Napredno pretraživanje
Google posjeduje izuzetno dobar sustav razvrstavanja rezultata. Ako ponuđeni rezultati ne zadovoljavaju, poslužite se naprednim pretraživanjem.

12 Pohranjivanje sadržaja s weba
Pohranjivanje web dokumenta Učitajte stranicu iz ponuđene liste. Iz izbornika odaberite Datoteka  Spremi kao… Odaberite mjesto na disku i naziv pod kojim ćete stranicu pohraniti.

13 Pohranjivanje sadržaja s weba
Pohranjivanje teksta Učitajte stranicu iz ponuđene liste. Iz izbornika odaberite Datoteka  Spremi kao… Iz okvira Spremi u obliku odaberite Tekstna datoteka. Odaberite mjesto na disku i naziv pod kojim ćete stranicu pohraniti.

14 Pohranjivanje sadržaja s weba
Pohranjivanje slika Učitajte stranicu iz ponuđene liste. Nad željenom slikom pritisnite desnu tipku miša. Iz zbornika odaberite Spremi sliku kao… Iz izbora Spremi u obliku odaberite .JPG ili .GIF. Odaberite mjesto na disku i naziv pod kojim ćete sliku pohraniti.

15 Opasnost od virusa Virusi su danas najveći problem interneta.
Svako računalo bez zaštite, u prosjeku nakon 5 minuta što je spojeno na internet, ima neku vrstu štetnoga programa.

16 Štetni programi Štetni su programi: virusi crvi (worm)
trojanski programi (trojan horse) špijunski alati (spyware) oglasni alati (adware).

17 Zaštita od štetnih programa
Virusi mogu: - omogućiti neovlašten pristup podatcima - omogućiti krađu podataka - uništiti podatke na računalu. Svakodnevno se pojavljuju novi virusi, crvi, trojanci… i nove inačice postojećih. Potrebno je imati samo nadogradiv antivirusni program na računalu. Potrebno je koristiti se podatkovnim medijima provjerenih izvora.

18 PROVJERITE ŠTO STE NAUČILI
Što su internetski katalozi? Što su internetske tražilice? Kako se zove pohranjivanje sadržaja web stranica na vaše računalo? Od čega prijeti najveća opasnost na internetu? Kako se pohranjuju slike s weba na računalo?


Скинути ppt "6.1. Sustavno prikupljanje sadržaja s interneta"

Сличне презентације


Реклама од Google