Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

NEŽELJENI KONTAKT.

Сличне презентације


Презентација на тему: "NEŽELJENI KONTAKT."— Транскрипт презентације:

1 NEŽELJENI KONTAKT

2 navedete moguće opasnost od nepoznate osobe u virtualnome svijetu;
nakon današnjeg časa moći ćete da: analizirate primjere sajber nasilja i zajednički nađete rješenja za njih; navedete moguće opasnost od nepoznate osobe u virtualnome svijetu; prepoznajte sajber nasilje i traže pomoć odrasle osobe; odaberu i primijene zdrave navike ponašanja tokom rada na računaru. šta će učenici uraditi/naučiti na času

3 Nasilje & sajber nasilje

4 Šta za tebe znači riječ nasilje

5 NASILJE / MALTRETIRANJE
Nasilje je namjerno neprijateljsko ponašanje koje se ponavlja i ima za cilj da povrijedi druge osobe, a uključuje zloupotrebu sile od strane pojedinca ili grupe prema jednoj ili više osoba. To može podrazumijevati direktne ili indirektne uvrede, dobacivanja, fizičko zlostavljanje ili društveno isključivanje. Svi vidovi maltretiranja mogu imati dugoročne posledice: psihološke, teškoće u akademskoj i društvenoj sredini.

6 Sajber NASILJE / SAJBER MALTRETIRANJE
Sajber nasilje je koriščenje informativne i komunikacione tehnologije uključujući i (ne samo) mobilne telefone, sajtove društvenih mreža i instant poruke. Razlikuje se od ostalih oblika maltretiranja po tome što djeca mogu biti na udaru u svako doba dana ili noći i što poruke mogu veoma brzo da se prenesu širokom krugu ljudi. Takođe, nasilnici se mogu osjećati relativno zaštićenim svojom anonimnošću i udaljenošću, što ih može podsjtaći da se ponašaju na načine koje možda ne bi primenili u situacijama licem u lice.

7 opasnost od nepoznate osobe u virtualnome svijetu – Neželjeni kontakt
Neželjeni kontakt je svaka vrsta komunikacije na mreži koju doživljavaš kao neprijatnu ili nasilnu. Taj kontakt može poticati od prijatelj(ic)a sa mreže ili iz svakodnevnog života, ili od osoba koje ne poznaješ.

8 Neželjeni kontakt može uključivati sledeće:
da ti neko nepoznat postavlja nepristojna ili pitanja lične prirode; da ti neko šalje uvrijedljiv ili nasilan sadržaj; da neko od tebe traži da pošalješ svoje intimne fotografije ili da radiš nešto na mreži zbog čega se osjećaš nelagodno.

9 Kako reagovati na to? Nemoj odgovarati, već napusti sajt ili chat. Blokiraj kontakt ili ga obriši sa liste prijatelja. Nemoj otvarati poruke od osoba koje ne poznaješ. Prijavi to nekoj odrasloj osobi od povjerenja ili policiji, ukoliko je tvoja bezbijednost ugrožena.

10 Ko su odrasle osobe kojima možeš vjerovati?


Скинути ppt "NEŽELJENI KONTAKT."

Сличне презентације


Реклама од Google