Meтодика наставе физике

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Metodološki pristupi i metode u izučavanju SP
Advertisements

Шта је наука?.
DRIVEN Cilj EU projekta usklađivanja profesionalnih vještina instruktora (Obuka trenera za FCO – periodički trening) Zagreb, 9. prosinca Valérie.
ВИСОКА ШКОЛА МОДЕРНОГ БИЗНИСА БЕОГРАД
Од права на партиципацију до праве партиципације
ДРВО У ГРАЂЕВИНАРСТВУ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: др БИСЕРКА НЕСТОРОВИЋ
Наставни планови за информатичко образовање у основним и средњим школама Републике Србије Даниела Минић Алексић 24. јануар, 2015.
План и програми наставе и учења
Значај стручног усавршавања за квалитетан рад школе
Појам и суштина курикулума
ЧАС ПО МЕРИ ДЕТЕТА 218 К3 П2
Унапређивање компетенција запослених у школи у области васпитног рада
Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА
Готовост деце за школу Континуитет у сарадњи
Сарадња кадра у ПУ и школи
НАУЧНИ ИДЕНТИТЕТ НАСТАВНЕ ДИСЦИПЛИНЕ
Проф.др Емина Копас-Вукашиновић
ЕСТЕТИКА ПЕЈЗАЖА наставник: mr Милена Путник, доцент трећа година програма основних студија пејзажне архитектуре и хортикултуре VI семестар 5 ЕСПБ.
ПРАВИЛНО УЧЕЊЕ аутор: Нела Крањчевић, педагог.
Електронским учењем до креативне наставе
Različiti programi i njihovi nedostaci u podsticanju dečje kreativnosti Metodika vaspitnog rada Ana Miljković-Pavlović.
Завод за унапређивање образовања и васпитања
Васпитно-образовни циљеви у теорији и пракси курикулума
СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА КАО ПРЕДМЕТ НАУЧНИХ ИСТРАЖИВАЊА
Program za cjeloživotno učenje-Leonardo da Vinci
ДИЗАЈН Наставно особље: мр Јелена Матић, доцент
Физика као наставни предмет
Informacijska pismenost
НАСТАВА КАО ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ПРОЦЕС
Учешће на Конференцији
План и програм индивидуалног третмана
Наставна средства физике
ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ УКРАСНИХ БИЉАКА
Мeтодика наставе физике 2012/2013. година
Предузетништво и мала и средња предузећа у шумарству
METODE I TEHNIKE ZA ANALIZU I UNAPREĐENJE KVALITETA
УПРАВЉАЊЕ НАНОСОМ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Др Станимир Костадинов, ред. проф.
Сазнавање у настави Видови сазнања:
Ефикасно преношење искустава у превенцији школског насиља
ОПШТА МЕТОДИКА ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА У ДЕЧИЈЕМ ВРТИЋУ
СТАНДАРДИ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА ПРОФЕСИЈУ НАСТАВНИКА И ЊИХОВОГ ПРОФЕСИОНАЛНОГ РАЗВОЈА Нови Сад, јун СИНДИКАТ.
ОСНОВНА ШКОЛА „ИВАН ГУНДУЛИЋ“
ПРИМЈЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ ЈУ Техничка школа “Михајло Пупин” Бијељина
СИГУРНОСТ НА РАДУ НАСТАВНО ОСОБЉЕ: Професор: Драган Лукачев
Наставник: Др Драгана Бјекић, ванредни професор
Стручно усавршавање у установи
Водопривреда брдско-планинских подручја
Наставница: Проф. др Драгана Бјекић Асистенткиња: Милица Вучетић
Физика 1 ИТ.
Наставник: Проф. др Небојша Митровић Асистенткиња: Мр Јелена Пуреновић
МЕТОДИКА УПОЗНАВАЊА ОКОЛИНЕ 2
REHABILITACIJA INTELEKTUALNO OMETENIH OSOBA
Finsko strukovno obrazovanje
RAZVOJ ŠKOLSKOG KURIKULUMA
Наставница: проф. др Драгана Бјекић Асистенткиња: Милица Вучетић
Osnovne informacije o projektu
Oblast Tehnika (Agrotehnika,Tehnička sredstva u poljoprivredi) Uzrast
Иницијативу су покренули
Тема 2. Принципи конструктивизма у сврху примене технологије у настави - настава некад и сад проф. др Даница Лечић-Цветковић, ФОН.
С о ц и о л о г и ј а С о ц и о л о г и ј а
smer: PREDŠKOLSKI VASPITAČ VI semestar
ПРИМЕНА ОБРАЗОВНИХ СТАНДАРДА У ФИЗИЧКОМ ВАСПИТАЊУ
КЉУЧНА ОБЛАСТ 1: ШКОЛСКИ ПРОГРАМ И ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ШКОЛЕ
ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ И ПРИПРЕМА НАСТАВНИКА
Проширена делатност и верификација установа
КВАЛИТЕТ УЏБЕНИКА ЗА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ
Сваки студент унутар групе током јавне презентације приказује следеће резултате:
Завод за унапређивање образовања и васпитања
Педагошка интеракција (социо-конструктивистичко становиште),
Тема 10: Евалуација Филип Марић, Данијела Шћепановић 1.
Транскрипт презентације:

Meтодика наставе физике циљ – шта желимо да постигнемо да пренесемо знања из физике ученицима? како да то урадимо? услов: морамо да их поседујемо морамо да знамо КАКО да то урадимо (да осмислимо час – методе, ...) треба да знамо која су то знања за ученике тог узраста, ... да проверимо да ли су ученици усвојили знања. ..

Појам и предмет методике “Исток” - Методика наставе физике “Запад” - Дидактика физике Методика или дидактика? Педагогија, дидактика, методика, методологија, андрагогија

Педагогија Педагогија – од речи педагог – у грчкој онај (роб) који води дете (у школу) Данас: свака особа која на неки начин учествује у организованом процесу васпитања и образовања Педагогија – наука о васпитању, образовању и настави Предмет истраживања педагогије – откривање законитости које делују у области васпитног и образовног рада ка о и изграђивање општих принципа , метода и правила за успешно остваривање задатака васпитања и образовања До почетка 19. века била је саставни део филозофије Немачки педагог Херберт (1766-1841) је одвојио од филозофије и одредио јој предмет истраживања Johann Friedrich Herbart (1776-1882)

Дидактика Први је овај термин употребио Ратке (1571-1635) Назив прихвата и афирмише чешки педагог Јан Амос Коменски (лингвиста, природњак, хуманиста, филозоф и политичар) Коменски, Didactica magna. – Вештина поучавања. (didasco, didaskalos). дидактика=теорија наставе, теорија образовања. Педагошка дисциплина која се бави проучавањем теорије и праксе наставе и образовања уопште Jan Amos Komenský (1592-1678)

Методика. Методологија. Наука о методама (путевима и начинима постизања неког циља (у настави, животу, ...)). Методика наставе “датог предмета”. Методологија. methodos+logos=наука о методама истраживања (у науци)

Методика – примењена дидактика примена дидактичких начела, законитости, метода,... у поједином наставном предмету или подручју практична дисциплина у првом плану има конкретан наставни садржај из конкретног наставног предмета који ученици требају усвојити као знање или вештину методе, облици и наставна средства специфични за поједине наставне предмете => методике појединих наставних предмета, па и целина унутар предмета (методика демонстрационог експеримента, израде рачунских задатака, лабораторијских вежби, ...) методике се изводе из међуодноса више наука: психологије (ученик са својим карактеристикама) матичне науке (наставни садржаји) педагогије (како се ученику преносе наставни садржаји) ... социологија, етика, логика, ...

Сличности и разлике методике и дидактике сличности – предмет је исти баве се наставом, садржајем образовања, структуром наставног процеса, наставним методама, организацијом наставе, ... разлике – дидактика је нешто као “општа методика”

Андрагогија Андрагогија – педагошка дисциплина – бави се проблемима образовања одраслих. (назив је увео немачки педагог Alexander Kapp, 1833.) Нарочито се развила након другог светског рата – амерички педагог Malcolm Shepherd Knowles (1913–1997)  paid+agogos (дете+водити) andr+agogos (одрасла особа+водити) Данас се углавном мисли на програме за целоживотно (доживотно) образовање (lifelong learning)

Основни проблеми методике наставе физике Зашто је потребно учити физику? Шта из физике треба да се учи у настави физике? Како (на који начин) треба да се учи физика? (како друге да учимо физику)

Другим речима Који су задаци наставе физике? Шта све из физике треба да уђе у садржај наставе физике? дубина и ширина излагања Којим редоследом треба да буде излаган одабрани материјал? Које методе и методске поступке треба применити да би се што потпуније и дубље могао проучити одабрани материјал из физике.

Методика наставе физике садржи нека општа питања дидактике и методике наставе уопште али и нека посебна питања методике наставе физике

Општа питања дидактике и методике наставе у ОШ и СШ Циљеви и задаци наставе Развој наставе и наставних идеја Дидактички принципи у настави Наставне методе Организација наставе и улога наставника у наставном процесу Значај и улога уџбеника и помоћне литературе ...

Специфична питања методике наставе физике Организација демонстрационог и лабораторијског експеримента и методика и техника њиховог извођења задаци у настави физике и методе њиховог решавања Интерпретација теоријских садржаја наставе физике Координација наставе физике са наставом других предмета Организација, опремање и вођење физичког кабинета Методика наставе појединих области физике и појединих наставних јединица

Методика као педагошка наука Укључује и Теоријску анализу наставе физике и појединих њених проблема Систематско праћење наставног процеса, Изучавање и уопштавање прогресивног искуства – педагошки експеримент

Педагошки експеримент За утврђивање законитости учења, разрађују се методе и облици рада, ...

Методологија истраживања у оквиру методике наставе физике Статистичке методе – код експеримената Дескриптивне методе - код проучавања постојећег стања Педагошким експериментом ћемо се посебно бавити при крају курса

Методика наставе физике Пратећа дисциплина физике као матичне науке Такође је и педагошка наука