Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Сазнавање у настави Видови сазнања:

Сличне презентације


Презентација на тему: "Сазнавање у настави Видови сазнања:"— Транскрипт презентације:

1 Сазнавање у настави Видови сазнања:
Свакодневно (природно, лаичко, случајно) – стиче се неплански, неорганизовано и ненамерно, Научно – стиче се по утврђеној методологији, постављањем и доказивањем хипотеза, провером резултата, Сазнање у настави – остварује се у посебним условима чија је сврха да се тај процес убрза и учини ефикаснијим.

2 Нивои знања: Ниво репродукције – Ученик је способан да именује и распознаје карактеристике и елементе садржаја који су му изложени. Знање чињеница, појмова, принципа и генерализација које је ученик само у стању да репродукује, без дубљег улажења у њихова значења.

3 Ниво разумевања – Схватање значаја чињеница, термина и појмова у склопу веће целине; уочавање зависности међу појмовима; издвајање битног од небитног; објашњавање дефиниција, закона и правила; повезивање чињеница и логичко и самостално излагање ученог градива. Ученик усваја битно, повезује учено градиво и закључује, схвата узрочно – последичне односе, тумачи различите појаве и догађаје. Ученик даје научене примере принципа или поново формучише принцип, али својим речима. У стању је да користи научене принципе и правила када му се излажу већ познати примери, али није у стању да их примењује на решавање сасвим нових и непознатих проблема.

4 Ниво примене – Генерализовано знање, садржи увиђање суштинских односа, схватање општих правила и принципа. Да би могло да буде применљиво на нове ситуације, знање мора да буде довољно уопштено и ослобођено конкретног контекста у коме је први пут стечено. Ученик је у стању да примени научену генерализацију на специфичну ситуацију, то јест код решавања нових и непознатих проблема. Ученик независно и самостално употребљава и преноси стечено знање у новим ситуацијама и на непознатом материјалу. Индивидуално и критички приступа задатим проблемима, апстрахује их и уопштава, долази до принципа и законитости, испољава наклоност ка истраживању.

5 Етапе сазнајног процеса у настави
Чулно сазнавање – засновано је на опажању (перцепцији). Доминира посматрање. Мисаона активност (мишљење) – подразумева примену више различитих мисаоних операција. Практична провера стечених знања (пракса).

6 Рецептивност у настави
Рецептивност у настави је процес стицања готових, од стране наставника формулисаних и саопштених знања, при чему се потенцира памћење ученика а занемарују његови мисаони напори. Видови рецептивности Ex cathedra Диктирање (било који вид дословног преписивања или записивања задатих садржаја) Псеудоактивност

7 Активно стицање знања у настави
Активности ученика: Слушање Читање Прављење теза, извода и графичких приказа Самостално репродуковање Дискутовање – супротстављање мишљења Истраживачко учење Решавање проблема


Скинути ppt "Сазнавање у настави Видови сазнања:"

Сличне презентације


Реклама од Google