Ekonomski institut, Zagreb Dr.sc.Jelena Budak

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Objavljeni i planirani pozivi MGPO
Advertisements

SPECIFIČNOSTI RAČUNOVODSTVA KOMUNALNE DJELATNOSTI
Etika u psihologijskim istraživanjima 2
Izrada i sprovođenje planova integriteta u institucijama Crne Gore
Polaganje ispita za steč. Upravitelja Reljić Nada mag oec
Smjernice za znanstveno utemeljenu prevenciju nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu Doc.dr.sc. Zrinka Greblo Jurakić Odsjek za psihologiju,
Završna nacionalna konferencija projekta
Izvješće o istraživanju i razvoju u korporacijama za 2018.
PROJEKAT JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI
ФИНАНСИЈСКЕ ОПЦИЈЕ И ФИНАНСИЈСКИ СВОПОВИ
Nives Kopajtich Škrlec, dipl. iur. Zagreb, 7. ožujka 2019.
ХОРИЗОНТАЛНО И ВЕРТИКАЛНО СТРУКТУИРАЊЕ ЈАВНОСТИ
MOŽE LI HRVATSKA BEZ STRANIH RADNIKA KONFERENCIJA
Упутство о друштвеној одговорности
FINANCE & TRADE Svetlana Magdelinić, specijalni savetnik.
g. Mirco Barbero Europska komisija, IAS.C1
Djelovanje pučke pravobraniteljice u suzbijanju rasne ili etničke, vjerske, dobne i drugih vidova diskriminacije i promicanju jednakosti mr. sc. Tena Šimonović.
UKLJUČIVANJE RODNE DIMENZIJE U JAVNE POLITIKE
Program stručnog usavršavanja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u
Европске интеграције и јавне набавке
КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ У ОБЛАСТИ СТРУКОВНОГ ТУРИЗМА
Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije
postupanje i ovlasti komunalnog redarstva
Zakon spojenih posuda Guste Santini: Zagreb,
INOVACIJE KAO PREDMET IZUČAVANJA NA SAVREMENIM UNIVERZITETIMA
Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE – 2020.
EKONOMIKA PREDUZEĆA Nastavnik: dr. sc. Jasmin Halebić
Groupware – novosti u dizajniranju organizacije ureda
Ronnie Downes Odjel za planiranje proračuna i javne rashode
Упитник ЕУ за Србију и борба против корупције
LOKALNO POLITIČKO-PRAVNO OKRUŽENJE
EUROPSKO VIJEĆE.
Projekt prekogranične suradnje Sjeverozapadna Irska
Poticanje ulaganja u vlasnički kapital
MARKETING I ETIKA.
INOVATIVNI TIM DUNĐER NIŠ
RAVNATELJ I SIGURNOST ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE Suzana Hitrec, prof.
Potpore u Gospodarstvu ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Lokalni ekonomski razvitak
Povećanje i iskazivanje vrijednosti unutarnje revizije
Napredni imovinski standard uvod
Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije -program-
Zaštita potrošača u RH.
FOI iskustva na IRI projektima: Iskustva i izazovi IRI projekata ICT području
Високоризични кредити у банкарском сектору Републике Србијe
LOGISTIKA mr.sc. Hrvoje Budić, viši predavač E -
Znanstveno-stručni skup Instituta za javnu upravu
PEMPAL IA COP Radna skupina za reviziju u praksi Uvod u rad na terenu
Kontrole rashoda u Turskoj
PRAVO NA PRIVATNOST I ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA
Objavljeni i planirani pozivi MGPO
ISPITIVANJE JAVNOG MNJENJA U SRBIJI O KORUPCIJI
PRIVREDA SRBIJE PRED IZAZOVOM ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE
ЧИТАЊЕ РЕВИЗОРСКИХ ИЗВЕШТАЈА
Mreža za društveno odgovorno poslovanje (DOP)
Унапређење локалних финансија
Otvoreni natječaji i najave EU fondova
Antikorupcijsko pravno savetovalište – ALAC (Advocacy and Legal Advice Center) godine, Beograd Konferencija se organizuje u okviru projekata:
ПРИВРЕДНА КОМОРА БЕОГРАДА
PROMICANJE REFORMI RAČUNOVODSTVA U JAVNOM SEKTORU Uloga Svjetske banke
Objavljeni i planirani pozivi MGPO
Bezbednost u sportu, upravljanje rizicima i Menadžment u sportu
1.2 PREDSTAVLJANJE PROJEKTNE JEDINICE U MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Nebojša Pokimica, National Workshop:Developing.
Fakultet za poslovni menadžment Bar
Sadržaj predavanja Uvod u postupak procjene Metodologija procjene
Medijska pismenost i mladi
Transparentnost i predvidivost
14. PREDAVANJE.
REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA CARINSKA UPRAVA USTROJ, POSLOVI I OVLASTI Zagreb, veljača 2015.
Транскрипт презентације:

Ekonomski institut, Zagreb Dr.sc.Jelena Budak KORUPCIJA PREPREKA POSLOVANJU PRIVATNOG SEKTORA U HRVATSKOJ Okrugli stol Uzroci, razmjeri, pojavni oblici i efikasnost strategije suzbijanja korupcije u RH Organizatori: GONG i UN Compact Hrvatska Medijski pokrovitelj: magazin Banka Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 23. veljače 2011.

O negativnim učincima korupcije na poslovni sektor Korupcija djeluje kao arbitrarni porez i povećava troškove poslovanja Korupcija narušava ravnopravne uvjete poslovanja Korupciji podložan javni sektor je neučinkovit, te stvara političku, a time i poslovnu neizvjesnost Korupcija povećava poslovni rizik koji se odražava u višim troškovima poslovanja i smanjenoj konkurentnosti domaćih poduzeća Korupcija pogađa i privatna i javna poduzeća

Percepcija korupcije kao prepreke poslovanju u RH 19% poduzeća smatra da je korupcija glavna prepreka poslovanju u RH (BEEPS, 2007. ) Vrijednost očekivanog poklona kako bi se osigurao javni ugovor: 2% vrijednosti ugovora (BEEPS, 2007. ) Postojeća istraživanja pokazuju da su mala i srednja poduzeća posebno izložena korupciji (teže podnose korupcijsku rentu) 38% MSP smatra da je korupcija velika prepreka poslovanju u RH (YES Foundation i Partnerstvo za društveni razvoj, 2010.).

Međunarodna komparativna istraživanja za RH Od mog poduzeća se očekuje:   % poduzeća neslužbena plaćanja javnim službenicima za obavljanje posla 14,5 davanje poklona službenicima porezne uprave 6,0 davanje poklona kako bi se osigurao javni ugovor 4,3 davanje poklona radi dobivanja dozvole za početak poslovanja 2,1 davanje poklona radi dobivanja građevinske dozvole 1,3 davanje poklona radi dobivanja priključka na struju 1,0 davanje poklona radi priključka na vodovod 0,6 davanje poklona radi dobivanja uvozne dozvole 0,1 davanje poklona radi dobivanja telefonskog priključka BEEPS, 2007.

Dosadašnja istraživanja za Hrvatsku U anketiranju gospodarstvenika oblici korupcije ograničeni su na „klasično“ plaćanje provizije u sklapanju javnih ugovora i podmićivanje javnih službenika Percipirana učestalost tih pojavnih oblika u RH u padu (BEEPS 2007./2005.)

Relevantnost ispitivanja korupcije u gospodarstvu Nisu prilagođena poslovanju hrvatskih gospodarstvenika; ne provode se sustavno; nisu usporediva Ne pružaju dovoljno saznanja za formuliranje konkretnih mjera suzbijanja korupcije kao prepreke poslovanju privatnog sektora u RH S druge strane, kako protumačiti mišljenje hrvatskih građana da biznismeni imaju koristi od korupcije? 2010. 65% građana se slaže s tom tvrdnjom 2007. 26% građana se slagalo s tom tvrdnjom S tom se tvrdnjom danas slaže puno više građana nego prije tri godine (istraživanje Ministarstva pravosuđa RH).

Teze za raspravu Korupcija u raznovrsnim manje poznatim ili prikrivenim pojavnim oblicima predstavlja prepreku poslovanju poduzeća u Hrvatskoj. Korupcijom stvorena nelojalna konkurencija ugrožava tržišnu poziciju hrvatskih poduzeća na globalnom tržištu. Poslovna etika i društveno odgovorno poslovanje ne promatraju se u kontekstu otklanjanja korupcijskih pritisaka. Korupcija unutar samog poslovnog sektora prepreka je razvoju poslovanja i konkurentnosti firme.

Pitanja za raspravu Uloga neformalnih institucija i mreža koje omogućavaju trgovinu uslugama i druge sofisticirane oblike korumpirane razmjene u odnosima privatnog i javnog sektora? S kojim se prikrivenim oblicima korupcije suočavaju poduzeća u Hrvatskoj u interakciji s javnim sektorom - na državnoj i lokalnoj razini? Npr. uvjetovanje pozitivnog mišljenja/ubrzavanja postupka zapošljavanjem? U novim poslovnim aranžmanima javnog i privatnog sektora rastu prilike za potencijalno koruptivna ponašanja? Postoji li opasnost od sukoba interesa u javno-privatnom partnerstvu?

Pitanja za raspravu Prisutnost nelojalne konkurencije na domaćem i stranom tržištu može biti uzrokovana primjenom koruptivnih metoda stranih firmi (problem uvozne korupcije i poslovanja u diskriminatornim uvjetima). Koja je uloga gospodarske diplomacije? Da li su načela poslovne etike (interni kodeksi poslovanja) dovoljna u jačanju kapaciteta pojedine kompanije da se odupre neformalnim pritiscima? Koji su to mehanizmi (zaštita zviždača, sustav poticaja etičkom ponašanju djelatnika, nadzor i sankcije…)? Ili je nužno objediniti napore privatnog sektora za jačanje kapaciteta tvrtki za suzbijanje korupcije?

Zaključna razmišljanja Razvoj poduzetništva i investicije su prioritet gospodarskog razvoja RH – nužno ukloniti sve prepreke poslovanju privatnog sektora Politička i administrativna korupcija u Hrvatskoj predmet su istraživanja i javnog interesa, međutim: Korupcija s aspekta prepreke razvoju poslovanja ne razmatra se dovoljno i saznanja o pojavnim oblicima korupcije u privatnom sektoru u RH su vrlo ograničena Inicijativa da se objedine napori kako bi se pomoglo privatnom sektoru da i u ionako otežanim okolnostima, posluje u okruženju bez korupcijskih pritisaka.

Ekonomski institut, Zagreb Hvala na pažnji Dr.sc. Jelena Budak Ekonomski institut, Zagreb Trg J.F. Kennedyja 7 10000 Zagreb Tel. ++385 1 2362 228 Fax. ++385 1 2335 165 jbudak@eizg.hr www.eizg.hr