Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

postupanje i ovlasti komunalnog redarstva

Сличне презентације


Презентација на тему: "postupanje i ovlasti komunalnog redarstva"— Транскрипт презентације:

1 postupanje i ovlasti komunalnog redarstva
POMORSKO DOBRO postupanje i ovlasti komunalnog redarstva

2 Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (Narodne novine, broj: 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16 ) Stvarnu nadležnost kontrole nad pomorskim dobrom kao općem dobru temeljem članka Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama obavljaju inspektori pomorskog dobra Ministarstva i Lučke kapetanije Članak 94. Inspekcijski nadzor nad provedbom odredaba ovoga Zakona i drugih propisa donesenih na temelju ovoga Zakona obavljaju inspektori pomorskog dobra Ministarstva i inspektori lučke kapetanije. Poslove inspekcijskog nadzora pomorskog dobra mogu obavljati i ovlašteni državni službenici Ministarstva. (Članak 95.) Članak 96. Poslovi inspekcije pomorskog dobra obuhvaćaju osobito: – nadzor nad stanjem objekata na pomorskom dobru, – nadzor nad održavanjem reda u luci, – nadzor nad korištenjem, upotrebom i gradnjom na pomorskom dobru, u pogledu udovoljavanja uvjetima iz odluke i ugovora o dodjeli koncesije, – nadzor nad obavljanjem djelatnosti na pomorskom dobru, u pogledu udovoljavanja uvjetima iz odluke i ugovora o dodjeli koncesije, – nadzor nad općom upotrebom pomorskog dobra.

3 Članak 101. ZPDML Ako inspektor u obavljanju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, ima pravo i obvezu: 1. narediti otklanjanje utvrđene nepravilnosti određujući rok u kojem se nepravilnost mora otkloniti, 2. privremeno oduzeti predmete, 3. izdati prekršajni nalog, 4. podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, 5. zabraniti daljnju upotrebu ili gospodarsko korištenje pomorskog dobra, 6. narediti uklanjanje posljedica koje su nastale upotrebom pomorskog dobra protivno njegovoj namjeni, 7. poduzeti druge mjere, odnosno izvršiti druge radnje za koje je ovlašten ovim Zakonom, zakonom kojim se uređuju prekršaji i drugim propisima N.B.: trenutno važeći ZPDML nema odredbi koje uređuju pitanja ovlaštenja i osposobljavanja komunalnog redara na pomorskom dobru. Komunalni redar može i treba o uočenim nepravilnostima na pomorskom dobru pisanim putem (zapisnik očevidu, službena bilješka) o tome obavijestiti nadležnu inspekciju (inspektor pomorskog dobra Ministarstva, inspektor lučke kapetanije – ZPDML, građevinski inspektor – Zakon o građevinskoj inspekciji) !!!!!!!

4 Dakle, postupanje komunalnog redarstva na pomorskom dobru u skladu s odredbama Odluke o komunalnom redu, kojima se uređuje red na pomorskom dobru te Plana upravljanja pomorskim dobrom, kao dokumenta kojim pomorskim dobrom upravlja jedinica lokalne samouprave, je UPITNO!!!!!! zbog naprijed navedenih odredbi ZPDML, prvenstveno članka 94. U prilog tome govore i rješenja II° tijela (upravno tijelo županije nadležno za poslove komunalnog gospodarstva - SDŽ) kojima su poništena rješenja komunalnog redara zbog njihove nenadležnosti na pomorskom dobru, budući je člankom 94. stavka 1. ZPDML izričito propisano da inspekcijski nadzor nad provedbom odredaba ovoga Zakona i drugih propisa donesenih na temelju ovog Zakona obavljaju inspektori pomorskog dobra Ministarstva i inspektori lučke kapetanije. N.B.:Komunalno redarstvo nije nadležno za inspekcijski nadzor na pomorskom dobru !!!!!!

5 Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama - rujan 2018. god
Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama - rujan god. (radna verzija) U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu u organizaciji Turističkog poslovnog vijeća 27. studenog godine održana je prezentacija prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koju je održala državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelacm, kojom prilikom je ista istaknula Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kao najvažniji za gospodarski razvoj i očuvanje mora i priobalja kao najvažnijih resursa, uz Pomorski zakonik i Zakon o lučkim kapetanijama, kao ostatak zakonodavnog okvira Ministarstva, te je najavila skorašnje otvaranje javne rasprave na ovaj prijedlog. Obzirom na izrazito opsežnu i slojevitu materiju potrebno je osvijetliti ulogu jedinica lokalne samouprave u procesu upravljanja i gospodarenja pomorskim dobrom. Republika Hrvatska dio poslova upravljanja pomorskim dobrom te razmjerno s tim brigu o zaštiti i odgovornost povjerava jedinicama područne (regionalne) i lokalne samouprave koje u njeno ime obavljaju pojedine poslove upravljanja. Državna tajnica dotakla se i problematike bespravno izgrađenih građevina na pomorskom dobru, koje je cilj legalizirati ako nisu protivne prostornom planu određenoga područja. Istaknula je i pomorsku inspekciju kao jednu od slabih točaka, pri čemu bi se postojećoj inspekciji novim Zakonom proširile ovlasti, a i dale nove komunalnim i lučkim redarima.

6 1. Postojeće zakonodavstvo - ZPDML
Postojeći ZPDML nema odredbi koje uređuju pitanja ovlaštenja i osposobljavanja komunalnog redara na pomorskom dobru. 2. Novi prijedlog ZPDML rujan, (radna verzija) Stjecanje ovlaštenja Rješenje kojim komunalni i lučki redari stječu ovlaštenje za obavljanje određenih poslova inspekcijskog nadzora pomorskog dobra, Ministarstvo donosi s rokom važenja od tri godine i na zahtjev čelnika jedinice lokalne samouprave, odnosno ravnatelja državne ili županijske lučke uprave. Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka prilaže se preslika rješenja o rasporedu na radno mjesto komunalnog redara za kojeg se ovlaštenje traži, odnosno preslika ugovora o radu lučkog redara te važeća potvrda o uspješno završenom stručnom osposobljavanju kojom se dokazuje osposobljenost komunalnog ili lučkog redara za obavljanje određenih poslova inspekcijskog nadzora pomorskog dobra. Stručna osposobljenost Stručno osposobljavanje komunalnih i lučkih redara za obavljanje određenih poslova inspekcijskog nadzora pomorskog dobra organizira i provodi Ministarstvo, a troškove tog osposobljavanja snosi jedinica lokalne samouprave ………. Troškovi stručnog osposobljavanja iz stavka 1. ovoga članka uključuju materijalne troškove za njegovo održavanje te naknadu osobama koje ga provode. Potvrda o stručnoj osposobljenosti izdaje se s rokom važenja od tri godine i može se obnoviti nakon što komunalni i lučki redar ponovo pristupi te s uspjehom završi stručno osposobljavanje iz stavka 1. ovog članka.

7 ZAKLJUČAK Ovlast komunalnih redara za postupanje na pomorskog dobru nužna je za kvalitetno i redovito održavanje reda na pomorskom dobru kao općem dobru od interesa za Republiku Hrvatsku, budući o dijelu pomorskog dobra u općoj upotrebi koje se nalazi na području JLS, vodi brigu o zaštiti i održava upravo JLS. Međutim, neshvatljiv je prijedlog da komunalni redari stječu ovlast za obavljanje određenih poslova inspekcijskog nadzora pomorskog dobra temeljem rješenja nadležnog ministarstva donesenog na zahtjev čelnika JLS, s rokom važenja od tri godine (potvrda o stručnoj osposobljenosti izdaje se s rokom važenja od tri godine i može se obnoviti nakon što komunalni redar ponovo pristupi te s uspjehom završi stručno osposobljavanje), kao i da troškove stručnog osposobljavanja komunalnih redara za obavljanje određenih poslova inspekcijskog nadzora pomorskog dobra snosi jedinica lokalne samouprave.

8 Hvala na pažnji! Matko Lovreta, dipl.iur.
pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Makarske


Скинути ppt "postupanje i ovlasti komunalnog redarstva"

Сличне презентације


Реклама од Google