Петрарка - канцонијер.

Slides:



Advertisements
Сличне презентације
Lekcija 1: Istorija osiguranja
Advertisements

Описивање Описивање.
ВИОЛИНА Мирослав Демак.
OШ “Краљ Петар I” СРПСКИ ЈЕЗИК Наташа Гавриловић.
Бајка о рибару и рибици А. С. Пушкин
Конвенција о правима детета – како је све текло
Шта је наука?.
Хришћанске врлине вјера, нада и љубав
Čovjek je slika Božja.
-POSLIJE 1229.GODINE KRENUO
REALIZAM – 1892./1895..
Olivera Hrnjaković, Marko Tot, Aleksandar Kupusinac, Rade Doroslovački
Дух ствара мисао, мисао идеју а идеја математику
СТРУКТУРА ЕПСКЕ ПЕСМЕ.
Похвала кнезу Лазару Јефимија.
KULTURNI SPOMENICI U HRVATSKOJ
O ХРИШЋАНСКИМ ДУЖНОСТИМА
Новинско-издавачка установа „Руске слово“ чува и негује русински језик и културу, националну свест и идентитет Русина.
Живот и прикљученија Љубезни Харалампије
РЕЛИГИЈА И УМЕТНОСТ СТАРЕ ГРЧКЕ
Kralj David i Bat Šeba 1 Sam 11s Ps 51
Медији у савременом друштву
Православна вјеронаука
Барокне тенденције у српској књижевности
ZALJUBLJEN DO UŠIJU Dorotea Jelić,5.A.
Ђура Јакшић –
КАКО ОТКРИВАМО ПРОШЛОСТ
Завод за унапређивање образовања и васпитања
Аутор презентације: Ивана Митић Занимање: Наставница српског језика Радно место: ОШ „ И.Г.Ковачић“ Место: Суботица Датум: Фебруар 2018.
„ШТО ГОД ТКАШ, ВЕЗУЈ КОНЦЕ ЗА НЕБО“
Знамените личности нашег краја
Valentinovo Radio: Renato Stanić 2.E.
Ponavljanje.
JOВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ ђУЛИЋИ Аутор: Проф. Адријана Јоксимовић
KRŠĆANSKA VJERA KAO ODGOVOR SMISLA
Tragovima Marka Marulića
MARIN GETALDIĆ.
ПРАВОСЛАВНА ВЈЕРОНАУКА
Сергеј Иванов и Никола Кондић Радили су:.
Женски ликови у роману На Дрини ћуприја
ТЕОРИЈСКА СХВАТАЊА У СОЦИОЛОГИЈИ Развој мисли о друштву
ULOGA ŠKOLSKIH BIBLIOTEKA I BIBLIOTEKARA S OBZIROM NA KONCEPT CJELOŽIVOTNOG UČENJA Seminar za direktore škola o ulozi školskih biblioteka u demokracijskim.
Житије у српској књижевности
Стефан Немања I Стефан Немања I ( ) је био велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем.
РАЗГОВОРНИ ЈЕЗИК - ужи избор лексике - једноставне реченице - интонација, експресивност су прилагођени усменој комуникацији - честа је употреба архаизама,
CARSKA LJUBAVNA PESMA 11. maj
Бесмртност душе.
БЕСМРТНОСТ ДУШЕ.
ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ УСМЕНЕ БАЈКЕ
Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама,рељефом и дуборезом,јер она сама гради споменике у срцу онога који је чита.                      
Ivo Andrić Na Drini ćuprija.
Književnost humanizma i renesanse
ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ У ДОБА РЕНЕСАНСЕ.
Марко Краљевић укида свадбарину
Valentinovo.
I što bi smo trebali naučiti?
МОЈ ЗАВИЧАЈ.
О ЧОВЈЕКУ.
Милован данојлић.
Barok u Hrvatskoj 17.st – 18.st.
OSNOVNA ŠKOLA MATE LOVRAKA
Хуманизам и ренесанса.
Никола ходоба, ii4 Глишић, око године.
...šta po njoj se razlila lipa žućkasta boja. Zavičajni govor Promotri pjesnikove riječi. ...šta po njoj se razlila lipa žućkasta boja. ...šta.
СТИЛОВИ УЧЕЊА.
Zaharija – prorok koji kruni kralja
Ćopićeva poetika fantastike
VI Međunarodni naučni skup Srpski jezik, književnost, umetnost
Ž I V I M O U MATRIKSU - UPALITE ZVUČNIKE -.
ЈУ ОШ "Иво Андрић" Бања Лука
Транскрипт презентације:

Петрарка - канцонијер

Франческо петрарка Рођен 1304. године у Арецу, у Тоскани. Школовао се на универзитетима у Болоњи и Монпељеу. Посебну улогу у друштвеном животу и велики углед имао је у Авињону, тадашњем седишту папске власти.

Истицао се речитошћу, образовањем, одличним познавањем класичне културе и књижевности и својим првим песмама на тосканском језику. У Авињону је 1327. срео Лауру.

Често је путовао по Европи, трагајући за споменицима и траговима античке римске културе. Тако је, између осталог, открио једну Цицеронову беседу. Године 1341, 8. априла, у Риму (на Капитолу) овенчан је песничким венцем (што је у то време била изузетна част и највише признање). Умро је 1374. у месту Арква.

стваралаштво Античка књижевност као узор и извор. Сматрао је да треба подражавати античке писце (у облику, језику и стилу), јер се тако достиже савршенство. Највише су на његово стваралаштво утицали Сенека, Цицерон, св. Августин, а посредно и Платон. Желео је да покаже да постоји континуитет између античке и средњовековне/хришћанске мисли. Хришћански хуманизам

Дела на латинском Поема Африка (о Другом пунском рату) Пастирски спев (збирка еклога) Писма у стиху Покајнички псалми О славним људима (36 биографија античких ликова) (De viris illustribus) Књиге о спомена вредним стварима (историјске анегдоте из античких времена) О самотном животу

Моја тајна Дело је осмишљено као Петраркин разговор са Св. Августином, у присуству даме која се зове Истина. То је дијалог који симболише унутарњи расцеп песниковог бића. Св. Августин представља песникову моралну, чисту, добру и хришћанским врлинама подобну страну. Кори себе због превелике жудње за славом.

канцонијер Збирка позната и под насловима Риме, одн. Расуте риме. Сонети, мадригали, канцоне, балате... Песнички, лирски љубавни дневник Представљање и анализа унутарњих збивања у песнику Две целине: пре и после Лаурине смрти

Петрарка је пре свега опевао Лаурину лепоту, као и детаље те лепоте од којих су касније петраркисти саставили идеалан лик жене. Она је лепша од свих, она је божанска. Осим што је лепа, она је и добра, у њој се остварује антички идеал калокагатије. За Петрарку она је узрок свег савршенства, пут до Бога, од ње долази сва врлина и светлост. Ипак, Петрарка је приказује у противречностима, некада је понизна, некада горда, она је за њега слатка непријатељица. Лаура за Петрарку представља сталну жељу коју он не може задовољити, али је она истовремено и разлог живота.

У овој песничкој збирци лирски субјекат се у ствари бави собом у односу на љубав према Лаури. Амбивалентан однос према љубави, чију персонификацију представља Амор. Љубав доноси усхићење, али и велики бол. Амор постаје једна страна песниковог бића, које се дели, подваја због љубави. Тако се у песничком самоиспитивању јављају два гласа.