Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Ivo Andrić Na Drini ćuprija.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Ivo Andrić Na Drini ćuprija."— Транскрипт презентације:

1 Ivo Andrić Na Drini ćuprija

2 IVO ANDRIĆ • Ivo Andrić ubraja se u najznačajnija imena srpske književnosti – pesnik, pripovedač, romansijer i esejista. Rodjen je 9. oktobra godine u Dolcu, pored Travnika, u tadašnjoj Austrougarskoj. Od do godine radio je u diplomatskoj službi u Rimu, Briselu, Ženevi, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu i Berlinu. • 1912.godine započeo je studije na fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Nastavio je školovanje u Beču, a kasnije i u Krakovu, gde ga je zatekao Prvi svetski rat. • Rat je teško doživeo. Bio je u zatvorima,u kojima je kao politički zatvorenik ostao do marta godine. Među zatvorskim zidovima intenzivno je pisao pesme u prozi, a od teških misli branio se radom i čitanjem.

3 • Po izbijanju II svetskog rata, zbog neslaganja sa vlastima u Beogradu podnosi ostavku na mesto ambasadora i vraća se u Beograd. Za vreme rata živi povučeno u svom stanu u Beogradu, ne dozvoljavajući bilo kakvo štampanje i objavljivanje svojih dela. • 1958.godine oženio se Milicom Babić-Jovanović, a 13.marta godine umire u Beogradu.

4 Stvaralaštvo • Andrić je objavio svoju prvu pesmu 1911.godine koja nosi naziv “U sumrak”, ali se u književnosti poezijom pojavio 1914.godine u antologiji “Hrvatska mlada lirika”, gde je objavljeno njegovih šest pesama. • Iz dana koje je provodio u zatvoru potiču njegovi poetski zapisi “Ex Ponto” i “Nemiri”. • Prva objavljena pripovetka “Put Alije Đerzeleza” predstavila je zrelog pripovedača fine inspiracije i bogatog jezika. • Tri knjige pripovedaka potvrdiće Andrića kao izvrsnog pripovedača i hroničara.

5 zreo romansijer koji je iskoristio svoje pripovedačko
• Naglo se pojavljuje i kao romansijer objavljivanjem tri romana godine, a to su: -Na Drini ćuprija -Travnička hronika -Gospođica • I ovde se pokazao kao zreo romansijer koji je iskoristio svoje pripovedačko iskustvo sticano dvadeset godina. • 1961.godine dobio je najvažnije priznanje – Nobelovu nagradu za roman Na Drini ćuprija i time postao prvi srpski Nobelovac. Nobelova nagrada

6 Odlike stvaralaštva • Andrićev narativni stil je jedinstven – jednostavan, miran, topao. Jezik njegovog pripovedanja je bogat, sugestivan, probran i čist, sa tragovima vremena koje je predmet obrade i sa odsjajima ličnosti junaka. • U načinu izrađivanja likova i umetničkom postupku pri oblikovanju misli o životu i ljudima, Andrić se ne odvaja od najlepših tradicija realističke književnosti. U slikama života on ubacuje šira i trajnija životna značenja. • Ljudsko stvaranje, posebno stvaranje u umetnosti, izuzetno interesuje Andrića. Za njega su mostovi simbol veza među ljudima, ali predstavljaju simbol trajanja ljudskog dela.

7 Nobelova nagrada Nobelova nagrada je internacionalna nagrada koja se daje godišnje od godine iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i nagrada za mir, a je Švedska banka otvorila instituciju Nagrade iz ekonomskih nauka u znak sećanja na Alfreda Nobela, osnivača Nobelove nagrade. Dobitnici nagrade dobijaju novčanu nagradu, medalju i diplomu.

8 Na Drini ćuprija Andrić je bio obuzet mostovima kao graditeljskim podvizima i umetničkim ostvarenjima. Na Drini ćuprija je roman za koji je on dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961.godine. Roman govori o građenju mosta preko reke Drine u bosanskom gradu Višegradu. Most je gradjen po nalogu Mehmed-paše Sokolovića, zvaničnika Osmanskog carstva, koji je bio rođeni Srbin, ali je kao mali dečak odveden sa ostalom decom kao danak u krvi u Carigrad.

9 Istorija i legenda • Krenuvši od saznanja da “nema slučajnih građevina, izdvojenih iz ljudskog društva, u kome su nikle, iz njegovih potreba, želja i shvatanja, kao što nema proizvoljnih linija i bezrazloznih oblika u neimarstvu”, Andrić je zaključio da su graditelji “imali smisla ne samo za stalnost i lepotu gradjevine nego i za korist i udobnost koju će od te građevine imati i najdalji naraštaji.” • Na Drini ćuprija, po Andriću, ne predstavlja samo most lepote, već i most koji proživljava sve ono što se događa kasabi i njenim stanovnicima.

10 • Kako roman obuhvata razdoblje od četiri veka, sadrži niz istorijskih činjenica. Ubačena su pripovedanja o poznatim događajima, situacijama i ličnostima iz života: danak u krvi, Mehmed-paša Sokolović, srpski ustanak 1804.godine, Prvi svetski rat, i svi ti događaji u većoj ili manjoj meri utiču na kasabu i most. • Istorija mosta nije mogla da opstane na stvarnim činjenicama, već je stalno obnavljana zavisno od mašte mnogih generacija.

11 • U romanesknu priču o mostu ušle su i brojne legende, kao legenda o crnom Arapinu, Stoji i Ostoji, Radu Neimaru, majčinom mleku koje curi niz stub mosta...Ove legende nadgrađuju istorijsku istinu dodajući joj nove oblike i nova viđenja, čineći je znatno lepšom. • Postoje razlike između istorijske i umetničke istine, kao i između istorijske činjenice i umetničke činjenice – istorija kazuje, a roman prikazuje.

12 Emilija Stanković IIIe2 Boško Marjanović IIIe2
“Između života ljudi u kasabi i ovog mosta postoji prisna, vekovna veza.Njihove su sudbine tako isprepletene da se odvojeno ne daju zamisliti i ne mogu kazati.” Ovim rečenicama motivisana je priča koja sledi. Emilija Stanković IIIe2 Boško Marjanović IIIe2


Скинути ppt "Ivo Andrić Na Drini ćuprija."

Сличне презентације


Реклама од Google